Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD/LP 2016, Iron Bonehead Productions / death, doom metal / Austrálie

Tento směr death metalu, který se převážně line z Austrálie, se mi velice zamlouvá. Pravda, jako v každém žánru se čeká, kdy pohár přeteče a kapely se vám začnou slévat v jedno, ale zatím stav jistého vzrušení a mrazení v zádech trvá. Uvidíme za pár let...

Osobně za pilotní kapelu tohoto žánru považuji PORTAL, čímž nechci říct, že by TEMPLE NIGHTSIDE byli jejich kopírkou. Mají svou cestu, ale styčných bodů se najde hodně, navíc jde o dopad a ten je v obou případech podobný. Po poslechu a během něj člověka pojme temnota, do těla vstoupí chlad a přitom mu je po poslechu dobře. Ta jejich mystická zaklínadla zkrátka fungují.

V kuchyni TEMPLE NIGHTSIDE se vaří z ingrediencí starého death metalu, díky pomalým tempům, kterých je na albu opravdu hodně (osobně používám škatulku plíživý death metal od klokanů), se dá mluvit i o doomu. První, co praští do uší, je sound nahrávky, který zní jako byste „The Hecatomb“ poslouchali za dveřmi hrobky, v které hraje nějaká banda šílenců. TEMPLE NIGHTSIDE nejsou první, kdo jde svým zvukem proti kormidlu času - i tenhle výrazový prostředek k tomuto řemeslu tak nějak patří. Korunu tomu běsu dodává svým vokálem kapelník IV, jehož projev zní jako poslední výkřik mumie. Odlidštěný řev, který působí, jako by na vás promlouval z patra a uděloval rozkazy.

Oproti podobným spolkům, ať už z Austrálie v podobě GRAVE UPHEAVAL a IMPETUOUS RITUAL, nebo evropským IRKALLIAN ORACLE, TEITANBLOOD... mi přijdou TEMPLE NIGHTSIDE v jistém slova smyslu „čitelnější“. Jejich skladby mají srozumitelný výraz - i když se najdou pasáže, kdy nedostanete nic zadarmo - a pochopitelně nepostrádají silnou atmosféru. Ta není vytvořená nijak uměle a v případě protinožců, stejně jako u jejich kolegů to jednoduše funguje.

„The Hecatomb“ na rozumné délce necelé jedné strany devadesátkové kazety (do těchto času jejich hudba patří) nabízí devět stop, přičemž skladeb jen šest. Tři věci jsou totiž intermezza, která mají celkový pocit sklíčenosti za úkol ještě posílit. Šestice plnohodnotných skladeb je poměrně vyrovnaná. Na druhou stranu se to nejlepší nachází hned v úvodní „Graven“. V „Graven“ se kapela představuje v celé své kráse. Na poměry žánru chytlavý riff, valivé tempo se vystřídá se sypačkou, dokonce nechybí ani sólo… nepochybně jedna z top věcí na albu. Jakoby chtěli TEMPLE NIGHTSIDE popřít můj výrok o jejich pomalejším a atmosférickém pojetí, hned druhá a zároveň nejkratší věc „Adrift in Sepulchral Entropy“ se nese pro změnu převážně v rychlém tempu, kde bubeník diktuje tempo. Ale střídání pomalejších postupů s těmi zběsilejšími, tak charakteristické pro tohle album, pokračuje i zde.

Jak to u podobných kapel bývá časté, může se při poslechu postupně, anebo hned od začátku, dostavit pocit jisté monotónnosti. To je ale dojem zcela správný a v podstatě pro daný žánr charakteristický. Skladby jsou si dost podobné, ale přesto se při poslechu, a to i díky rozumné stopáži, nenudím a mám co oceňovat. Snad nejslabším dojmem působí závěrečná nejdelší věc na albu „Charnel Winds“, která měla za úkol obstarat takovou tu tečku na závěr, klasický poslední hřebík do rakve. A i když si uvědomuji, co touto kompozicí chtěli TEMPLE NIGHTSIDE sdělit, myslím, že si ukousli velkého sousta a její funeral doomové pojetí se trochu míjí, alespoň na mě, účinkem. Což nic nemění na pozitivním vnímání této svébytné nahrávky.

Myslím si, že TEMPLE NIGHTSIDE na své druhé velké desce ostudu svému kontinentu a řemeslu rozhodně neudělali. Jejich pojetí zní velice zajímavě a nabízí i poměrně dost nadstandardních momentů. Taková zhoubnost a zhmotněný zmar, jaký letos nahráli IRKALLIAN ORACLE, to sice není, ale své místo v podzemí si hravě obhájí. Plusové body navíc připlouvají za vynikající obal.

Seznam skladeb:

  1. Graven
  2. Adrift in Sepulchral Entropy    
  3. Ossuary (Commune 3.1)
  4. Fortress of Burden and Distress
  5. The Murderous Victor (Commune 3.2)
  6. Within the Arms of Nothingness
  7. Tempest
  8. Burial Adoration (Commune 3.3)    
  9. Charnel Winds

Čas: 42:33

Sestava:

  • IV – kytara, vokály, klávesy
  • V. Kusabs – basa
  • Mordance – bicí
  • BR – kytara

Facebook TEMPLE NIGHTSIDE


Zveřejněno: 09. 01. 2017
Přečteno:
3490 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář