Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2016, vlastní náklad / crossover/rock / Česko

Osobně jsem na pražskou kapelu FLATTUS (na scéně se pohybuje už od roku 1995) poprvé narazil někdy v roce 2010, kdy mě hodně zaujala v médiích prezentovaná skladba „I_Love_U“ (opravdu psáno takto), z jejího tehdy právě aktuálně vydaného EP s názvem „V přítmí“. Od té doby však uběhlo hodně času a v mezidobí jsem tuhle partu v záplavě všemožné další muziky v podstatě úplně ztratil z dohledu. Znovu jsem si jí vlastně po letech připomněl až díky poslechu Rádia Beat, v jehož vysílání je výše zmíněná věc občas ke slyšení. No, a jelikož jsem byl docela zvědavý, kam se kluci za několik posledních let ve svém hudebním vývoji posunuli (a zdali tedy vůbec /úsměv/), tak jsem docela rád kývnul na nabídku zrecenzovat pro Fobii jejich právě čerstvě vydané nové CD pojmenované „Selfie“.  

Jestli se nepletu, tak v případě aktuální nahrávky se jedná o třetí řadové a zároveň první plnohodnotné CD po devíti letech, které je následovníkem v roce 2007 vydaného alba „Za stěnou“. Jak jsem už ale naznačil, mezi těmito dvěma deskami přišli FLATTUS hned s dvojicí EP, konkrétně v již zmíněném roce 2010 („V přítmí“, obsahovalo 5 písní) a o dva roky později („Hoříš“, 4 věci), takže v tomto směru rozhodně nijak výrazně nezaháleli.

Na začátek nás čeká drsnější přivítání prostřednictvím věty „Jděte všichni do prdele“, která je součástí úvodní písně „Loutka“, řekl bych, že jedné ze dvou nejtvrdších věcí z celé kolekce skladeb. Následuje melodičtější, ale pořád dostatečně hutná „Sorry, mám se rád“, s výrazným, snadno zapamatovatelným refrénem, který si po pár přehráních jistě budete notovat společně s kapelou. V pomalejším, takovém rozvážnějším tempu, se odehrává třetí v pořadí song „Děti noci“. A i nadále při poslechu zpomalujeme a rovněž i trochu více zjemňujeme prostřednictvím baladičtěji pojaté čtyřky „Záblesk“. Vyšší rychlost skupina znovu nabírá s titulní rockovou hitovkou „Selfie“, která v sobě má rozhodně potenciál, stát se jednou z nejúspěšnějších písní na albu. Pomalým úvodem, v němž své umění naplno předvádí hostující klavírista Jiří Vidasov, se prezentuje „Nesvolená“, jenž se posléze rozjede ve velice svižném rockovém tempu. Jelikož je CD v rámci prezentovaných hudebních stylů poměrně barevné a rozmanité, tak se dočkáme i takřka až do poprockových vod nasměrovaného duetu „Zpívej“, ve kterém frontmana Jirku Haška doplňuje zpěvačka Žanet Vargová (jinak členka čáslavského seskupení NANOSFÉRA). S osmou, velmi příjemně šlapající vypalovačkou „Přeoperovaná“ se následně přesuneme opět směrem k tvrdšímu vyznění, což vzápětí potvrzuje i devátá pecka „Kapitán“, která je tou druhou opravdu říznou věcí, pohybující se v crossoverových vodách. Tím však deska ještě úplně nekončí, jelikož v jejím závěru nás čeká ve výborné kvalitě sejmutá živá verze skladby „Jane“ a definitivní tečkou za albem je potom „Nesvolená“ ve verzi „bez napětí“, jenž je takovou menší ukázkou toho, jak to klukům hraje, když nechají doma své nabušené aparáty. (úsměv)

CD bylo nahráno během roku 2016 ve studiu Selfie, živá verze skladby „Jane“ pochází už z dubna roku 2014, konkrétně z ostravského klubu Garage, unplugged podoba songu „Nesvolená“ pak byla pořízena v září loňského roku v pražském Divadle D21. Finální mix a mastering je dílem Richarda Scheuflera juniora (studio RockOpera), produkci obstaral Michal Skořepa (STROY). O hudební materiál se postarala trojice Jirka Hašek, Tomáš Jun a Adam Sázavský, po textové stránce nejvíce (8 kousků) přispěl publicista a rovněž hudebník Jan Martinek.

Celkově ve mně po poslechu této placky převažují veskrze pozitivní dojmy, tím pádem dávám 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Loutka
  2. Sorry, mám se rád
  3. Děti noci
  4. Záblesk
  5. Selfie
  6. Nesvolená
  7. Zpívej
  8. Přeoperovaná
  9. Kapitán
  10. Jane (live bonus)
  11. Nesvolená (unplugged bonus)

Čas: 44:05

Sestava:

  • Jiří Hašek – zpěv, akustická kytara
  • Tomáš Jun – kytary
  • Adam Sázavský – basa
  • Jakub Troníček – bicí, perkuse
     

Hosté:

  • Źanet Vargová – zpěv (7, 8)
  • Marie Zicháčková – zpěv (6)
  • Michal Skořepa – kytara (1 – 6, 9)
  • Jiří Vidasov – klavír (6)
     

Web
 


Zveřejněno: 11. 01. 2017
Přečteno:
3838 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář