Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD-R 2016, vlastní náklad / HC/punk, death metal / Česko

I v dnešní době se najde mezi zkušenými muzikanty jedinec nebo kapela, kterým není lhostejný osud začínajících skupin fungujících ve stejném regionálním rybníčku. Já osobně to vnímám jako zpětný úder všemožným soutěžím (i když některé samozřejmě svoji úroveň mají), které tak trochu zašlapávají kolegialitu mezi jednotlivými tělesy. Pokud přímo nezašlapávají, tak ji dle mého názoru rozhodně nerozvíjí. Jednou z persón, která se rozhodla pomáhat začínajícím a neznámým kapelám hořovického undergroundu, je i muzikant Richard Abraham. Tohoto kytaristu a baskytaristu v jedné osobě, jehož prsty sahají dále než za hranice Hořovicka, jste mohli vidět účinkovat v kapelách, jako je ASSESSOR (ano, se čtyřmi „S“, pokračovatel legendární thrashmetalové party ASSESOR, jež vody undergroundu v roce 1990 rozčeřila svoji naprosto perfektní deskou „Invaze“) a v dnes již nefungující deathmetalové partě IN ARTICULO MORTIS, která rozhodně posluchačům co nabídnout měla, ať už se jednalo o starý old school death se vším všudy nebo postupem času death s přidávajícími se progresivní prvky. Není tomu tak dávno, co Richard opustil hořovickou death bandu AMOK a v současnosti drtí basové struny punk-hardcore party VALURY. Split „Demo 2016“ je již druhý počin tohoto „formátu“ a spojuje 3 místní smečky. Toť vše o samotném iniciátorovi a důvodu vzniku nosiče, jdeme se podívat na počin jako takový.

V ruce mám samopal zabalený v jakémsi jednodušším origami a k nahrávce se musím s nadsázkou řečeno prokousat. Osobně bych volil uložení bookletu do plastové krabičky za pár korun, přece jen je to praktičtější. Na přední straně je vyobrazen jakýsi detail post apokalyptického výjevu, do kterého jsou zasazena loga kapel a název desky. Myslím, že v tomto případě byl správně zvolen černobílý motiv celého artu, nicméně loga kapel i název alba jsou poněkud upozaděny. Zadní strana plus vnitřek nabízí názvy válů, kontaktní údaje, nějakou tu reklamu a fotky kapel, na které si dle mého názoru nechala záležet jen partička GOAT CULT. Nicméně na mě celek působí příjemně, pro příště bych určitě uvítal texty. Nahráno bylo v zimě 2016 v hořovickém klubu Labe formou „živé“ nahrávky za asistence místního zvukaře Radka. To znamená, že každá z kapel měla stejné podmínky a jak se s úlohou porve, bylo jen a pouze na ní.

Služebně nejmladší partou na splitu je GOAT CULT. Parta seskládaná kolem kytaristy Pavla hraje zvláštní a pro mě těžce zařaditelnou formu deathu, který je obohacen o melodické vyhrávky často zavánějící až exotickým dojmem, což rozhodně není na škodu. To se týká především skladby „Hard Core“. Nejblíže by šlo hudbu možná připodobnit jednomu válu od Britů CARCASS – „Rot´n´Roll“. Skutečně ve mně hudba kolikrát vyvolává dojem, že se klukům podařilo skloubit death s rock´n´rollem. Každý z členů souboru měl již v minulosti zkušenost s hudbou. Někdo „pouze“ z prostředí zkušebny, někdo již z koncertních prken. Jakousi zajímavostí je, že bubeník Lukáš před draftem do kapely udával tempo v dechovkovém souboru. Proč ne (smích). To se tedy podepisuje i do instrumentálního umu, který zde nesporně je. Každý z nástrojů je posazen v ideální hlasitostní hladině a jednotlivé nástroje se nikterak nepřeřvávají. Nicméně zpěv mi mnohdy přijde nesrozumitelný, ať už je podán v angličtině či češtině. Bicí občas ujedou a poté to vyvolává dojem, že si hrají tzv. na svém písečku. Nicméně jak bylo zmíněno, písně byly zaznamenány formou živé nahrávky, nebyla tedy možnost zpětné opravy. Kluky muzika nesmírně baví, od vzniku nahrávky jsem měl možnost je vidět již dvakrát naživo v rozpětí jednoho roku a zlepšení nastalo ve všech ohledech, jen tak dál!  
5/10

Kapela SHITSTORM, která je cca o rok déle koncertně aktivní než GC, a jejíž sestava se ustálila kolem kytaristy Martina, který má dlouholeté zkušenosti s hudbou i koncertováním (namátkou kapely HROŠÍ FARMA, CROSSPOINT), taktéž nabízí death metal. Nicméně jejich pojetí je odlišné. Kluci vsadili spíše než na experimentování a hraní si s tempy na větší přímočarost, ruku v ruce jdoucí s šestnáctkovou salvou na kopák. To ovšem neznamená, že se nedočkáme melodií nebo vyhrávek, kterých je zde plno. Začátek písně „Oběť“ mi dává vzpomenout na francouzskou GOJIRU a dále pak, dle mého asi nejpovedenější píseň, „Aréna“, mě nutí si podupávat do rytmu. Zpěvák Mikeš, který je nebo byl aktivní hned v několika dalších kapelách (MIKYWNUCI, LOS HRDLOS) ukazuje, že krom heavy poloh se nebojí do zpěvu takříkajíc opřít a nabízí nám murmur nebo v několika případech i výrazný jekot. Co se mi bohužel nelíbí, je zvuk kytar, resp. zesilovačů tranzistorového typu a nahrávka tak dle mě ztrácí tlak. Samozřejmě zvuk je věc čistě subjektivního názoru, nicméně je tento „nedostatek“ znát především na koncertě, kdy občas zanikají některé pěkné Martinovy vyhrávky a to je velká škoda. Texty jsou klasického heavymetalového střihu a nemám s nimi žádný problém, zpěvu je rozumět o 100 % lépe, než to bylo u party předešlé.
5/10

VALURY sice splitko otevírají, nicméně jsem si je nechal až na konec a to zcela záměrně. S nadsázkou řečeno se jedná o místní all stars band (smích). O Richardovi byla řeč v úvodu, partu doplňují Venca (FEEBLE MINDED, ex-IN ARTICULO MORTIS) a Luboš (INSTANT SHIT, AKUTNÍ POTŘEBA). Máme zde tedy bandu kvalitních dlouhohrajících muzikantů, od kterých se očekává kvalitní materiál. Ano, bez mučení se přiznám, že mě jejich hudba baví. Někdo samozřejmě bude namítat, že mix klasického HC (některé pasáže mi připomínají mnou tolik oblíbené HATEBREED) a špinavého punku z podladěných kytar už tu byl a kapela se víceméně opakuje, ale já s každým dalším CD, tedy co se týče VALURY demem (smích), vidím posun vpřed. Zářným příkladem je píseň s hořkým kontextem „Houbič“, která dává vzpomenout na zesnulého kamaráda hudebníka nebo poslední song, který si pánové propůjčili od textařsko skladatelské dvojice Svěrák/Uhlíř. Ostatní písně jsou textově založeny na obžalobě společnosti a jejich největší sílu vidím v tom, že si posluchač může hlavně na koncertě pozpěvovat společně s kapelou. Zvukově z daných nahrávacích podmínek vybruslili VALURY nejlépe, což je zcela logické, neb všechny jejich dosavadní nahrávky byly vytvořeny touto cestou.
7/10
    
Podtrženo sečteno zde máme zajímavý nosič, jež nabízí jakýsi průřez části undergroundové scény na Hořovicku, a který byl náležitě pokřtěn na místní akci Region fest 2016, která se této scéně věnuje. Kapele VALURY by měl být dle mého názoru vzdán hold, protože se nebojí vyzvednout zcela neznámé kapely a podpořit je. Split „Demo 2016“ si sice můžete po večerech pouštět doma u pivka, nicméně lze nahrávku také brát jako jakousi pozvánku na živý koncert, kde se síla všech kapel projeví nejvíce.
6/10

Seznam skladeb:
 

  • VALURY
  1. Skety
  2. Náboženství
  3. Jak se chováš
  4. Fuj!!
  5. Houbič
  6. Bilance…
  • SHITSTORM
  1. Aréna
  2. Oběť
  3. Smrt
  4. Strach
  • GOAT CULT
  1. Shadow
  2. Hunted by death
  3. Hard core
  4. Grind   


Čas: 45:07

 
Sestavy:

  • VALURY

Richard – basa, zpěv
Luboš – kytara, zpěv
Venca – bicí

  • SHITSTORM

Mikeš – zpěv
Martin – kytara
Lukáš – kytara
Míra – basa
Jarda – bicí

  • GOAT CULT

Tomáš – zpěv
Pavel – kytara
Ben – kytara
Jiří – basa
Lukáš – bicí


http://bandzone.cz/valury
http://bandzone.cz/shitstorm
http://bandzone.cz/goatcult


Zveřejněno: 07. 01. 2017
Přečteno:
3733 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mandéz | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář