Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2016, Doomentia Records / death metal / Česko

Od BRUTALLY DECEASED se očekává vždy minimálně standard. Schopnosti a zkušenosti, jakými pánové disponují, se musely někdy projevit a tak je víc než samozřejmé, že na jejich třetí velké desce se žádné malé věci nedějí. Ba naopak.

U BRUTALLY DECEASED se vždy setkáte ihned s kádrovacím posudkem, který vás odkáže na sever Evropy do země Zlatana a death metalu, který byl pro tisíce skupin tak velikou inspirací. Jistě, tohle je prostě nepopíratelný fakt, s kterým při zakládání kapely museli kluci počítat. Budiž BRUTALLY DECEASED ke cti, že své vzory nezapírali, to by ostatně nemělo ani smysl, o čemž svědčí fakt, že jako poctu zařadili na svůj debut „Dead Lovers' Guide“ cover „Override of the Overture“ od DISMEMBER. Směr byl vytyčen a dosud nezměněn.

Na novince „Satanic Corpse“ je příslušnost k přímočarému death metalu stále v kurzu. Od lidí, co stojí za BRUTALLY DECEASED, se ani nic jiného nedá očekávat. Jen poctivá práce, což, jak dokazují na tomto albu, je to nejlepší, co mohli udělat. Intenzita oproti minulému albu „Black Infernal Vortex“ nabrala snad ještě větších obrátek. „Satanic Corpse“ je tím pádem půlhodinová smršť, která má schopnost ustřelit hlavu. Plení, seká, kouše, ale naštěstí i v těch vyšponovaných otáčkách dokáže přijít s kytarovými vyhrávkami a sóly, které mají na celkové vyznění blahodárný dopad.

Úvodní „The Art of Dying“ je prostě deathmetalová klasa v nejrychlejších otáčkách s výbornou riffáží. Vrchol skladby přichází zhruba po dvou třetinách, kdy dojde na sólo, jehož první část se mi jeví jako hodně vydařená, zatímco druhá část přejde do heavymetalového sóla, což já jako antifanoušek „hejvíku“ kouše blbě. Jediný rozpačitý moment na albu. Už během první minuty si člověk uvědomí, jak se kapele povedl dobře namíchat výsledný sound. Kytary švédsky řežou a ani zbytek nezaostává. Finální zvuk je sice hodně čistý, téměř až vyhlazený, ale nechybí mu onen charakteristický severský nádech, tak jak ho známe z let minulých. Možná někdo bude postrádat větší špínu, ale osobně to jako mínus neberu, myslím, že BRUTALLY DECEASED zvolili dobře.   

Po dvojici rychlých, ale výraznými momenty nešetřících skladbách, přijde na řadu jedna z nejzajímavějších kompozic na „Satanic Corpse“. Tím je pro mě „Hostile Earth“, kde k omílaným vzorům DISMEMBER a třeba ENTOMBED přidám i CARCASS. „Hostile Earth“ je jediná věc na desce, která je vedená ve středním tempu, v kytarách hraných unisono, vyhrávkách a v sólech se mi hned na mysl vkradlo geniální album od CARCASS „Heartwork“. V každém případě jedna z top skladeb desky.  

Po jediném odlehčení se zbylá šestice věcí řítí éterem stylem start cíl. Oproti prvním třem výraznějším skladbám se přistihuju, že se občas ztrácím s identifikací jednotlivých tracků, ale i tak se kapele pořád daří držet laťku sakra vysoko. Tu pro mě opět vylepšují poslední dvě věci. V „At One With The Dead“ za to může hlavně závěrečná sólová exhibice obou kytaristů. Poslední „In Torment We Shall Strive“ se zařízne do paměti oproti zbytku pomalejším tempem, což platí hlavně pro začátek, a opět kytarami, které i ve vyhrávkách působí hodně melodicky.

BRUTALLY DECEASED přišli s nejlepší deskou ve své historii. „Satanic Corpse“ je vypiplaná záležitost, kterou, když se oprostíte od všech těch vlivů, si rádi několikrát poslechnete. Její tlak a intenzita je příkladná, dobré nápady neschází a instrumentální výkony jsou ozdobou. Ať už to vezmete od bubeníka nebo Žlababův výtečný vokál, až po kytaristy, kteří udělali velkou hromadu práce.

Seznam skladeb:

  1. The Art of Dying
  2. The Disclosure (In the Circle of Thy Bowels)     
  3. Hostile Earth     
  4. Epoch of Self-Denial     
  5. Where No Gods Dare     
  6. Ruthless Cleansing
  7. Withstanding the Funeral     
  8. At One with the Dead     
  9. In Torment We Shall Strive    

Čas: 29:29

Sestava:

  • Žlababa - zpěv
  • Tomáš Halama - kytara
  • Štefy - bicí         
  • Štembus - kytara
  • Ubina - basa    

https://www.facebook.com/brutallydeceased/


Zveřejněno: 07. 11. 2016
Přečteno:
4191 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 11. 2016 11:15 napsal/a immortal
Ja tiež
Já ho chci taky :-)))
16. 11. 2016 09:35 napsal/a Žlababa
Vinyl
Satanic Corpse na vinylu vyjde, ale Loděnice je teď předimenzovaná, takže real je až někdy po novém roce, počítám spíš s únorem, každopádně, je na co se těšit...
15. 11. 2016 22:14 napsal/a Peťan
Vinyl
Prý by měl být, také na něj čekám, protože jsem Satanic Corpse zatím poslouchal pouze přes stream nebo Spotify :)
15. 11. 2016 18:44 napsal/a Johan
Vinyl?
Nahrávka skvělá, baví mě, ale chtěl bych vinyl... Bude???
14. 11. 2016 16:45 napsal/a Peťan
Brutally...
Třetí velká deska Brutally Deceased je jejich nejlepším dílem. Od obalu až po poslední song. Stopáž přesně tak akorát. Kdo má rád švédskej death metal, musí být spokojen. Díky za recenzi :)