Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

EP 2016, Witches Brew / speed, thrash, black / Německo

Německá kapela SPEEDWHORE bude asi pro většinu českých fans neznámým pojmem. Pro ty, kteří navštívili v říjnu píseckou akci Thrash Nightmare, však toto jméno známé je. SPEEDWHORE se řadí mezi kapely, které nevydávají nahrávky každý rok a dokonce ani moc nekoncertují. Roční seznam odehraných akcí by se dal spočítat na prstech jedné ruky. V posledních dvou letech však o sobě SPEEDWHORE dávají vědět přeci jen o něco více.

Historie této black/thrash kapely se píše od roku 2006. Rozjezd nebyl z nejrychlejších, v sestavě se střídali muzikanti a proto se SPEEDWHORE vždy zmohli pouze na vydání demáčů nebo singlů. Až v roce 2015 vyšlo na kazetě a CD první velké album "The Future is NoW", které v německém undergroundu sklidilo vlnu uznání. SPEEDWHORE se začali více dostávat do podvědomí a výsledkem je vydání nového EP "On the Verge of Dysfunction", které vyšlo na sklonku loňského roku jako oslava desetiletého výročí kapely.

EP "On the Verge of Dysfunction" vyšlo u německého undergroundového labelu Witches Brew. Toto vydavatelství doporučuji všem, kteří se podobně jako já, pachtí po méně známých, ale kvalitních thrashových kapelách z celého světa. Verze vydání jsou dvě - limitovaný 10" vinyl a CD. Provedení desky je na vysoké úrovni. Perfektní grafika celého přebalu, rozkládací obal s texty skladeb, fotkami členů i kresbou. Velmi podařené vydání, které nezklame žádného sběratele nosičů.

A co nám nové EP "On the Verge of Dysfunction" nabízí po hudební stránce? Najdeme na něm celkem pět plnohodnotných skladeb, z nichž jedna je cover. Vše začíná krátkým půlminutovým intrem. SPEEDWHORE vše rozbalí skladbou "Project Babylon". Od prvního momentu je jasné, že kapela šla od předchozích počinů po instrumentální stránce opravdu nahoru. Vše je postaveno na thrashových kytarách, které místy parádně řežou, jindy padá volba na melodičtější riffy. Timův vokál představuje zastřený chrapot, který navozuje nefalšovaný blackmetalový odér. Co se nezměnilo je skutečnost, že v určitých pasážích (nejčastěji v refrénech či na konci slok) přechází do vysokého ječáku. To někomu sedět nemusí, ale pro mě se jedná přesně o ten prvek, který v hudbě SPEEDWHORE miluji. Tentokrát se čtveřice nebála zařadit pomalé a temné pasáže. Jednotlivé skladby jsou tak poněkud rozmanité. Řadí se mezi ně i znovu nahraná, starší věc "Alcoholic Force". Temný rozjezd a pak už na vás čeká poctivá speed/thrash jízda. "Lights over Phoenix" pokračuje v nastoleném tempu, které několikrát okoření kytarové vyhrávky ve středním tempu. Výrazná a krátká kytarová sóla pak dávají songu přidanou vyšší hodnotu. Tohle je přesně pro fanoušky kapel NOCTURNAL, DEATHHAMMER nebo třeba CRUEL FORCE.

Druhou polovinu alba odstartuje hrané intro "Staub und Kohle", které jako kdyby odpočítávalo vteřiny, které ještě zbývají do rozpoutání pekla. Za pořádné speed/thrashové peklo by se dal považovat následující cover skladby "Dead City" od absolutního kultu německého thrash metalu - VIOLENT FORCE. Tohle se borcům ze SPEEDWHORE maximálně povedlo. Jedná se o skladbu, která perfektně sedí k jejich stylu, je odkazem na 80. léta a navíc se SPEEDWHORE podařilo vtisknout "Dead City" vlastní aranže i zvuk a udělat ji tak ještě více špinavou a rouhavou. Přesně v této podobě mají covery smysl. Navíc se jedná o můj velice oblíbený song, takže všechny palce vzhůru! Závěr celé nahrávky obstarává skladba s všeříkajícím názvem - "Born to Speed". Zde nelze čekat nic jiného, než pořádně rychlou masáž. A SPEEDWHORE nezklamali. Sólo hned v úvodu a vysoké tempo, které trvá i při pomaleji zpívaném refrénu. Nechybí ani melodické vyhrávky ve druhé polovině skladby, které předznamenávají konec celé desky. Celé album bylo nahráno ve zkušebně. Díky tomu dostalo jedinečný a špinavý zvuk, který k hudbě SPEEDWHORE sedí nejlépe. Navíc i přes absenci profesionálního studia jsou všechny nástroje i vokály skvěle čitelné.

Nový počin SPEEDWHORE nelze hodnotit jinak než kladně. Osobně mám podobné desky hodně rád a na EP "On the Verge of Dysfunction" na vás dýchne pořádná nostalgie a nefalšovaná porce old school metalu. Při poslechu si na své přijdou vyznavači thrashe, blacku i speedu. Přímočaré songy s naprosto vyhovující stopáží jednoduše baví. Díky zašpiněnému zvuku SPEEDWHORE zní přesvědčivě a poctivě. Necelých devatenáct minut, které stojí za to! Pevně věřím, že se nám SPEEDWHORE ještě někdy podaří dostat do Česka. Po tomto nově vydaném materiálu bych si koncert SPEEDWHORE velice rád zopakoval. Old school rules!

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. The Sands of Badr (intro)
  2. Project Babylon
  3. Alcoholic Force
  4. Lights over Phoenix
  • Strana B:
  1. Staub und Kohle
  2. Dead City (VIOLENT FORCE cover)
  3. Born to Speed

Čas: 18:44

Sestava:

  • Joker - baskytara
  • Tim - kytara, vokály
  • Basti - kytara
  • Säcred Raüsch - bicí

Facebook a Bandcamp


Zveřejněno: 04. 02. 2017
Přečteno:
3367 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář