Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, Noizgate Records / deathcore/metal/pop / Německo

Německý label Noizgate pracuje příkladně. Cédéčka balí do velkoryse pojatých bookletů, s velkým předstihem (cca 2 měsíce) před oficiálním datem vydání rozesílá promáče v plné palbě, sympaticky komunikuje, prostě svou práci dělá na 100 %. V katalogu bielefeldské společnosti se nachází hlavně kapely holdující modernímu metalu, metalcore, deathcore, ostatně většinu počinů jsme v minulosti recenzovali. To platí i o GROOVENOM, jejichž druhé CD vydali Noizgate v reedici letos v dubnu a podle Mártyho slov šlo o výborné album postavené na deathcore & modernmetalových základech, obohacené o kde co, včetně kláves či dance/pop pasáží, a s pestrými vokály.

Na novince to GROOVENOM otočili. Deathcore a modern metal sice na albu „Modern Death Pop“ zůstaly, ale už nemají vrch, protože velký prostor dostávají popové a techno pasáže. Když jsem nahrávku slyšel poprvé, hned jsem si vzpomněl na ukrajinskou skupinu SEMARGL a její album „Satanic Pop Metal“, což byla diskotéka s pozůstatky black metalu postavená na co nejchytlavějších motivech, nepřehlédnutelné image a klipu plném polonahých slečen. GROOVENOM až takové adié metalu nedali, ale třeba PAIN, k nimž by mohli být taky přirovnáváni, jsou o poznání tvrdší a z mého pohledu i zajímavější.

Po kratinkém intru, jež je součástí první skladby, se objevují tuc tuc rytmy a zatímco na kůži běžného metalisty naskočí husí kůže, ortodoxní deathmetalista se otřese hnusem. Metalcorista, když přežije prvních 30 sekund, si řekne, že by to nemuselo být špatné, ale deathcorová pasáž jej nejspíš otráví. Deathcorista, když přežije první minutu, se na chvíli chytne, ale záhy začne (minimálně) kroutit hlavou, groovemetalista si taky užije jen nějaké momenty, ale to platí i pro technaře a popíkáře... První skladba je tedy pestrá jako halucinace experimentátora s drogami, ale čert ví, pro koho je vlastně určena. Napadají mě akorát mládežníci, kteří by jako rádi poslouchali tvrdou muziku, ale potřebují i ty zábavnější jednodušší pasáže, aby si mohli někde na mejdanu zaskotačit, pokývat hlavami, ale taky aby tam s nimi vydržely slečny - pro ty jsou určeny ty cukrkandlové popové úseky. Druhá skladba je poskládána podle podobného mustru, poměrně tvrdé deathcore/thrashcore/groove momenty střídají navoněné popěvky pro puberťáky a čert aby se v tom vyznal. Všude je spousta elektroniky, ale takové té chytlavé, vtíravé, laciné, nepříliš originální. Na druhou stranu je ostrých kytar a řevů na albu poměrně hodně, dejme tomu polovina, takže citlivé duše se asi s těmito atributy ztotožní těžko a tak je svým způsobem chvályhodné, že Němci nesklouzli jen k těm přeslazeným partiím. Ale to už se motám na kolotoči - aby ne, když GROOVENOM hrají takový pouťový metal. (úsměv)

Pochvalu zaslouží obal, třípanelový pestrobarevný digipack s vloženým bookletem na kvalitním papíru. Grafika je poplatná žánru, ale nechybí texty, fotky - každý muzikant má svou portrétní a u pusy bublinu s nějakým sloganem (např. „We are the future now!“ nebo „This is modern death pop“) - a všechny potřebné informace. Ještě k fotkám muzikantů - ti samozřejmě vypadají jako strašidla, mají ujeté účesy a pomalované obličeje, nicméně warpaint se tomu říkat nedá.

Subjektivně bych téhle čalamádě dal tak tři body, protože mě podobně dělaná muzika nezajímá, vadí a přijde jako jasný kalkul. Objektivně ale nelze nahrávce upřít tah na bránu, kvalitní instrumentální i vokální výkony, skvělou produkci, prostě je to celé profi a tak by se slušelo hodnotit vysoko, třeba osmi body. Ve finále dole body nejsou žádné, protože ty mé tři by byly nespravedlivé a s těmi osmi se nedokážu ztotožnit.

Seznam skladeb:

  1. The King Is Dead
  2. Stay Awesome!
  3. Pu$$y Dance
  4. Fck Mtl
  5. Proud 28 Loud
  6. Final Girl
  7. Brutal Party Massacre
  8. Shut The F#ck App
  9. Hallo Welt
  10. Libido
  11. We Are Legend
  12. Not Another Trancecore Band

Čas: 45:03

Sestava:

  • Tightuz - guitars
  • Dr. Roland Warmachine - drums
  • Mr. Sanz - vocals
  • Fred Cube - bass
  • DJ Esuz Christ - electronics
  • Matt Stein - guitars

www.groovenom.de
www.facebook.com/groovenom
www.noizgate.com


Zveřejněno: 30. 11. 2016
Přečteno:
3405 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář