Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

25. 10. 2016 , Praha – Modrá Vopice

Klubová sezona 16/17 je již naplno rozběhla a já se tak po týdenní koncertní pauze opět vydal do klubu Modrá Vopice na další zajímavou sestavu kapel z řad mladé krve heavy, speed a thrash metalu, kterou k nám přivezli pánové z Hard Bones Production. Kanadští MORTILLERY a SKULL FIST, belgičtí EVIL INVADERS a Řekové SUICIDAL ANGELS. Zajímavá sestava se odrazila i na početné návštěvnosti, kdy i v pracovním týdnu byla Vopice takřka zcela naplněna.

Celý večer dokonce začal o něco dřív, než byl start udávaný na internetových stránkách akce, takže do Vopice jsem dorazil akorát ve chvíli kdy již MORTILLERY pálili do návštěvníků pěkně ostrýma. Na tento večer jsem si nestihl udělat svůj domácí úkol a tak pro mě bylo vystoupení těchto Kanaďanů prvním kontaktem s jejich tvorbou. A musím říct, že jsem byl mile překvapen. Příjemný mix heavy a thrash metalu, dvojice rychlých kytar a sympatická zpěvačka, která hravě zvládala vokální přechody mezi rychlými a agresivními pasážemi a těmi melodičtějšími. K úplné spokojenosti mi tak už snad chyběla pouze nápaditější basová linka, jinak však MORTILLERY se svojí půlhodinkou slávy nastavili laťku kvality večera dostatečně vysoko.

Pomalu jsem se nestihl ani občerstvit a už to na pódiu vtrhli EVIL INVADERS a to doslova. Tihle Belgičané to se svým speed metalem rozehráli v divokém tempu a předvedli zase jednou neskutečně našláplou show, při které jim skromné pódium Vopice bylo těsné, jak jich bylo všude plno. Takováto smršť metalové energie nezůstala bez odezvy od publika, které nadšeně v prvních řadách pařilo jako o život. Set byl vyskládán hlavně na skladbách z jejich loňské debutové desky, takže došlo na pecky jako „Fast, Loud 'n' Rude“ nebo „Pulse of Pleasure“. Zazněly však i dvě skladby z jejich letošního EP „In for the Kill“ a na závěr pak publikum EVIL INVADERS odměnili přídavkem v podobě perfektně vystřihnutého coveru od EXCITER: „Violence and Force“.

SKULL FIST se nám představili nově v pětičlenné sestavě a to s náhradním zpěvákem, který zaskakuje za vokálně indisponovaného Zacha Slaughtera. Sympatický prcek Brian Stephenson se svého nelehkého úkolu zhostil se ctí. Byť rozsahově nestačil na Zachovo ječáky, v řadě nižších partů byl jeho projev takřka identický. Navíc si nejspíš přeložil název klubu, ve kterém ten den hráli, neb po pódiu a hlavně nad pódiem řádil jako pravá opice. Co naplat, náhrada však vždycky zůstane náhradou, ale dokud holt Zachovo hlasivky nedovolí, je to náhrada kvalitní. Sám Zach se odsunul pouze ke kytaře, kde pak na sebe upozornil hlavně několika vydařenými sóly, ale bylo na něm vidět, jak mu jeho úloha zpěváka chybí. Jinak však SKULL FIST předvedli svoji energickou show naplněnou chytlavými riffy, melodickými pasážemi a refrény, které si s chutí zařve každý vestičkář. Prostě výbuch pozitivní heavymetalové nálady, který byl naplněný těmi největšími koncertními peckami z jejich dvou desek jako třeba „Ride the Beast“, „Get Fisted“, „Bad For Good“, „You'are Gonna Pay“ a ultimátní závěrečné „No False Metal“. Celý výkon však srážel ne úplně ideální zvuk, jež však provázel snad každou kapelu večera, neboť kapely si přivezli vlastního zvukaře, jež prostě asi nezvládl zařídit vše tak kvalitně jako pan zvukař domácí.

Nikdy jsem nebyl fanouškem SUICIDAL ANGELS. Tahle skupina u mě vždycky hrála na thrashové scéně druhé až třetí housle. Pravda, lhal bych, kdybych řekl, že mě žádný z několika jejich koncertů, které jsem viděl, nebavil, ale už to bylo přeci jen dost dávno a od kapely jsem tak dobrých pět let nic neslyšel ani je neviděl. Takže ačkoliv jsem je rozhodně soukromě nepovažoval za headlinera večera, tak jsem se od nich neobával ani žádného zklamání. To se však nakonec ale dostavilo. Předně připravovat si pódium za plachtou ve Vopici je docela komický nápad, ale budiž. Když však započal jejich set, dostavilo se okamžité rozčarování. Nevyvážený zvuk by se možná ještě přes uši přenést dal, ale nikoliv už hrozná povrchnost jejich skladeb. SUICIDAL ANGELS toho večera byli ukázkovým příkladem veškerých argumentů kritiků new wave of thrash metal. Nepřesvědčivé, nudné a nenápadité. Řada hrozičů v kotli však byla nejspíše jiného názoru a nebo si prostě chtěla co nejvíce užít dobře rozjetý večer. Já se však po pár skladbách dávám na ústup a vyrážím raději k domovu a nejsem v tom rozhodně sám, kdo tak učinil. Kvalitní výkony předchozích tří kapel mi však ke štěstí bohatě stačily a také k tomu, abych měl dobrý zážitek z další povedené akce.


Zveřejněno: 01. 11. 2016
Přečteno:
3385 x
Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 11. 2016 20:11 napsal/a Peťan
Zklamání
Pěkný report Fredy! Pro mě osobně byla celá akce zklamáním. Ani jedna kapela neměla dobrý zvuk, což je na poměry Vopice zarážející. Mortillery nebyli špatní, bylo zajímavé tuhle partu vidět. Evil Invaders - pro mě nejlepší z celého večera. Neskutečná energie jako vždycky, sympaťáci. Jen ten zvuk...nemlátit hlavou vepředu a neslyšet pódiovku, měl bych z toho prd. Skull Fist? Měl jsem tuhle kapelu fakt rád, ale tohle byla parodie sama sebe. Nový zpěvák nevýrazný, vždy i lidi byli slyšet více. Kytary neřezaly, bylo to hodně laciné, zvuk podělanej.... no a od Suicidal Angels jsem nečekal nic a nic jsem nedostal. Strojové, jednotvárné, nudné.... jako vždy.
01. 11. 2016 20:28 napsal/a vojta_ltw
...
Souhlas, úplně se cítím, jako bych ten report psal já. :D