Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2016, Nuclear Blast Records / thrash/heavy metal / USA

28. října slavili obyvatelé České republiky státní svátek, mnohdy nedůstojně, mnohdy ostudně. Přitom stačilo, aby si vzali příklad z amerického all stars bandu TESTAMENT. Ten ve stejný den rovněž slavil, ale o poznání důstojněji, vydal totiž album „Brotherhood Of The Snake“ a potěšil tím všechny fanoušky sofistikovaného thrash metalu. A potěšil i mě, a to jsem dosud u TESTAMENT dával přednost živým provedením repertoáru. Každý koncert, který jsem viděl, byl vynikající, leč u poslechu alb jsem se tak nadšeně netvářil. Možná jsem jim dával málo času, možná jsem zestárl a teď mě baví i složitější pecky, jimž ale rozhodně nechybí tah na bránu... a dojde i na old school pasáže, ke kterým v současnosti chovám větší sympatie než k těm moderněji pojatým. Ale TESTAMENT na novince dokázali namíchat koktejl, ve kterém se obě polohy neperou, ale naopak doplňují tak šikovně, že výsledkem není výtvor pošahaného chemika, ale dílo mistra barmana.

Hned v úvodní kompozici, jež dala albu název, se děje tolik zajímavých věcí, že nad tím přechází sluch. Chvíli se z beden řítí thrashový nášup jak z roku 1988, chvíli se to valí ve středních tempech a ani úkroky heavymetalovým směrem nechybí. O tom, že instrumentálně je to klasa, je zbytečné psát, a že to Chuck dává ve všemožných polohách zrovna tak. Líbí se mi, že muzikanti nehrají na odiv, ale ve prospěch celku - ono je to i tím, že produkce je vypiplaná, každý tón je perfektně slyšet a tak mistr DiGiorgio nemusí do tlustých drátů řezat jako v dobách „Swallowed in Black“ a přesto je jeho nástroj krásně čitelný. Úvod „The Pale King“ je jako první kapitola z thrashová učebnice, ale po chvíli se muzika trochu zašmodrchává, zvolňuje, spíše se převaluje v heavymetalovém duchu, ale opět v pestrém balení, v němž nechybí krátké, ale o to zajímavější sólo. Chvilinku se Chuck projevoval takřka rockově, aby v následující „Stronghold“ pořádně zaštěkal, jak se v přímočaré thrashové vypalovačce sluší; ale i tahle jízda obsahuje silné melodie, kterými kapela nešetří ani v pomalých věcech typu „Seven Seals“, což je regulérní heavy metal.

Z alba tryská radost na všechny strany, v podstatě o každé skladbě by šlo napsat extra recenzi, protože se pořád něco děje, mění, přelévá tempo, objevují přitažlivé melodie, sóla, ale i pasáže zatěžkané, které by snad šly označit jako pra-metal, protože připomínají rock sedmdesátých let, samozřejmě v modernějším zvukovém kabátku („Born In A Rut“). Po lekci „sedmdesát+“ následuje lekce „osmdesát+“, „Centuries Of Suffering“ je pěkná divočina, která jakoby vypadla z šuplíku, kde ji TESTAMENT omylem zapomněli v roce 1986, a do koloritu oné doby zapadají i přímočaře a na poměry mistra Hoglana poměrně jednoduše namlácené bicí. Ale to asi aby si oddychl, protože v následující skladbě zase funguje jako android s větším počtem končetin než má běžný člověk. (úsměv) Chvílemi si říkám, jestli to všechno dává i naživo, a to nejde o extra rychlý song, ale hojně jsou v něm využívány činely a ostatní bubny rozhodně neleží ladem. A když Gene ubere na kreativitě, pustí se do toho kytaristé, kteří v „Neptune's Spear“ doslova kouzlí.

Hazardní hru „Black Jack“ už kdysi opěvoval ARAKAIN, TESTAMENT ji evidentně provozují v jiném kasinu, kde se hraje rychlejší varianta, možná dokonce ta nejchytlavější z celého alba. Melodické vokály se střídají s moderněji pojatými kytarovými party, při kterých hrozí zlomenina nějakého prstu, nebo aspoň trsátka... V podobně návykovém hitovém chytlavém duchu pokračuje hymnická „Canna Business“ a deska s blížícím se závěrem rozhodně neztrácí dech; spíše naopak, graduje, a chlapi dokazují, že jim rozhodně nechybí kvalitní nápady, s kterými umí šikovně hospodařit a hlavně jimi „neotravují“ moc dlouho. (úsměv) Tím naznačuji, že stopáž skladeb je rozumná, mezi čtyřmi a pěti minutami.

Připočtu-li parádní titulní cover, který k albu, tedy hlavně jeho názvu, pěkně pasuje, musím uznale pokývat hlavou a přidat možná troufalé tvrzení, že TESTAMENT nahráli heavy/thrashovou desku roku.

Seznam skladeb:

  1. Brotherhood Of The Snake
  2. The Pale King
  3. Stronghold
  4. Seven Seals
  5. Born In A Rut
  6. Centuries Of Suffering
  7. Neptune's Spear
  8. Black Jack
  9. Canna Business
  10. The Number Game

Čas: 45:26

Sestava:

  • Chuck Billy - vocals
  • Eric Peterson - guitars
  • Alex Skolnick - guitars
  • Steve DiGiorgio - bass
  • Gene Hoglan - drums

www.testamentlegions.us
www.facebook.com/testamentlegions
www.nuclearblast.de/testament

 


Zveřejněno: 14. 11. 2016
Přečteno:
3857 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 11. 2016 00:26 napsal/a immortal
Jj
Tak, já jen souhlasím, jelikož tohle je fakt super fošna od mé thrash srdcovky.
14. 11. 2016 16:51 napsal/a Peťan
Souhlas!
Johane, tady se shodneme do posledního písmenka :-) Výborně napsáno. Skvělé album od začátku do konce, parádní momenty....baví mě to moc. Hned bych šel zase na koncert, kdyby tu nehráli s něčím tak odporným, jako jsou Amon Amarth... jedna z nejlepších desek roku 2016!
14. 11. 2016 12:17 napsal/a corbow
presne tak
moje rec, tahle nahravka je totalni uragan!! a extra navykova:))) zvuk je povestna tresnicka na dortu!! kazdopadne, vcera jsem poslechnul novou Metallicu....a ten Testamnet ji prejede asi jako trabanta bugatti veyron
14. 11. 2016 10:55 napsal/a anahematar
10/10
Výborná recenze se kterou se dá jen souhlasit, ale určitě bych se nebál hodnocení 10/10, myslím že si to tato deska klidně zaslouží :-)