Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP/CD 2016, High Roller Records / thrash metal / Německo

Existují reuniony, které doprovázejí obavy, zklamání a nebo přehnaná očekávání. V případě německé thrashové legendy DARKNESS jsem si však byl jistý, že návratová deska bude stát za to! Prvně jsem DARKNESS viděl před šesti lety na německém festivalu Way Of Darkness. Tam tehdy hráli pod trochu jiným názvem a mikrofonu se chopil kytarista Arnd. V loňském roce mě však DARKNESS totálně rozebrali na koncertě v Norimberku a letos na Stormcrusher festivalu se vše opakovalo. O nové sestavě nemám nejmenších pochybností a stejně tak tomu je i v případě desky "The Gasoline Solution".

Představovat DARKNESS nemá smysl. Pamětníci dobře vědí a mladší ročníky také, pokud se o německý thrash metal alespoň trochu více zajímají. Pro připomenutí snad mohu doplnit, že DARKNESS patřili do špice tzv. druhé vlny thrash metalu v Německu. Během aktivních let 1984-1990 vyšly tři velké desky, z nichž především "Death Squad" a "Defenders of Justice" patří k povinným učebnicím thrash metalu. Trojka "Conclusion & Revival" již v roce 1989 znamenala předzvěst zkázy kapely, ke které skutečně došlo. Sám nevím, proč se tehdy deskou "Death Squad" DARKNESS nedostali do většího podvědomí. Možná příliš velká "konkurence"... kdo ví. Každopádně si myslím, že jde o velice nedoceněnou kapelu...

Ale zpět do současnosti. Dnes v DARKNESS působí zakládající bubeník Lacky a kytarista Arnd, který je v kapele od alba "Death Squad". Sestavu doplňují mladší muzikanti v čele s novým zpěvákem Oliverem "Lee" Weinbergem. Album "The Gasoline Solution" pak vyšlo u německého labelu High Roller Records na vinylu (včetně limitky) i na CD. Jak je u tohoto vydavatelství dobrým zvykem, zpracování je opravdu na vysoké úrovni, včetně skvělé grafiky. Obal desky je pokračováním toho, co jsme mohli vidět na prvních dvou albech. Thrashová klasika, která neomrzí.

Otvírákem alba "The Gasoline Solution" je skladba "Tinkerbell Must Die", ke které DARKNESS natočili také videoklip. Bez jakéhokoliv protahování s zdlouhavého intra, příchází ničivý nálet. Bez varování, nekompromisně. Tohle je rána mezi oči. DARKNESS neopustili svoji tvář a okamžitě se mi vybavila první deska "Death Squad". Ostré kytary, parádní riff v polovině skladby i vyhrávky dokreslené melodickým a pestrým sólem. Lee a jeho vokál mě okamžitě zaujal. Perfektně srozumitelný, přesto zastřený zpěv s výborným frázováním. Lee navíc několikrát na albu se svým hlasem zajímavě pracuje. Mění barvu, polohy a nebojí se místy zajít i do growlingu. DARKNESS v něm našli zpěváka, který nijak nemění typickou tvář kapely a velice autenticky zazpívá i staré skladby, které nazpíval Olli (R.I.P.). V nastoleném duchu navíc DARKNESS pokračují i v dalších skladbách. Songem "Another Reich" kapela přeřadila ještě o rychlostní stupeň výše a v podobném duchu se nese i "Freedom on Parole". Klasický thrash metal německého střihu s výraznými i zpěvnými refrény a kytarami. "Welcome to Pain" vyniká skvělým sólem, citlivě zasazenými backing vokály i změnami tempa. První stranu LP uzavírá vál "L.A.W.", kde se objevují zmiňované vokálové rozmanitosti v celé škále a skladba postupně vygraduje.

B stranu otevírá thrashová jízda "Pay a Man". Na první poslech možná jednolitá skladba, která však upaluje ve vysokém tempu a DARKNESS zde překypují neskutečnou energií. Po zklidnění, vyhrávkách a melodickém sólu nabírá "Pay a Man" na rozměru a osobně ji řadím mezi nejlepší na celém albu. Přichází titulní song "The Gasoline Solution", se kterým vás DARKNESS začnou mačkat jako pomeranč. Opět jiné tempo, houpavé, střední. Na thrash metal velmi netypický refrén jen podtrhuje vysoké tvůrčí schopnosti současné sestavy DARKNESS. Úvodní riff z "Dressed in Red" se mi zařezává do palice při každém poslechu. Tady není prostor pro odpočinek ani kdovíjaké rozjímaní. Thrashing hlava nehlava. Do finále si DARKNESS připravili opravdovou lahůdku. Šest a půl minuty dlouhá skladba "This Bullet's for You" vybočuje ze zajetých kolejí a nese se v pomalém a středním tempu, které několikrát DARKNESS proloží možná nejintenzivnějšími pasážemi na desce. Úvodní příjemné vyhrávky, předmluva i temnější atmosféra dělají z "This Bullet's for You" výjimečnou skladbu. K tomu si připočtěte čistý zpěv, kterým Lee doslova vypráví text. Následující běsnění je posledním útokem na naše sluchovody a závěr pomalu doznívá v těžkých riffech a pomalém odříkávání.

Jaký že se píše rok? 2016? Není to náhodou o třicet méně? V podobě alba "The Gasoline Solution" zde máme přímého následovníka prvních dvou desek DARKNESS. Jako by žádná pauza ani smutné události v řadách kapely neexistovaly. DARKNESS jsou v současné sestavě natolik silní, že podle mého názoru mohou pomýšlet v rámci svého žánru na nejvyšší posty. "The Gasoline Solution" se může pochlubit skvělou produkcí, výborným zvukem a především excelentním materiálem, který nedopřeje ani setinu odpočinku a doslova mě rozebral na milion částic. Album, které bude patřit na absolutní vrchol mezi thrashovými alby letoška. Deska nahraná s radostí, bez nucení a srdcem. DARKNESS šlapou naživo i ve studiu. Koneckonců se budete moci přesvědčit na nadcházejícím ročníku Obscene Extreme festivalu. Excelentní práce!!!

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Tinkerbell Must Die    
  2. Another Reich    
  3. Freedom on Parole    
  4. Welcome to Pain    
  5. L.A.W.
  • Strana B:
  1. Pay a Man
  2. The Gasoline Solution
  3. Dressed in Red
  4. This Bullet's for You

Čas: 37:48

Sestava:

  • Lee - vokály
  • Arnd - kytara
  • Meik - kytara
  • Dirk - baskytara
  • Lacky - bicí

Facebook a Official website


Zveřejněno: 07. 12. 2016
Přečteno:
3886 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář