Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

O Kreysonu se v poslední době mluví v tom směru, že vyjíždí na turné Anděl na útěku po dvaceti pěti letech. Věc má ale jeden háček. Kapela jede na toto turné bez Ládi Křížka, a dokonce bez jeho souhlasu!

Co na to říká a co se děje kolem této persony se můžete dočíst v následujícim rozhovoru.

Pojďme rovnou ke žhavému tématu, které rozvířilo poměrně poklidné vlny českého heavy metalu. Co říkáte na to, že Kreyson vyráží na turné bez vašeho vědomí?

Já jsem byl celou dobu ve studiu s Citronem a doneslo se mi to stejně jako vám. Víte, ona zoufalá doba přináší zoufalé činy a zkrátka se chtějí jen trochu zviditelnit. Ze svého pohledu cítím, že je to na diagnózu. Já s tím nemám nic společného. Je to všechno vysoce rafinované a celé mi to zapáchá. Co se týče toho, jaký z toho mám pocit, tak ten spíš vnímám od fanoušků. Ti se mě ptají, co se děje, ale já to v podstatě nevím. Já jsem akorát zaznamenal, že se někdo snaží přiživit na jménu Kreyson, který táhnu už pomalu 30 let.

V jednom článku se tvrdí, že bývalý kytarista dal název kapele a vykrátil ho ze slov Arakain a Citron, kde jste nezávisle na sobě před tím působili…

Kreyson vznikal v mé hlavě, už když jsem byl s Citronem na turné v Rusku. Tenkrát už jsem pro něj točil demosnímky. Tehdy jsme měli rozdělanou desku „Vypusťte psy“ a tam je skladba „Kryzané“. To mě asi inspirovalo a od tohoto slova nejspíš vznikl později název Kreyson. Je to jméno pavouka, který se houpal nad námi při koncertech v době Anděla na útěku. Ten jejich článek jsem četl a musím říct, že jsem byl zcela dojatý. Opravdu dojemná zpověď...

A není to kachna?

No, ono to vypadá, jako že je to fake, ale stojí za tím člověk, který chtěl už před rokem na post kytaristy do Citronu. Ten bude hrát pro kohokoliv, jakkoliv a kdekoliv, ale do Citronu se nedostal, a tak čekal na svou další příležitost. V Kuřimi, když jsem onemocněl, odehráli muzikanti z Kreysonu koncert na just beze mě. Lehl jsem si do postele a za dva dny se dozvěděl, co se vlastně stalo. Koncert byl fraškou a pomstou vůči mé osobě ze strany kapely, i některých skalních fans. Šlo samozřejmě o mé účinkování v Citronu. Agentura Petarda požádala muzikanty o vyjádření k celé akci, ale ti reagovali odchodem z kapely. V tu chvíli přišla jedinečná příležitost pro pana Kroba, aby se mu splnil jeho celoživotní sen - opět ucítit vůni slávy...

A teď pohádka o tom, jak Krob ke Kreysonu přišel: Svolal pár kamarádů, popadli sekyry, nasekali dřevo a vyrazili směrem k hradu, kde vyrazili bránu. Zatopili v krbu, vypili všechny sudy vína a za vůně pečínky v opojení slavnostně vyhlásili: „Toto je náš hrad!“ (smích)

Nevznikne z toho nepříjemná kauza, jako Citron versus Limetal?

Mým opětovným příchodem k Citronu jsem se opět spojil, jako poslední „pokrevní“, s duchovním otcem Citronu, Radimem Pařízkem. Ze začátku mi nedocházelo, co se děje, ale postupně jsem pocítil nenávist, která se objevovala všude kolem mě. Po desce „Radegast“ jsem kdysi odešel a za ta dlouhá léta mnoho pochopil. Nikdy by mě nenapadlo, že daní za naše spojení budou i takovéto problémy s Kreysonem.

Když mi někdo začne vyprávět, že bude rekapitulovat, že počítá s další deskou, nechá si patentovat ochrannou známku, kterou já mám taky patentovanou, a křičí, že je připravený na právní spor, vypráví nějaké bludy a vytahuje duchy staré dvacet pět let, tak se na tu „šachovnici“ dívám a nevěřím vlastním očím.

Kdysi jsem zaslechl, že jste měl zpívat v Helloween, jak je to daleko od pravdy?

Měl jsem producenta v Německu a Helloween hledali zrovna zpěváka. Nazpívával jsem tehdy anglického Radegasta, nebo možná sbory pro Running Wild a od producentů padla věta: „To by byl zpěvák pro Helloween!“ Pravda je taková, že jsem s nimi ale ve zkušebně nikdy nestál.

Co se týče Helloween, tak s Citronem zrovna spolupracujeme s Rolandem Grapowem (bývalý kytarista Helloween, nyní producent žijící na Slovensku). Chci se dotknout muzikantů z venku. Kreyson chystá pro své fanoušky velké překvapení.

Zmínil jste, že chcete pracovat s lidmi z venku. Grapow vám míchá a masteruje novou desku Citronu, takže zvuk se přesune za hranice naší vlasti. To mě přivádí k otázce, zda jste nepřemýšlel, že byste na novou placku udělal i anglické texty?

Nikdy neříkej nikdy, ale já češtinu miluji. Miluji zpívat mateřským jazykem pro své fanoušky, protože sdělení ve svých textech beru jako poslání a šanci sdělit jim, co cítím a chci jim předat.

To poslání jste vyjádřil nejvíce na albu „Křižáci“, bude i další deska Kreysonu takto citově intimní?

Připravovaná deska Kreysonu bude pro mě velice důležitá. Bude samozřejmě o tom, co se děje v mém srdci. A to je to, co říkám na koncertech: „Milujme svou vlast, milujme to místo, kde jsme se narodili, milujme rodinu a svoje děti, neboť to jedno jest.“ Za 30 let jsem procestoval pomalu celý svět, splnil se mi i sen hrát s Kreysonem v USA, viděli jsme New York, New Jersey, nebo Filadelfii, ale dnes vím, že doma je doma. Opatrujte se, Láďa Křížek.

http://www.ladakrizek.com/


Zveřejněno: 15. 01. 2017
Přečteno:
4942 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 05. 2018 08:29 napsal/a Mark
je to hnus
Vypadá to,že v tom vykrádání začínáme být světoví.Kdo si tady kurva otírá boty o Spilku?Vy zastánci Křížka seberte meče a běžte se Zemanem hájit hrad a vypít všechny zásoby,kokoti.
28. 04. 2017 20:31 napsal/a immortal
??? Petr
To je osmička ne? Jako tátové a junioři nebo co? Jednou s malými písmeny na začátku a jednou s velkými :-)) . Dejte už s tím agrem pokoj. Jasná bývalá čtyřka, ale dnes už to není to co bývalo. Tuzemskej metal je již jinde.
28. 04. 2017 12:04 napsal/a Petr
křížek, brichta, dodo, henych
křížek, brichta, dodoš, henych Brichta,Křížek, Dodoš, Henych - jasná metalová čtyřka českého metali! Křížek by neměl fňukat, ale s těmi zloději, co mu chtěli ukrast Kreyson, měl chlapsky zatočit. (zloději krob+kroc+zbytek měli v Ostravě 15 lidí, v karviné 18 lidí a v Pradubicích 19 lidí -a to i s předkapelami, protože té zlodějny se účastní i Spilka - ne ten ze superstar ale jeho fotřík. U něho mne to trochu mrzí, myslel jsem si, že je jinej frajer...
31. 03. 2017 17:24 napsal/a Hrobor
huhehe
to je ale buznokvílení kvůli agrobigbítu, podpalte si dečky navzájem, trulanti
30. 03. 2017 22:21 napsal/a immortal
Jděte..
už k šípku s obstarožním, vyšeptalým a obtloustlým flanďákem Ládou. Lepší už to nebude :-))) .