Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Digital 2016 / vlastní náklad / pover/thrash metal / Česko

Od českých ALCHEMIST jsem před několika lety slyšel pár skladeb, ale do uší se mi nijak nedostaly. Toto jméno si spíš spojuji s australskými avantgardně-progresivními death metalisty ALCHEMIST, kteří byli na přelomu tisíciletí dost v kurzu díky spolupráci s vydavatelstvím Displeased Records. (ABSCESS, ENTHRONED, BORKNAGAR, DEEDS OF FLESH aj.) Nicméně tato severočeská partička je o cosi mladší. Rok jejího vzniku se píše o sedm let později. Za těch necelých deset let stihli vydat už pátou plnohodnotnou nahrávku a odehrát množství koncertů. Pánové se hudbou především baví a nové nahrávky vznikají nejspíš proto, aby na koncertech nehráli stále to samé dokola. Tomu napovídá i množství informací podaných s nadsázkou a humorem.

Samotná nahrávka se dle mého nese v duchu „starší doby hudební“. Na „Fear Business“ nenajdete zvuk jako na jiných aktuálních počinech, kde jsou veškeré nástroje přeprodukované a maximálně nahlas, aby zvuk tvořil jakousi neprostupnou bariéru. Ani chraplák, jenž se snaží už tak dost tvrdou hudbu ještě více zhustit. Naopak, zvuk těchto stop je maximálně čitelný a prostý, bez veškerých efektů a přípojných zařízení. První jméno, které mě při poslechu napadlo, bylo HELMUTOVA STŘÍKAČKA, jejichž jeden song občas protočí moderátor regionálního rockového rádia. Jen s tím rozdílem, že ALCHEMIST jsou na podstatně vyšší hráčské a skladatelské úrovni.

„Fear Busniness“ je na jednu stranu docela thrashově laděné album, ale na stranu druhou se jedná o nahrávku, která je především písničková. Písničková v tom dobrém slova smyslu. Hudba má mnoho poloh, přechodů a zajímavých pasáží, ale kapela tak činí bez sebemenšího zaváhání. Vše na sebe dokonale navazuje a tak pro konečného spotřebitele, tedy mě, se muzika jeví jako příjemná kulisa. Nejčastěji ji využívám při vaření a jízdě v autě. Jak už jsem napsal, kapela chrlí množství nápadů. Ne jen na aktuálním počinu, ale už od prvního nosiče, až mě trochu zaráží, že se stále nenašel vydavatel, který by byl ochotný vylisovat aspoň nějaké ty fyzické nosiče. Možná za to může už výše zmíněný nadhled, nebo se jen chlapi nikam moc netlačí z důvodu, že jim takováto situace plně vyhovuje.

Hrací doba trvá něco přes hodinu. V těchto případech většinou píšu, že by porce hudby mohla být tak o patnáct minut kratší. To však u aktuálního počinu ALCHEMIST neplatí. Po celou dobu mě hudba navzdory pro mě neatraktivnímu zvuku baví. Za půlkou si většinou začínám uvědomovat, že se nahrávka ještě nechýlí ke konci, ale to dávám za vinu velkému množství alb, která netrvají ani čtyřicet minut. A zvyku zvednout se z pohovky a jít vyměnit disk. Na takto dlouhé stopáži mi nakonec vadí jen to, že většinou nemám dostatek času vychutnat si ji celou na jeden zátah.

Z výše napsaných řádků lze docela snadno vyčíst, že se mi nahrávka celkem líbí. Jediné, v čem vidím malinký handicap, je právě ten neaktuální zvuk. Kvůli němu nahrávku podvědomě beru jako ne úplně aktuální dílo. Nicméně jako kulisa ve společnosti dobrých přátel „Fear Business“ určitě zafunguje.

Seznam skladeb:

  1. Only Lies Need Believers
  2. Muse V. (metALCHEMISTry)
  3. Muse VI. (Fear Business)
  4. Nothing Is as It Seemss
  5. Riahder (Song for Youdrayka I.)
  6. Secret Mystery
  7. The Greater Good
  8. The Killer in My Blood (Forgive Us II.)
  9. Rays of Moonlight (Song for Youdrayka II.)
  10. Necropolis
  11. I Am a Tree
  12. Follow... If You Wanna

Čas: 57:37

Sestava:

  • Mentol – kytara, zpěv
  • Prokop Šlapák – bicí
  • C10H20O – baskytara, zpěv

http://alchemistcze.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/alchemist
http://www.alchemist.cz/
 


Zveřejněno: 17. 11. 2016
Přečteno:
3780 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář