Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2016, vlastní náklad / power/speed metal / Česko

STEELFAITH – to je název severočeské metalové party, jejíž kořeny sahají až do roku 2006, pro mě se však jedná o zcela nové jméno, s nímž se teď setkávám úplně poprvé. Co se týče studiových nahrávek, tak tahle kapela nebyla během své dosavadní existence příliš aktivní a pouze v roce 2014 se prezentovala čtyřskladbovým EP. V prosinci loňského roku si pak v podstatě k 10 letům své existence nadělila debutovou nahrávku, kterou za účelem recenze poskytla i naší redakci.

Pokud bych chtěl aktuální CD skupiny hodnotit skutečně velice strohým způsobem, asi bych jednoduše napsal, že STEELFAITH hrají kvalitní power/speed metal, čímž bych v podstatě vystihnul vše podstatné, co se na desce děje. Kapela totiž po celou dobu nahrávky, až tedy na opravdu krátké zpomalení na jejím samotném konci, vůbec nesundává nohu z plynu a uhání přímým směrem do metalového nebe, aby z něj následně mohla dostat svou propustku. (úsměv) To mě jen tak napadla taková malá asociace s názvem samotného alba pojmenovaného „Propustka z nebe“, které přináší sedm svižných power/speedových kompozic z autorské dílny skupiny, v jejímž čele stojí zpěvandule Miri Holemá, jež mě svým vokálním výrazem mile překvapila a potěšila. I když už za sebou nějaké to účinkování na hudební scéně má, tak já jsem měl možnost její hlas prostřednictvím tohoto alba slyšet vůbec poprvé a po čase zase můžu (a rád) napsat, že je moc fajn, když zpěvačka umí se svým hlasem dobře pracovat a dát jednotlivým songům vše, co si vzhledem ke své kvalitě zaslouží. Ale aby to nevypadalo, že STEELFAITH stojí jen na výkonu jedné osoby, tak musím též zmínit instrumentálně skvěle šlapající kapelu, v níž najdeme vcelku ostřílené muzikanty, kteří za sebou mají působení v různých regionálních seskupeních. Nejznámějším z nich je pro mě kytarista Honza Štok, kterého znám díky jeho fungování v zavedených partičkách KRLEŠ a SYNOVÉ VÝČEPU. A nejen, že pánové dobře hrají, ale vyjma basáka se zapojují i do parádně udělaných sborových zpěvů, které jsou pro mě takovým příjemným bonusem, co se celého materiálu týče. A teď si uvědomuju, že jsem dosud nezmínil důležitou věc a to, že texty jsou v rodném jazyce, což ale asi většina z vás pochopila už z názvu desky samotné. U mě osobně nejvíce zabodovaly songy „Neutíkej“ a „Procesí vyhaslejch duší“, které považuji za opravdu top kousky. Docela mě mrzí, že skupina na CD zařadila pouze 7 věcí (těch cca 27 minut uběhne opravdu hodně rychle), zvlášť když přihlédnu k tomu, že se jedná o debut vydaný po 10 letech činnosti. Tak třeba se příště dočkáme větší porce muziky a nebude to trvat ani tak dlouho. (úsměv)

Nahrávka vznikla v The Barn Studios Dana Frimla (jinak třeba MEAN MESSIAH), který se do ní zapojil i coby hostující vokalista. Jednoduchý digipack sice neobsahuje plnohodnotný booklet, ale jen menší přeložený dvojlist, v němž však nalezneme kompletní texty a veškeré další podstatné informace, tudíž fanoušek, který si CD pořídí, bude určitě spokojený.

V případně „Propustky z nebe“ se jedná o více než vydařený debut, který kapele určitě pomůže dostat se do širšího povědomí posluchačů zajímajících se o právě představenou hudbu.  

Seznam skladeb:

  1. Nechci ti lhát
  2. Dokud máš čas
  3. Neutíkej
  4. Propustka z nebe
  5. Probuzení
  6. Procesí vyhaslejch duší
  7. Vyhozenej z ráje

Čas: 26:51

Sestava:

  • Miri Holemá – zpěv
  • Honza Štok – kytara, zpěv
  • Ondra Vašaš – kytara, zpěv
  • Ondra Hovad – baskytara
  • Jirka Skalický – bicí, zpěv

ROZHOVOR

Web
 


Zveřejněno: 10. 02. 2017
Přečteno:
4127 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář