Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Představuje se berounská kapela UHR. Odpovědi Jenda, Petr a kolektiv.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Jenda: Kdy přesně byla skupina založena, si už nepamatuji, ale první pokusy začaly asi před 6 lety, když jsme se já (kytara) a Radek (kytara) začali scházet u mě doma a tvořili jsme první riffy, případně jsme drhnuli provařené fláky od Metalliky, Marilyna Mansona, Kiss atp. Po pár měsících se k nám přidal Mára (náš bývalý bubeník), který se rozhodl, že se naučí na bicí a bez delšího rozmýšlení si je pořídil a začal cvičit. Nicméně jsme brzy zjistili, že v paneláku nám naše preludia nikdo tolerovat nebude a začalo horečné shánění zkušebny. Tu jsme během pár týdnů sehnali a tím započaly naše první zkoušky. Ale jako založení kapely bych to moc nepovažoval, protože jak Mára tak i já jsme se na nástroje teprve začali učit a trvalo dlouho, než se to dostalo na poslouchatelnou úroveň. (smích)

Postupem času se k nám přidal Ivan (basa) a Petr (zpěv) a první koncert proběhl 30. 3. 2013 v berounském Rock Clubu PRDEL.  A to bych považoval za vznik kapely UHR. V této sestavě jsme koncertovali rok a půl a po té proběhla změna na postu bubeníka a do kapely přichází aktuální bubeník Dan.

A teď k názvu. Název vlastně vznikl dávno před tím, než jsme měli zkušebnu a vůbec přemýšleli o nějakém hraní. Při jedné noční směně v bývalém zaměstnání, kde jsem makal s Márou, jsme poslouchali nějaké komerční rádio, kde zrovna hrála Slovenské kapela PEHA a já jsem začal mudrovat, jak si někdo může dát takto „debilní“ název, že to je, jak kdybych měl kapelu s názvem BEĎAR. Mára řekl nebo JEBÁK a jiný kolega vykřikl UHR! Hrozně jsme se tomu smáli, ale když jsme pak za x měsíců měli zkušebnu a přemýšleli nad názvem, tak jsem si vzpomněl na onu vášnivou debatu a zalíbil se mi ten dvojsmysl. Jelikož jsem se učil němčinu, tak vím, že UHR znamená v němčině hodiny, hodina a na to konto jsem navrhl logo s digitálním písmem (jako na hodinkách), aby všichni Němcofilové pochopili, oč jde, a navrhl jsem to klukům. Ti to odsouhlasili a bylo hotovo, ale bohužel jsem byl trošku naivní a myslel jsem si, že německy gramotných je v ČR víc. (smích) Takže pro všechny budeme pořád beďar, ačkoliv ten se správně píše uher nikoli uhr! (smích)

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Dan „Hanlos“ (bicí) – Hrál jsem v kapelách Heplis Peplis (dodnes nevím, co to znamená), dále Signum Diabolicum, Vostnatej drát, Dies with Death, Starý šedivý psi.
Ivan (basa) – Hrál jsem ve více kapelách, názvy a počet si nepamatuju.
Radek (kytara) – Zakladatel kapely UHR. Předtím jsem nikde nehrál.
Jenda (kytara) – Taktéž jsem zakládal UHR a předtím jsem nikde nehrál.
Petr (zpěv) – Působil jsem v kapelách Skeletor, Persecution of Lunch, Mash, Survival,

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávku jsme pořídili ve studiu Zdeňka Šikýře v Praze Hostivaři, jsme celkem spokojeni. CD dáváme zdarma, nahráli jsme ho hlavně pro to, aby se naše muzika dostala mezi fanoušky. Ve světě, kde není vlastně zadarmo nic, jsme zkrátka chtěli udělat něco jinak, byť náklady na nahrávání, lisování a grafickou úpravu jsme si hradili sami.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Petr: Tak tedy stručně k textům – píšu je já, protože vzhledem k mému stáří asi 192 let se už dívám na věci kolem s určitým nadhledem. Společně se shodujeme v tom, že psát o pivu a radostech s ním spojených raději přenecháme agrárníkům (představitelé tzv. agrorocku). Stejně jim to jde líp než nám a o chlastání už vlastně téměř vše řekli, napsali a zařvali.

Vezmu to tedy co nejstručněji v pořadí jak jsou na CD.

První „Tik Tak“ se týká běhu času a toho, jak s tím fakt nejde nic dělat. „Karty jsou rozdaný“, tam se pro sebe vypořádávám s frustrací z dění kolem nás. „Zatracená“ je sice o prapodivný dámě, asi bez domova, ale je to vlastně o vyloučenosti a ztracenosti jedince v životě. „Vítej“ je vesele xenofobní píseň, dělám si z obav spíš legraci, protože je to nakonec to jediný, co s tím můžu dělat. „Smrt je poslední děvka“ no… mně už se to blíží. Napadlo mě to, když jsem zjistil, jak svátek zesnulých slavěj v Latinské Americe. Žádný oplakávání kamenů a morbidní kostlivci s kosou, ale mejdan, vzpomínky a hlavně ta představa, pomalovaná krásná ženská, muerta! „Pseudokritik“ je o sebestředenejch přemoudřelejch plácalech, co nepohnou sami zadkem, ale vědí naprosto přesně, co a jak je třeba dělat. „P.S.“, to jsou vlastně, mimo jiné, iniciály mého kamaráda. Neuměl v tomhle světě moc žít, a já najednou opravdu nevěděl, jak mu pomoct. Už se s muertou setkal, takže vlastně i vzpomínka na něj, ale mám pocit, že to není jenom o něm, že se to v různých obměnách stalo, stává a bude stávat i jinejm lidem. Zkrátka texty hýřej optimismem a dobrou náladou.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga a správce mediální komunikace je Jenda.
Jenda:  Je to důležité, logo je součástí jedinečnosti a rozpoznatelnosti kapely na první pohled. Což je pro nás důležité i při živém hraní, kde dáváme důraz například i na kostýmy.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Jenda: Ovlivňuje nás více žánrů, každý vlastně posloucháme něco jiného, takže od jazzu (např. ZAZ) přes nu-metal (KoRn) až po black metal (Cradle of Filth)

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

CD je zatím čerstvé, tohle teprve budeme řešit.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Počet přesně nevíme, asi jeden z nejlepších byl v Příbrami.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Nebráníme se tomu, ale náš cíl to není.

Plány do budoucna…

Hrát a zůstat spolu…

RECENZE

http://bandzone.cz/uhr

 

 


Zveřejněno: 20. 01. 2017
Přečteno:
4119 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář