Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

4. 11. 2016, Praha - Nová Chmelnice

Koncerty našlapaný podzim pokračoval kvartetem hrajícím různé variace technického death(/thrash) metalu. Headlinerem turné Akróasis Europa 2016 byla logicky kapela, jež má slůvko „Akróasis“ v názvu poslední desky, tedy německá OBSCURA. Doplňovali ji američtí thrashem výrazně načichlí REVOCATION, kanadští progresivisté BEYOND CREATION a nejmladší formace RIVERS OF NIHIL.

Na místo jsme dorazili asi s čtvrthodinovým předstihem a poměrně nás zaskočil nízký počet návštěvníků. Už během prvních vystupujících, americké skvadry RIVERS OF NIHIL, se ale sál Nové Chmelnice velmi příjemně zaplnil a i úvodní pětici vytvořil příjemnou atmosféru. A RoN si ji zatraceně zasloužili. Vůbec nepůsobili jako nějaký vystrašený support, naopak svůj propracovaný, ale ne přepracovaný death sázeli do lidí bez skrupulí a s pořádnou dávkou energie. Na rozdíl od různých přehnaných fidlovaček, RIVERS OF NIHIL dost sází na atmosféru, umí zpomalit, utěšit rozloženými akordy, aby následně pořádně nakopali kopákovou salvou a komplikovanými rytmy. Pro mne to byla jedna ze dvou neznámých tohoto večera, a nakonec právě tyto kapely byly dle mého názoru nejlepšími vystupujícími. Tohle mělo obrovskou sílu a klidně bych si onu vyhrazenou půlhodinku prodloužil. Škoda jen kopáku znějícího jako psací stroj, což bylo zapříčiněno spíše nějakými technickými problémy nežli celkovým ozvučením. Jinak musím sound chválit, a to u všech vystupujících. Aneb „Nová Chmelnice prostě jde nazvučit vol. X“.

Od BEYOND CREATION jsem pár let zpátky slyšel debutovku „The Aura“, což bylo solidní dílo, ale úplně mě nezničilo. Bohužel naživo mě Kanaďané nebavili skoro vůbec. Prezentují se přesně tím, co mě tak úplně nesedí, a to je jakási neustálá ekvilibristika. Více než strukturou kompozic a jakousi konzistentností materiálu se zabývají tím, aby co nejvíce předvedli, jak na ty nástroje umí hrát. Umí, neskutečně, to bez debat. Ale samotné skladby tímto faktorem spíše trpí. Navíc vokál je u BEYOND CREATION tak nějak spíše pro občasné doplnění. Objektivně skupina své fanoušky asi musela potěšit, mě tohle prostě trošku míjí. Setlist byl koncipován tak, že úvodní dvě skladby pocházely z již zmiňovaného prvního počinu a následné čtyři představovaly zástupce druhého a zatím posledního alba „Earthborn Evolution“.

Když začali hrát američtí REVOCATION, tak trochu jsem se obával, že tohle mě ani náhodou nechytne. Vokál Davida Davidsona zněl asi jako James Hetfield v současné neformě. Během první skladby se ale lídr kapely rozezpíval a následně už jsem jenom čuměl s otevřenou hubou. Jestli se o ANNIHILATOR tvrdí, že hrají technický thrash, tak si poslechněte REVOCATION. To byl totální masakr!! Čtveřice sypala jednu skladbu za druhou bez zbytečných keců, na rozdíl od předchůdců uměla zaujmout i něčím jiným, než jen technikou hraní (ač ta byla též na té nejvyšší úrovni, zejména bubeník si to dával neskutečně). Songy měly spád, REVOCATION předvedli death/thrash té nejvyšší kvality. Po skeptickém úvodu jsem přešel do stavu naprosté spokojenosti a užíval si celých 40 minut naplno. Tohle byla ta druhá banda, jejíž hudbu jsem dříve neprohnal ušima a která mě v pátek naprosto rozdrtila.

