Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

19.10. 2016, Brno - Sono Centrum

Chladného říjnového středečního večera brněnské Sono Centrum hostilo velkolepou hudební oslavu, která vítala nové album moravského hudebníka Tomáše Kočka mezi úspěšnými a „dospělými“ deskami. Album „Velesu“ již není žádným hudebním benjamínkem, do konce října se uplynulé čtyři měsíce drželo v Top 20 World Music Charts Europe a proto se kapela uchýlila k netradičnímu způsobu křtu a tak se cédé nevítalo na světě, jak už to u křtu bývá, ale mezi dospělými a to slovanským rituálem - Postřižinami.

Tento rituál má své obdoby nejen mezi slovanskými kmeny, ale byl i součástí obřadů Římanů a Řeků a také východních národů, jeho hlavní funkcí bylo uvedení mladíka mezi dospělé muže a to ustřižením pramene vlasů. Pramen vlasů sloužil jako oběť bohům, podle některých teorií jako tzv. náhrada za lidskou oběť, dle jiných jako prostředek propojení jedince s bohy a tím zprostředkování náležité ochrany.

Jelikož hudební album nemá vlasy, tak byl za hlasitého potlesku odstřižen kus bookletu a to kněžkou těchto postřižin a dá se říct i jeho kmotrou - klavíristkou Beatou Hlavenkovou a tak bylo „Velesu“ přijaté do početné rodiny alb, mezi kterými jsou i dvě, které Tomáši Kočkovi a Orchestru přinesli sošku Anděla v kategorii world-music. Avšak nejen tento slovanský ritus a nesporná kvalita a atmosféra Kočkovy tvorby nebyla hlavním ojedinělým znakem tohoto podzimního koncertu.

V dokonalé akustice Sono Centra kapela předvedla všechny písničky z alba v jejich původní podobě a to díky hostům, kteří na desce spolupracovali. V písních „Dokola“ nebo „Na mohylách“ zazněl líbezný hlas zpěvačky a herečky Elišky Skálové a v písni „Do Návu“ byla i druhá šalmaj, na kterou hrál Zdeněk Němeček z QUANTI MINORIS. Dalšími hosty byla například akordeonistka Klára Veselá, cimbalista Michal Grombiřík nebo vokalistky ze sboru KAMPANELA.

A aby toho pro jeden večer nebylo málo, v druhé části koncertu celé Sono přednostně zhlédlo nový klip k písni „Na konci dní“, která zakončuje CD „Velesu“. Pro všechny, kteří v Sonu nebyli a jsou natěšení na zveřejnění videa na internetu, mohu odtajnit, že podobně jako v klipu „Do Návu“ se jedná o smrt a tentokráte o samotný Náv (slovanské podsvětí), který byl až překvapivě zelený.

Pro všechny, kteří o tento dvouhodinový nářez přišli a nebo si jej chtějí jen připomenout, je tu i fotoreport.


Zveřejněno: 07. 11. 2016
Přečteno:
3962 x
Autor: Seanínel | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 11. 2016 19:35 napsal/a Cnhvl
Zel
Zel jsem Prahu propásl...velká škoda!! Měli by zopakovat akustické tour se SSOGE.Nebo elektrické?Electric funeral aka Aktuální klip https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=86uqYvvXIz4