Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2016, vlastní náklad / rock / Česko

GROG je nejen název vcelku chutného alkoholického nápoje, ale především pak bohumínské rockové kapely, která na domácí scéně působí již více než 20 let, konkrétně potom od roku 1994. Na svém kontě má jednak spoustu koncertů, ale taky 5 studiových alb, z nichž to poslední, nazvané „Mona Lisa ze Stodolní“ vyšlo koncem loňského roku a právě ono bude důležitým námětem tohoto článku.

Pokud vám samotný název skupiny nic neříká, tak především fanouškům melodického metalu bude jistě známé jméno zpěváka Dalibora „Panthera“ Halamíčka (ex – SALAMANDRA, souběžně působí i v kapele MORAVIUS), který v GROGU s několika kratšími, či delšími přestávkami funguje již od roku 1995. A určitě se sluší dodat, že jediným původním členem, kterého v současném složení najdeme, je kytarista, doprovodný zpěvák, skladatel a textař Martin Sitek, jenž je v podstatě rovněž jedním z hlavních poznávacích znamení téhle party. Aktuální CD vydal GROG po dlouhých osmi letech od své předchozí desky „Visalaje“, což je na jednu stranu docela dlouhá pauza, na stranu druhou je to ale vlastně v rámci trendu posledních cca dvou desetiletí, kdy se vzhledem k nízké prodejnosti nosičů odstupy mezi jednotlivými deskami nejen domácích, ale i zahraničních skupin většinou neustále prodlužují, docela běžná věc.

A jako by se kapela snažila to dlouhé čekání svým fandům vynahradit, představuje na novém albu včetně intra „Grogus Ortni“ a dalšího, zhruba stejně dlouhého předělu „555“, který v podstatě uvozuje následující song „Příběh Panthera“, hned 15 skladeb, blížících se v souhrnné délce takřka k 60 minutám muziky. V tomto množství najdeme například písně pohybující se někde na pomezí hard 'n' heavy, namátkou uvedu dvojku „Pod vlajkou z překřížených hnát“, titulní „Mona Lisa ze Stodolní“ nebo předposlední věc „Zubatá“, které představují tu nejtvrdší tvář GROGU, jenž je pro mě osobně i tou nejzajímavější. Dále jsou zde svižnější vály v jemnějším rockovém duchu, jako je již zmíněný „Příběh Panthera“ nebo trojka „Dávno tě znám“. Pochopitelně, že nemůže chybět ani několik opravdu hodně kvalitních balad, jmenovat můžu písně „Vzdávám se tvým rtům“, „Bloudím v tobě dál“, „Zůstat sám“ a popem líznutý duet Dalibora se zpěvačkou Monikou Agrebi nazvaný „Dál mizím s tebou“, který patří vůbec k tomu nejlepšímu, co CD přináší. Hodně jsem byl zvědavý na Pantherův zpěv, protože jsem ho byl zvyklý slýchávát pouze v hudebně docela odlišných, na začátku článku už uvedených, seskupeních, navíc co si pamatuju, tak vždycky pouze v angličtině. Ale musím říct, že Dalibor ukázal, že si dokáže hravě poradit i s jinou muzikou, než je speed nebo power metal a ani náš rodný jazyk mu nedělá vůbec žádný problém.

Na albu se vyjma kapely samotné objevilo i několik hostů, z nichž mezi nejznámější jména jistě patří kytarista Andonis Civopulos nebo už zmíněná zpěvačka Monika Agrebi, svým vokálem dále přispěly i Veronika Horníčková a Michaela Prchalová, housle a foukací harmoniku obstaral Libor Sitek, klávesy pak Petr Bodnár.

Kompletní CD se nahrávalo ve studiu U Valdy, veškeré práce kolem výsledné zvukové stopy si vzali na starost basák Jan Valuštík a kytarista Martin Sitek, který je zároveň i autorem graficky velmi hezky zpracovaného třípanelového digipacku s bookletem, ve kterém nalezneme veškeré texty a další důležité informace týkající se samotné kapely a vzniku alba. Malou výtku mám pouze k fotkám, respektive k tomu, že si bubeník Roman mohl na sebe vzít místo kraťasů džíny, aby ladil se zbytkem skupiny. Samozřejmě, že je to pouze maličkost, ale nemůžu si pomoct, když se na foto podívám, tak to prostě a jednoduše bije do očí. (úsměv)

Ve výsledku je „Mona Lisa ze Stodolní“ deskou, která by určitě mohla zaujmout fanoušky melodické rockové muziky i mimo domovský region kapely.

Seznam skladeb:

  1. Grogus Ortni
  2. Pod vlajkou z překřížených hnát
  3. Dávno tě znám
  4. Mona Lisa ze Stodolní
  5. 555
  6. Příběh Panthera
  7. Vzdávám se tvým rtům
  8. Blanka
  9. Zlatokopka
  10. Dál mizím s tebou
  11. Tak už máme, co jsme chtěli
  12. Navždy ztracená
  13. Bloudím v tobě dál
  14. Zubatá
  15. Zůstal sám (bonus)

Čas: 55:18

Sestava:

  • Dalibor „Panther“ Halamíček – zpěv
  • Martin Sitek – kytary, zpěv
  • Miroslav Satora – kytary, zpěv
  • Jan „Valda“ Valuštík – baskytara, zpěv
  • Roman „Malvin“ Horníček – bicí, zpěv

Hosté:

  • Andonis Civopulos – kytary
  • Monika Agrebi – zpěv (10)
  • Veronika Horníčková – zpěv (2, 11)
  • Michaela Prchalová – zpěv (11, 13, 15)
  • Petr Bodnár – klávesy (15)
  • Libor Sitek – housle (13, 15), foukací harmonika (5)

Web
 


Zveřejněno: 21. 01. 2017
Přečteno:
3953 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář