Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

CD 2016, Bret Hard Records / prog/thrash/death metal / Česko

SPREADING DREAD příští rok oslaví deset let existence, během které zatím stihli vydat dvě alba - debut „Sanatorium“ a letošní placku „Age Of Aquarius”. Cesta, na níž se v roce 2007 vydali, není z těch snadných, protože žánr, kterému holdují, není z těch nejpopulárnějších. Progresivně laděný thrash/death metal u nás nemá na růžích ustláno, příliš kapel se mu nevěnuje a v současnosti je pražský kvartet jednou z mála aktivních part kombinujících techniku s tvrdostí. Někdejší kolegové (SCENERY, MINDWORK nebo ABSURD CONFLICT) se vyskytují neznámo kde a když tak přemýšlím, napadá mě jediná kapela, se kterou se SPREADING DREAD mohou v hudební rovině „potkat“, a to ASMODEUS. Některé melodie nemají ke klatovské družině až tak daleko, ale Pražané navíc koketují s death metalem a vokálně je to úplně jiná vesnice...

Na první poslech působí „Age Of Aquarius” nenápadně, tak nějak obyčejně, nevýrazně, na čemž má svůj podíl i lehce obstarožní zvuk. Ono slovo „obstarožní“ tak nějak pasuje na všechno s kapelou spjaté, od zmíněného zvuku přes obal po vlastní produkci. Slovo „obstarožní“ ale nemyslím nikterak zle nebo pejorativně, ale jako náznak oldschoolového hudebního i navazujícího cítění. Třeba ten obal... dlouho jsem se nesetkal s takhle obyčejnou a poněkud šedou prací, navíc s obrázkem, který byl možná původně určený na titulku, uvnitř knížečky. Nechybí sice texty (obyčejný font na tmavém podkladu), ale jedna stránka dvanáctistránkového bookletu  je věnována partnerům, jedna jedné větě, grafický nápad veškerý žádný, jako kdybych držel v ruce CD z roku 1990.

Nicméně podobně jako labutí mládě postupně roste do krásy, roste i „Age Of Aquarius”. Už instrumentální intro naznačuje, že po technické stránce půjde o zajímavě pojatou muziku, i když „Birth of Consciousness“ by klidně mohla otevírat heavymetalovou nahrávku. Od počátku „Devolution“ je ale zřejmé, že tvrdost není kapele cizí, svižná technothrashová skladba překypuje nápady, změnami rytmu i tempa a melodiemi, jež netrpí syndromem vlezlosti, přesto jsou chytlavé. Vedle pasáží vedených ve středních tempech nechybí ani ty ostřejší, třeba hned na úvod to docela sype, zpěvák zpívá hrubým, takřka deathovým hlasem, ale po chvíli volí úplně jinou polohu, melodickou, lehce zastřenou, nejspíš pokřivenou nějakým technickým zařízením, a aby těch změn nebylo málo, objevuje se i thrashový křik. Muzika taky těká, vedle přímočarosti se v druhé polovině sází na valivost a úplný závěr až nahání strach. A po temnotě je tu majestátní vyhrávka uvozující „Oil-stained“, tady je ta podobnost s ASMODEEM evidentní, což určitě není záměr, ale shoda náhod... Zpočátku zdánlivě křehčí skladbička ale opět nabírá sílu a vyvíjí se různými směry, muzikanti vytahují jeden neotřelý nápad za druhým a neplatí to jen pro kytaristy, ale i rytmickou sekci. Baskytara je obecně hodně výrazná, což je dáno i mixem, v němž dostaly tlusté dráty velkorysý prostor.

„Conspiracy“ dává jasně na srozuměnou, že materiál je zralý na celou řadu poslechů, protože se toho děje opravdu hodně, chvíli si jeden říká, že jde o nějakou artrockovou záležitost, po chvíli už mlátí hlavou v thrashovém kvapíku. Přechod mezi „jinými světy“ je trochu krkolomný, ale když se rozjede thrash, nejeden kovaný onášivkovaný džískař si s chutí zahrozí... a po chvíli zvadne, protože se vracíme k pompéznímu rocku. Možná je ten kontrast příliš velký, ale obě polohy kapele sedí, člověk nad žádnou nemávne rukou a v případě otevřené mysli uzná, že jde o prolnutí rozumu a nespoutanosti.

Druhá polovina nahrávky pokračuje v podobném duchu, „Karmic Wheels“ koketuje s industrialem a rytmicky je celkem „pošahaná“, „Prayer for the Living“ mi přijde taková obyčejnější, ale rozumím, že je třeba nechat posluchače oddychnout a pak mu naservírovat příjemné kytarové kouzleníčko, škoda, že poněkud necitlivě zakončené. „State of the Art“ už zase přeskakuje sem tam, ale i tady se objevuje cosi dosud neslyšeného, ať už jde o krátké syntetické vstupy, minimalistickou pasáž postavenou na perkusích nebo navazující schizo kvílení, po němž nastupuje další silná melodie. „Salvia Divinorum“ pak překvapivě (v samotném závěru jakousi krystalickou hudbou budoucnosti) a se ctí ukončuje zajímavé album, které ocení hlavně neortodoxní posluchači.

Seznam skladeb:

  1. Birth of Consciousness
  2. Devolution
  3. Oil-stained
  4. Conspiracy
  5. Karmic Wheels
  6. Prayer for the Living
  7. State of the Art
  8. Salvia Divinorum

Čas: 43:53

Sestava:

  • Miroslav Korbel - vocals
  • Simon Kotrc - guitar, vocals
  • Lukas FUGA Fujan - guitar
  • Tomas ZAKI Zak - bassguitar
  • Karel SAFA Safarik - drums

www.spreadingdread.com

 


Zveřejněno: 02. 12. 2016
Přečteno:
3733 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář