Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

CD 2015, Mindless Records / rock/blues/country/reagge/rock\'n\'roll / Anglie

Myslím, že tuto fenomenální osobnost nemá cenu představovat, protože jeho jméno je natolik známé, že sám bych stěží něco originálního o něm vytvořil. A kdo jej nezná, což pochybuji, určitě najde nepřeberné množství informaci na internetu a v různých rockových či nerockových médiích. A neznat minimálně jeho domovskou kapelu THE ROLLING STONES, tak si určitě poklepu na čelo (úsměv).

Legendární kytarista Keith Richards, zakládající člen kapely THE ROLLING STONES, působící na hudební scéně již od roku 1962 a společně Mickem Jaggerem je skladatel nesmrtelných hitů jakými jsou například „(I Can't Get No) Satisfaction“, „Brown Sugar", „Angie", „Start Me Up" nebo „Sympathy for the Devil". Spolupracoval s umělci známých jmén, namátkou třeba Les Paul, Jimi Hendrix, Anetha Franklin, Tom Waits nebo Bono Vox. V jeho sólové kariéře je takovým dvorním spolupracovníkem multiinstrumentalista a hlavně bubeník Steve Jordan, skladatel a producent, který se podílel víceméně na všech písních diskografie a to na albech „Talk is Cheap" z roku 1988 a „Main Offender" z roku 1992 a také nejnovějším „Crosseyed Heart".

„Crosseyed Heart" bylo vydáno na podzim v loňském roce a to 23 let od předchozího sólového alba „Main Offender". Tak jak u předchozích alb, tak i na tomto albu se podílela spousta muzikantů a to z projektu Keitha Richardse THE X-PENSIVE WINOS. Album vyšlo již před rokem a takměř po stejně dlouhou dobu jej „nepřetržitě" poslouchám. A stačilo k tomu jen málo. V rádiu jsem vyslechl jeden dva singly, dopomohl k tomu internet a... „to musím mít". A protože předchozí tvorbu tohoto barda takřka neznám, tak v této recenzi nebudu rozpitvávat a srovnávat, zda to či ono je typické, co se změnilo či nezměnilo..., ale popíšu, jak jen prostě nahrávku vnímám a jak se mi líbí... protože slovo nelíbí zde neplatí.

Každá píseň, každé slovo je „originál". Každá skladba má svůj osobitý ráz. V každé skladbě je nějaká přidaná hodnota. A tou může být duet s ženským vokálem nebo klidně celý sbor. Anebo jsou to různé nástroje jakým je country nebo havajská kytara, může jím být celá dechová (jazzová) sekce nebo jednotlivě trubka či saxofon anebo tu můžou být housličky či hammondky... A nic není ve skladbě navíc, nic není zbytečné. Vše s citem a promyšleně je zkomponováno v jednolitý harmonický celek.

Krátká titulní akustická „Crosseyed Heart" otevírá album. Kytarová vybrnkávačka s tklivým hlasem a spíš s recitujícím slovem než zpěvem dává tušit, co nás může čekat v následujících 14 písních rozprostřených v necelé jedné hodině. Po hudební stránce je to náznak, že to nebude klasický rock stounovského typu (výjimky potvrzují pravidlo) a po textové stránce to budou pocity, nálady nebo taková osobní zpověď Keitha Richardse. Rockově svižný „Heartstopper" plynule naváže na titulní skladbu a album se rozjede ve skotačivém stylu s barevně podmanivou melodií. „Amnesia" pokračuje ve svižném tempu blues rockové kreativity. Objevuje se zde příjemný zvuk saxofonu a snivý dámský vokál a mně jeho „No fucking where... nowhere, nowhere" neskutečně baví. Baví mě také zasněné pomalý a romanticky přemýšlivý „Robbed Blind" s country nádechem. Stačí jen tak někde posedávat v baru se sklenicí whisky.

První singl, který byl vypuštěn k tomuto albu, byl „Trouble". Je to rozverně náladová píseň a v ní by se mohli zhlédnout příznivci THE ROLLING STONES. Mým favoritem nebyla. Ačkoliv ROLLING STONES znám, tak je zas tak nevyhledávám, ale přesto píseň měla (má) určitě tu správnou jiskru, protože jsem si ji jako hit zapamatoval a až jsem objevoval z poslechu alba další skladby, tak jsem jí přivítal zpět. „Love Overdue" je opět rozverná píseň s převážně vážným pocitem, kterou složil Gregory Isaacs. A je to reggae pocta zesnulému jamajskému zpěvákovi. Líbí se mi hodně podladěná basa a jazzová sekce. Dámským sborem je doplněn hlavní vokál, který ke konci našeptává „Stop it Babe". Vynikající je zpěv v odrhovačce s podmanivým refrénem „Nothing on Me". Skladba je opět doplněna o příjemný dámský vokál. Skladby „Robbed Blind", „Nothing on Me" a následující „Suspicious" jsou ony písničky, které mě nadchly a utvrdily, že toto album bude určitě výborné a musím jej vlastnit. „Suspicious" jsem si natolik oblíbil, že po vložení CD do přehrávače ji musím slyšet jako první a pak vše ostatní. Je to přemýšlivá, zádumčivá melodická hitovka a slova s opět líbezným ženským našeptáváním:
„Why should we breakup?
Some kinda shakeup?
I deserve more sympathy"
, mně neustále znějí v hlavě. A když nic jiného, tak tuto píseň si určitě oblíbíte.

Jsme v pomyslné druhé polovině alba a nestačím se nudit. Do již tak rozmanité hudby je vsunut klasický rock'n'roll 50. let „Blues in the Morning". Tak jak je u tohoto stylu zvykem, je hudba svižná, táhne ji typická hutná basa a samozřejmě hbité prsty na klávesách klavíru. Původ těchto stylů (blues rock, rock and roll) můžeme hledat klidně i v goospelu a tak je nabíledni, že v další skladbě „Something for Nothing" zapěje HARLEM GOSPEL CHOIR. Velmi příjemná rocková melodie s příjemným zvukem hammondových varhan. „Illusion" se nese v klidnějším rytmu a díky podmanivé base a potemnělým tympánům skladba vytvoří iluzi zasmušilé nálady, z které se dostáváme pomocí svrchních tónů klavíru. Píseň je dialog muže a ženy, kdy po boku Keitha si zapěla písničkářka Norah Jones. Zvukem strunných nástrojů je opředena z country nádechem přemýšlivá „Just a Gift", kde určitě dobře rozpoznáme opět housle a havajskou kytaru. Píseň jsem si oblíbil pro recitovaný, vypravěčský způsob zpěvu. Další hlasovou polohou je zpěv, který připomíná ucpaný nos Boba Dylana. Americká „lidovka" od černošského country-folkového zpěváka Lead Bellyho „Goodnight Irene". Mimochodem tato píseň je známá v podání Erica Claptona, Johnnyho Cashe, Little Richarda a spousty dalších. Asi nejméně mně sedne, ale v celku tohoto alba táborová píseň nevadí.

Druhá půle alba se více nese v pomalejších skladbách, a trochu jsem měl dojem, že už nestačí síly na něco svižného. Oživením z nostalgie je „zmateně" rychlá funková terapie „Substantial Damage". Naštvaný hlas, který říká: jak si to představuješ, když zaplatím večeři a ty se mnou pak vytřeš podlahu, vystřídá rozněžněná prosba v „Lover’s Plea". Skladbě ve středním tempu nechybí něžnost a ani škodolibý ďábelský úsměv. Skladba přes svoji klidnější polohu působí monstrózním dojmem, protože se v ní objeví kromě sborového zpěvu a varhan opět dechová sekce ve složení trombon, trumpeta a saxofon.

Konec, hotovo, nic víc. A může se album přehrávat od začátku. Na přední straně obálky je Keith Richards s lišáckým úsměvem, na zadní straně je jeho obrázek šilhajícího srdce. Vše jednoduché a věcné. Vně knížečky průvodní text o nahrávání alba a fotografie ze studia. Každý text je doplněn o sestavu, která skladbu nahrávala. Dál se zde nachází informace, kde bylo album nahráváno (hlavní studia Germano Studios a Brooklyn Recording), poděkování... Nu, co víc si přát.

Keith Richards vytvořil dobré album. A jeho šilhající srdce (a to doslova, protože povídá o různých vztazích a potížích v partnerství…) si zamilujete anebo prostě od něho dáte ruce (uši) pryč. Nic jiného mezi tím není. A proto v loňské nej rekapitulaci jsem album „Crosseyed Heart" umístil na první místo. A ještě takový menší dovětek ke zpěvu, který mě napadl v těchto dnech. Jeho tklivý rozvážný zpěv nezpěv mi připomněl hlas nedávno zesnulého Leonarda Cohena.

Seznam skladeb:

  1. Crosseyed Heart
  2. Heartstopper
  3. Amnesia
  4. Robbed Blind
  5. Trouble
  6. Love Overdue
  7. Nothing on Me
  8. Suspicious
  9. Blues in the Morning
  10. Something for Nothing
  11. Illusion
  12. Just a Gift
  13. Goodnight Irene
  14. Substantial Damage
  15. Lover’s Plea

Čas: 58:10

Sestava:

  • Keith Richards - zpěv, kytara, basa
  • Steve Jordan - bicí a perkuse
  • Ivan Neville - varhany, klávesy
  • Waddy Wachtel - kytary
  • a jiné osazenstvo - housle, saxofon, trubka, trombon, Hammondovy varhany, doprovodný zpěv...
  • Harlemský gospel a jiní hosté

http://www.keithrichards.com/
https//www.facebook.com/KeithRichards/


Zveřejněno: 03. 12. 2016
Přečteno:
3613 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář