Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Nový klip a singl předznamenávájí druhé řadové album

Zpěvačka a herečka Barbora Poláková, jejíž eponymní debut získal Platinovou desku Supraphonu a vynesl jí dvě ceny Akademie populární hudby Anděl 2015 (v kategorii Objev a Píseň roku), nyní přichází s první ochutnávkou z chystaného druhého alba. Volba padla na působivou baladu Po válce, k níž vznikl i originálně pojatý videoklip v režii dua Jan Bártek - Jakub Machala. Podívejte se zde: https://youtu.be/LGagdrLvhjM

"Už jsme připravovali klip k jiné písničce, a tu mě napadlo, spojit jednu práci s natáčením klipu. Měla jsem si kvůli té práci ostříhat vlasy, a najednou vše začalo sedět na Válku, a tak jsme natáčení změnili. Tu původní práci jsem nakonec zrušila, takže už nebylo nutné si vlasy ostříhat, ale ono to tam tak moc sedělo, že jsem se nakonec rozhodla, že to udělám přímo v záběru. Bylo to hodně náročný, protože jsem na to měla jen jeden pokus," odkrývá Poláková detaily vzniku klipu, jenž vznikl pod záštitou Evolution Films

Ostříhání se na první dobrou ale nebylo jedinou zapeklitostí, s níž se Barbora během natáčení klipu potýkala. Aby bylo vše co nejpřesnější, rozhodla se naučit se celou píseň pozpátku. "Když obrátíte písničku pozpátku, ztratí se rytmus, na který jsme běžně zvyklí. Nejnáročnější je zapamatovat si pauzy mezi slovama. Nemají žádný systém, jde tam pouze o paměť. Nemůžete se orientovat podle kliku. Strašně moc mi pomohl kamarád Jirka Zeman. Kdybych neměla Jirku, který vymyslel a vytvořil video, ze kterého jsem se učila text pozpátku, myslím, že bych to takhle určitě nezvládla," vysvětluje Poláková.

Samotná píseň dle jejích slov vznikla letos v lednu jako jedna z prvních, jež se objeví na novém albu. Poláková ji složila společně se svým kapelníkem Davidem Hlaváčem na základě textu Tomáše Belka, o finální produkci se opět postaral Jan P. Muchow.  "Když jsem od Toma dostala asi před třemi lety jeho původní text, který byl o opravdové válce, moc jsem mu tenkrát nerozuměla a neuměla si ani představit, že něco takového zpívám. Napadlo mě ale, že když použiju válku jako metaforu pro rozchod, budu tomu rozumět velmi dobře" říká k tomu populární zpěvačka a herečka, kterou budete moci vidět od 30. 11. v kinech v novém filmu Miroslava Krobota Kvarteto.

K textu pak ještě Poláková dodává: "Refrén písně je 'Čas není' a je to odkaz k tomu, jak se ve vztazích cyklíme v různých vzorcích a nejsme schopní udělat krok dál... A zároveň se dotýkám existence různých astrálních světů, což ale nemyslím nijak fatálně ezotericky, je to jen skromě myšleno tak, že se může dít víc věcí zároveň v několika rovinách, a my o tom zatím nic netušíme." 

Jak hodně singl Po válce vypovídá o novém albu, si budeme muset počkat až do března příštího roku, kdy je v plánu jeho vydání a následné klubové turné napříč republikou. Nicméně už teď je možné prozradit, že stejně jako v případě eponymního debutu jej bude opět produkovat Jan P. Muchow. Další zásadní persónou je pak kapelník Barbořiny kapely klávesista David Hlaváč.

"S Davidem fungujeme na novém albu jako spolutvůrci jak všech textů, tak muziky," říká Poláková a k chystanému albu jako takovému ještě doplňuje: "Kdybych měla porovnat práci na téhle desce s debutem, mám pocit, že je koncepčně ucelenější, soustředěnější.”


Publikováno: 14. 11. 2017
Autor: Johan