OBSCURA Českou republiku navštívila poměrně nedávno, neboť v odpoledních hodinách vystoupila na Brutal Assaultu. V reportu z něj jsem psal, že se čtveřice hodí spíše do klubu a to se na Chmelnici potvrdilo. Atmosféra uzavřeného prostoru Němcům svědčila, mnohem více si dokázali přisvojit publikum, které jim zobalo z ruky každou skladbu. OBSCURA odehrála naprosto profesionální vystoupení (chvílemi je to profesionální až moc, hehe), vytasila se hned se šesti skladbami z letošní desky „Akróasis“, včetně mých oblíbených „The Monist“ (je tam UGH!!!) a úvodní „Sermon of the Seven Suns“. K mé radosti nový materiál doplnila zejména o věci z „Cosmogenesis“ (2009), jmenovitě „Anticosmic Overload“, „Centric Flow“ a „Incarnated“, došlo na jeden zářez z „Omnivium“ a jediné album, které OBSCURA vynechala, tak bylo debutové „Retribution“, ze kterého bych si také s chutí alespoň jeden kousek dal. Je ale logické, že Němci propagují zejména novinku, jež se kvalitou rozhodně neztratí.

Co mě trochu mrzí, je taková určitá profesorskost a nespontánnost celého vystoupení. Vše je prostě nalajnované a neuhne se ani o píď. Vyjma jedné věci. Jo, já vím, jsem s tím otravný, ale sakra, vážně je to rozezpívávání nutné? V technickém deathu??? Podle mě je to prostě strašně otravné a u takové hudby se to jednoduše nehodí. Jinak se ale těžko kapele něco vytýká, set odehrála na jedničku, o tom se nemůže vést nejmenší polemika. Chvíli byl neslyšitelný jeden z kopáků Sebastiana Lansera, technický zádrhel se ale podařilo rychle vyřešit a zbytek koncertu probíhal bez problémů.

Sečteno, podtrženo, celkově velmi zdařilá akce. Lidí se nakonec sešlo dost, harmonogram byl dodržován precizně, zvuk byl po celý večer výborný a asi každý si ten večer našel svého favorita. Pro mě to byli REVOCATION společně s RIVERS OF NIHIL, OBSCURA však zaostává jen lehce. Díky Obscure Promotion za povedený večer.


Zveřejněno: 08. 11. 2016
Přečteno:
3332 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 12. 2016 18:08 napsal/a Brute
Hodnocení
Celkově to byla výborná akce. Co člověk to názor. Oproti jarnímu koncertu Gorguts, tentokrát o dost slabší zvuk, což se projevilo u některých kapel hlavně ze začátku. Rivers Of Nihil na špatný zvuk doplatili a vůbec mě nechytli. Beyond Creation byli absolutně parádní, pro mě nejlepší kapela večera, strašně jsem se na ně těšil a opravdu nezklamali. Revocation mě vůbec nebavil, nehráli špatně, ale vůbec mě to nechytlo. Obscuru už jsem viděl několikrát, byl jsem zvukem, atmosférou a výkonem zklamán. Už jsem od nich slyšel lepší vystoupení a bohužel Hannes Grossmann za těma bicíma strašně scházel. S jeho odchodem šla kapela o level níže.
08. 11. 2016 14:24 napsal/a Opat
RE:
Děkuju za pochvalu! :-) Souhlasím, že akce se fakt vydařila, také jsem nečekal až tolik, ale potěšil mě zejména fakt, že mnou do té doby neposlechnuté kapely mě naprosto odrovnaly. Názor na BC chápu, že máme odlišný, jak jsem i v reportu psal, myslím, že fanoušci museli být spokojení, mě to ale ve srovnání s naprosto famózními Rivers of Nihil nebo Revocation moc v pátek nevzalo. Tam mi ta konzistentnost skladeb přišla mnohem přirozenější. Rozhodně jsem také nelitoval, byla to moc fajn akce. :-)
08. 11. 2016 13:55 napsal/a Dharm
Beyond Creation
Díky za peckovej report! Akce byla parádní a celkově předčila očekávání. Jediná kapela, ze které jsem měl pocity zklamání byla Obscura, ale to je možná tím, že minulá sestava byla akčnější a starší materiál našláplejší (ale nic proti Akroasis, líbí se mi hodně). Jen nemohu souhlasit s názorem na Beyond Creation. Z mého pohledu jsou právě tihle borci unikátní v tom, že přes všechnu tu techniku dokážou udržet songy funkční... Každopádně jsem návštěvy nelitoval..