Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

Kapela své fanoušky pravidelně zásobuje novým materiálem. Ten poslední nese jméno “Mínus 13 lumenů”. A právě o této nahrávce, ale nejen o ní, jsem si s HIGH PURITY trochu povídal.

Říká se, že třetí nahrávka je u kapel rozhodující. HIGH PURITY tohle tvrzení naplňují měrou vrchovatou. Za dobu pěti let existence stihli spáchat tři nahrávky, které jsou s přehledem od sebe lehce rozeznatelné. Zajímavé je to o to víc, že se stále jedná o grindovou hudbu. 

Ahoj. Nejdříve bych se vrátil trochu do historie. Momentálně na postu zpěváka působí Mira. Ten přišel na místo Lu2 ještě před vydáním alba „Z euforie vězení“. Proč jste se s vašim bývalým „zpěvákem“ rozloučili?

Ahoj Lume. Náš předchozí zpěvák Lu2 si v podstatě řekl o odchod sám. Po vystoupení v Žabčicích nám po předchozí diskusi oznámil, že už se žádné další zkoušky ani koncertu účastnit nebude. Vzali jsme ho za slovo a našli si Miru.

Opět jste nahrávali v Davos Records, jen s jiným výsledkem. Tentokrát je zvuk podstatně stravitelnější než na předchozí nahrávce. Co vás k této změně vedlo?

Když už jsme načali tento rozhovor odchody, tak byl ještě odejit i náš kytarista Zdenny a po dlouhém hledání nastupuje starý známý kamarád Ondrášaka Andreas. Ten si s sebou přinesl zvuk, který přesně zapadal do našich představ, stejně jako do sebe zapadají ozubená soukolí ještě poctivě vyrobených mechanických hodinových strojků.
Samozřejmě nemůžeme ani vynechat důležitý fakt, že si Tom kompletně obměnil činely, které tak krásně zaplňují jakýkoliv prostor svým zvukem.
Nakonec jsme s tím vším vyrazili do království zvukového mága Otyna, jež se ukrývá ve vyškovském studiu Davos Records. To hlavně díky jeho kouzlům a trpělivosti se podařilo vytvořit zvuk, o kterém jsme snili. Tímto ho tedy zdravíme: „Zdarec Otyne!“

Jak dlouho trvalo složit materiál pro aktuální nahrávku? A probíhá ve vašem případě před samotným nahráváním nějaká před produkce?

Kompletní matriál na nahrávku jsme dali do kupy zhruba tak za 11 měsíců.
Jinak jsme si tentokrát jeli složený materiál cvičně nahrát cca 3 měsíce před samotným termínem nahrávání. Nejednalo se o žádnou „laboraci“ jaké studio vybrat, jasnou volbou byl a bude Davos, ale chtěli jsme si s určitým odstupem utřídit jednotlivé vály, jestli nebude třeba něco upravit či vyhodit. Nakonec jsme však zůstali jen u toho, že se musíme ještě opřít do cvičení, abychom to pak mohli ve studiu nadrtit podle našich představ.

Jak ve vašem případě vypadá skládání nového materiálu? A kdo z kapely je tím hnacím motorem? Tedy člověkem, který ostatním připomíná, že je pro kapelu dobré nezůstat stát na místě.

Skládání nových válů probíhá naprosto klasickým přirozeným způsoben na zkušebně, kde se namíchá část předem nachystaných nápadů a okoření špetkou spontánního jamování. Jednotlivé celky se snažíme hned nahrávat, abychom je mohli do dalších zkoušek pilovat -  ať už hráčsky, ale taky hlavně abychom si nechali prostor pro úvahy jak nově vznikající skladbu dále rozvíjet. Jakmile se skladba alespoň trochu ustálí, tak ji nahrajeme a předáme našemu zpěvákovi Mirovi, který ji doma obohatí o lyrický rozměr a v podstatě hned na další zkoušce ji nazpívá na hotovo. Úpravy jsou minimální…
Hnacím motorem je pro nás to, že děláme hudbu, která nás fest baví. Každý válec tohoto motoru je důležitou součástí celku a to nás žene dál.

Vzhledem k tomu, že vás sleduji od úplných začátků, vím, že s každou nahrávkou se vaše hráčské dovednosti zdokonalují. Především pak Ondrovy kytarové party. Proto mě napadá, zda trávíte hodně času společně ve zkušebně, nebo cvičíte každý zvlášť doma?

Děkujeme za kompliment! Každopádně Ondrovy party můžeš slyšet jen na posledním albu, takže na jeho zlepšení si musíš ještě počkat. Nejraději cvičíme společně na zkušebně, vychází to většinou tak 1-2krát týdně a dále každý podle chuti a času doma.

V hudebním stylu, který hrajete, je naprosto běžné, že muzikanti působí i v jiných kapelách. Jak je to s jednotlivými členy HIGH PURITY?

Luke – nikde
Tom – nikde
Ondra – BESTIALPENGUIN (industrial-post hardcore)
Mira – SLUP (netřeba představovat)

„Mínus 13 lumenů“ jste stejně jako v minulosti vydali u Romana a jeho Bizarre Leprous Productions. Nejspíš jste s jeho prací spokojení, ale přesto mě zajímá, jestli jste neměli ani na chvíli chuť zkusit oslovit někoho jiného?

Komplikovaná to otázka. Když jsme zvažovali, koho bychom mohli oslovit s vydáním našeho nového počinu, tak jsme chtěli v prvé řadě oslovit právě Romana, který nám vydal „Z Euforie Vězení“, i když popravdě jsme cítili, že se již hudebně do jeho krámu hodit asi nebudeme.
Cítíme, že je pro nás moc důležité, aby si naše hudba našla cestu k co možná nejvíce uším, a proto jsme zvolili vydavatelství, které je známo nejen v naších končinách.
Sami nejsme moc kovaní v propagaci a s odstupem času musíme konstatovat, že jsme si zřejmě dost naivně mysleli, že vydáním u známého vydavatele se o to za nás někdo postará a nebudeme si to muset šéfovat sami. Momentálně se nám to však jeví tak, co si člověk neudělá sám, to nemá. No nechceme nikomu křivdit, možná za to může naše „nepatrná“ změna stylu…
Každopádně pokud by náš další hudební počin oslovil jakékoliv vydavatele, tak budeme rádi za novou oboustrannou formu spolupráce.

V jakém nákladu jste tento skvěle vypadající digipack vydali? A jaké zatím máte, na novinku odezvy ze světa? Řešíte nějaké koncerty v zahraničí, nebo si vystačíte s hraním u nás, popřípadě na Slovensku?

Album vyšlo v nákladu cca pěti set kusů. Vzhledem k tomu, že propagace je více méně jen na nás a my dáváme radši přednost hraní a dalšímu skládání, tak odezvy spíš žádné nejsou, alespoň prozatím…
Moc rádi si zahrajeme kdekoliv. V blízké době očekáváme tour s AT THE  GATES a VADER (hahaha, to je samozřejmě vtip).

Hudba na novince je docela rozmanitá. Dokonce je ke slyšení i nějaká ta elektronická vsuvka, či zvolnění tempa. Díky těmto prvkům se dá do nahrávky více vcítit. Zjistili jste, že buď to můžete hrát stále rychle a syrově, ale to se nikam neposunete, nebo krapet zvolníte a tím dosáhnete lepšího výsledu?

V tomto ohledu u nás žádný obdobný „kalkul“ neprobíhá, a pokud ano, tak si to nikdo z nás neuvědomuje. Skladby vznikají naprosto spontánně podle riffů a nálad, které nám zní momentálně hlavou.

Skladbu, jakou je „Síla ledovců“, by od vás čekal asi jen málo kdo. Pokaždé, když ji slyším, tak mám pocit, že poslouchám úplně jinou kapelu, než jsou HIGH PURITY. Bylo náročné dát tento song dohromady?

Tuto odpověď bychom si dovolili uvést citátem: „Máma vždycky říkala: Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.“ (Forest Gump).
Hudba nezná hranic a stejně je to i u přístupu HIGH PURITY ke skládání nových válů. V podstatě to samo přirozeně plynulo až do okamžiku, kdy náš koráb poprvé prorazil ledovou krustu za polárním kruhem.

Od debutu jste se skladatelsky dost posunuli a dle všeho se zdá, že nejste kapelou, která se spokojí s občasnými koncerty, ale chcete něco víc. Jak moc smělé jsou vaše plány?

Naše plány nejsou nijak zvláštní, koncíky nás fest baví a bavit určitě jen tak nepřestanou, stejně jako skládání. Momentálně máme rozdělanou zhruba tak půlku matroše na nové album, takže dotvoříme tu druhou, nahrajeme, vydáme a jedeme dál…

Novinka vyšla v podobě digipacku s přebalem, který se mé osobě velmi líbí. Nějak jsem se nedočetl, kdo je jeho tvůrcem a co má znázorňovat. Jedná se o stejného umělce jako na předešlém „Z euforie vězení“?

Tož když vyluštíš děkovačku do konce, tak tam najdeš odpověď na svoji otázku. Takže frontcover si vzal na starosti Ben a celý grafický zpracování měl pod taktovkou Massak Massakow.
Frontcover je ovlivněn děním okolo nás v té době, kdy vznikal. Znázorňuje naše pocity a myšlenky toho, co se může dít ve světě, který je na hranici života a smrti. V podstatě je to naše abstraktní metafyzické pojetí toho, co se děje mezi okamžikem přítomnosti, což znázorňuje určité světlo a okamžikem, kdy člověka opustí jeho 21 gramů, což vyjadřuje určitou temnotu, než se vydá na další neprobádanou cestu.

Album má název „Mínus 13 lumenů“. Proč jste zvolili právě tohle jméno? Co má název znázorňovat? Navíc „u“ je bez kroužku. Ten chybí záměrně?

Dlouhou dobu jsme přemýšleli jakou formu slova mínus zvolíme, protože se můžeme setkat jak s dlouhým í, což je počeštěná varianta, nebo s krátkým měkkým i, což je spisovná varianta odvozená z latinského jazyka. Nakonec to však dopadlo úplně jinak, jak sis všimnul. Písmo na přední straně obalu je specifickou autorskou formou hieroglyfů a to kroužek nad ů nepoužívá. Jakmile si ale naše CD zařadíš do stojánku tak na Tebe vykoukne právě ta počeštěná varianta přeložená z hieroglyfického textu a ta zní „Mínus 13 lumenů“.
Lumen (lm) je jednotkou světelného toku, 13 lumenů má přibližně světlo svíčky a mínus to právě háže do jiného světa, který jsme rozebírali v předchozí otázce.

Pokud máš ještě něco na srdci, o čem doposud nepadla řeč, tak teď máš možnost. Díky za rozhovor.

Na srdci máme jen to, že Ti moc děkujeme za tento rozhovor. Užili jsme si ho!
Opatruj se!

RECENZE

http://highpurity.bandcamp.com/releases
http://bandzone.cz/highpurity
https://www.facebook.com/pages/High-Purity/121919907952764

 


Zveřejněno: 29. 01. 2017
Přečteno:
3764 x
Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář