Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

HOLY MOSES, MURDER INC., ANIMAL HATE, A5, CRUADALACH

Bez dvou dnů po roce se v Týně nad Vltavou konal Týnfest. Podobně jako loni se zahraničním headlinerem v podobě legendární kapely, která před třiceti lety psala dějiny thrash metalu - HOLY MOSES. Druhým styčným bodem s loňským ročníkem byla účast domácí kapely A5, tím ale výčet shod končí. Největším rozdílem proti roku 2015 byla absence druhé scény v podpalubí, dalším pak rezignace na místní kapely, které loni působily mizerným dojmem.

Po dlouhé době vyrazilo kompletní DéPéHá na akci, kvůli biatlonu a čertovinám (ve Strakonicích v podvečer pochodovali Krampusové) jsme si příjezd naplánovali na osmou večerní s tím, že první dvě kapely - MERESIEW  a CRUADALACH - neuvidíme. Ale akce nabrala takřka hodinový skluz hned v úvodu a tak jsme CRUADALACH stihli od začátku. Tahle kapela prošla za svou existenci poměrně razantním vývojem, nejen co do personálií, ale i co do produkované muziky. Původně folkmetalové těleso vydalo v jednom roce (2011) dvě nahrávky -  „AGNI – Unveil what's burning inside“ a „Lead – Not Follow“ - na kterých převládal folk metal. Třetí placka z roku 2015 ale přinesla folk hardcore. Lepší přirovnání toho, co aktuálně osmičlenná kapela produkuje, mě nenapadá... Na pódiu vltavotýnské sokolovny působili CRUADALACH velmi dobře, což jsem docenil až po skončení celého matiné. V první řadě šlo o jedinou kapelu večera, která měla výborný zvuk, což s ohledem na počet nástrojů (vedle obvyklých i dvoje housle a flétna či šalmaj /nebo co to bylo v poslední skladbě - úsměv/) a složitější zvučení působí překvapivě. V druhé řadě kapela jedním slovem šlapala. Začínalo to od živelného výkonu bubeníka (pro mě překvapení - za bicími neseděl Datel, ale nový člen), pokračovalo suverénními výkony instrumentalistů a končilo výborným zpěvákem. Když si vzpomenu na bývalého vokalistu Radalfa, který se s vokálem spíše pral, a porovnám jej s novým zpěvákem, drží v rukou veškeré trumfy novic. Nový člověk se objevil i na postu kytaristy; jestli jsem to správně pochopil, šlo o jeho první vystoupení s CRUADALACH - a poznat to rozhodně nebylo. Co do prezentace tedy kvalita, jenže já se v hudbě namíchané z žánrů, které k sobě mají daleko, nevyznám, a tak si ji nedokáži plnohodnotně užít. Ale návštěvníci byli jiného názoru a došlo i na nějakou tu pařbičku. A v kontextu večera šlo o kapelu, kterou sledoval druhý až třetí největší počet diváků.

Po CRUADALACH nabral večer výrazný kvalitativní sešup. Jediná domácí parta, A5, mě nikdy nebavila a nebavila mě ani tentokrát. Silácká muzika na pomezí metalu a hardcore nepřináší nic, co by mě zajímalo, Dé a Pé tomu říkali bordel metal a tak jsme vydrželi jen chvíli a pak šli klábosit do předsálí, kde svůj stánek rozbalil nezmar Lecter. Ale ještě k A5 - zvuk - to byla jedním slovem bída.

A zvuková bída pokračovala i s ANIMAL HATE. Z pódia se hodnou chvíli valily jen bicí a kromě nich nic. Zvukař na to doslova sral, my jsme na sebe koukali a říkali si, jestli je to normální, až jsem to nevydržel a šel pánovi u pultu říct, jestli by nemohl kytaru vytáhnout. O něco se to zlepšilo, ale zvukový teror pokračoval, zpěvu nebylo skoro rozumět, navíc se z beden ozývalo různé pískání... a k tomu ANIMAL HATE nasadili automatického bubeníka, který mi přišel monotónní a zvukově protivný. Nevím, nakolik se na výsledku podílel zvukař a nakolik kapela, ale výsledek byl tak špatný, že i nám známé skladby zněly jako neposlouchatelný zmatek, přitom jsme před časem kapelu viděli ve velmi dobré formě. Kroutili jsme s Davidem hlavami a šli to zapít, což ostatně udělali skoro všichni návštěvníci a ANIMAL HATE dohrávali do prázdného sálu.

Až s MURDER INC. jsem se dočkal. Už několikrát jsme na Fobii kvitovali vývoj téhle mladé thrashové party a v Týně to opět stálo za to. Zvuk sice zpočátku taky haproval, ale postupně se jakž takž srovnal a berounští ukázali, jak se dnes hraje thrash metal - s enormním nasazením, vlajícími háry, kvílejícími kytarami, kulometnými bicími a frenetickým řevem zpěváka, z jehož úst zněla třeba „Radiacééééé“ opravdu radioaktivně. (úsměv) Ideálně dlouhý set, cca půl hodiny, tříminutové vypalovačky, pár divočejších pařmenů pod pódiem a „Zombie Attack“ na závěr. Pro mě nejlepší kapela večera.

HOLY MOSES mě ale bavili taky, tahle parta už existuje 35 let a skoro od začátku v ní zpívá Sabina Classen, za pár dní třiapadesátiletá dáma, která na pódiu řádí jako mladice. Zatímco na Brutal Assaultu měla kapela omezený hrací čas, v Týně hrála přes hodinu a bylo to zábavné představení. A taky šlo o důkaz, že teď už se hraje thrash trochu jinak než v osmdesátých letech, kdy byla třeba „Life´s Destroyer“ považována za nářez jako hrom a dnes působí, hlavně ve srovnání s předchozími MURDER INC., spíše jako thrash-bigbít. Ale kapela si vystoupení užívala, Sabina běhala sem tam a nešetřila úsměvy, navíc jí to pořád „zpívá“ skvěle, její ostrý vokál je variabilní a vcelku variabilní bylo i celé vystoupení. Řadu songů jsem samozřejmě znal, ale už jsem je roky neslyšel, takže názvy z rukávu sypat nedokážu. Myslím, že zaznělo i něco z novějšího repertoáru, který mi přijde méně chytlavý než pamětnické skladby, ale atmosféra byla vřelá, ať se hrálo to nebo ono. Samozřejmě se jednalo o velké retro, které ocenili hlavně pamětnicí, ale sem tam se mezi fanoušky našla i nějaká mladší tvářička, která roztáčela vlasy a svírala pěstičku. (úsměv).

Celkové dojmy z akce mám takové nějaké všelijaké... Líbily se mi dvě kapely, u další uznávám, že má kvality, ale není to můj šálek hudby, další dvě jsem nedokázal sledovat, jednu kvůli všemu, druhou kvůli zvuku. Možná se prostor sokolovny s vysokým stropem špatně zvučí, své asi udělal i počet lidí, kterých bylo, myslím, méně než loni, na HOLY MOSES mohlo koukat tak sto lidí, což v sále pro pět set udělá se zvukem svoje.

Fotky: Syky

Sykyho galerie a videa

 


Zveřejněno: 20. 12. 2016
Přečteno:
3453 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář