Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

18. 10. 2016, Praha - Nová Chmelnice

Říjen je extrémně nabitý zajímavými akcemi, mezi něž se bezpochyby řadila zastávka turné norských ENSLAVED, kteří letos slaví úctyhodných 25 let existence. Rozmanitost večera kromě samotné hudby headlinerů zaručovaly i kapely doplňující Nory na Spinning Wheel Ritual tour: australští progresivisté NE OBLIVISCARIS a američtí OCEANS OF SLUMBER.

Právě ti přesně s úderem sedmé odstartovali večer se svým progresivně laděným metalem, který se vyznačoval mnohými kontrasty. Chvílemi hudba OCEANS OF SLUMBER zasahovala až někam do rockových vod, v jiné skladbě zase došlo i na blastbeat… ale když se kapele podíváte trochu pod pokličku, není na tom nic až tolik překvapivého. Sama totiž na svém bandcampu uvádí, že zde mimo jiné působí bubeník grindové formace INSECT WARFARE společně s jazzovým kytaristou. Vepředu pak skupinu táhne zpěvačka Cammie Gilbert, jež své party zvládala s naprostou lehkostí a přitom přesností. Hudebně se mi OCEANS OF SLUMBER sice úplně do vkusu netrefili, škoda také zatím trochu nedomrlého zvuku, ale objektivně kapelu kritizovat nemůžu. To, co hraje, hraje s přehledem, ač z kompozičního hlediska se mi trochu zdá, že OoS sami nemají úplně jasno, čemu se vlastně chtějí úplně věnovat.

NE OBLIVISCARIS zahráli loni v pozdních nočních hodinách na Brutal Assaultu, kde jsem od nich poslechl jednu dvě skladby a unaven to zabalil. Studiově mě australská šestice až tak nezaujala, i když, přiznávám, poslechl jsem je spíše letmo a nějak výrazněji se jim nevěnoval. Klubové vystoupení ale mělo sílu a kdyby disponovalo lepším ozvučením, nebylo by moc, co vytýkat. Hudba NE OBLIVISCARIS je totiž nesmírně propracovaná, nástroje se v ní zajímavě prolínají. I přes různá kytarová sóla, basové vyhrávky, časté využití houslí, které si kromě čistých vokálních partů bere na starost jeden z původních členů kapely Tim Charles, nepůsobí přeplácaně, nesrozumitelně. Navíc dobře působí i střídání již zmíněného čistého zpěvu s Xenoyrovým řevem. Bohužel ale kytarám ani base nebylo příliš přáno a zůstaly upozaděny za kopákovou salvou Daniela Preslanda i Charlesovým vokálem. V klidných pasážích si šlo vše hezky vychutnávat, ale v rychlejším tempu už jsem si musel vyhrávky spíše domýšlet. Přesto jsem rád, že jsem NE OBLIVISCARIS viděl a konečně mě přesvědčili, že se na ně budu muset zaměřit více.

Komu se poštěstí, že ve svých 13 (!) letech založí budoucí legendu? Ivar Bjørnson je jedním z takových borců a společně s o čtyři roky starším Grutle Kjellsonem už čtvrt století táhnou káru ENSLAVED. Za tu dobu se kapela hodně vyvinula, z vikinského black metalu se posunula do mnohem více progresivních vod, pořád si zachovává svoji tvář a já si dovolím říct, že slabou desku doposud ENSLAVED nevydali. Navíc se za tu dobu vyhnuli nějakým větším personálním patáliím, pouze na postu bubeníka se konaly výraznější rošády, a současná sestava se jeví velmi stabilně. Od příchodu klávesisty a zpěváka Herbranda Larsena v roce 2004 funguje skupina ve stejném složení.

Po intru ENSLAVED odstartovali eposem „Roots of the Mountain“ z předposlední desky „RIITIIR“ a první, co udeřilo do uší, byl naprosto vynikající zvuk. Nebylo to příliš nahlas, všechny nástroje výborně slyšitelné (kdybych měl být jo hnidopich, ocenil bych maličko víc klávesy, ale to už je fakt detail)… pak že nejde Nová Chmelnice nazvučit. Poslední dobou probíhá jakýsi „hon“ na tento klub. Chápu, že když člověk přijde domů z koncertu, který byl neposlouchaný, je nasraný (naposledy šlo údajně o ANAAL NATHRAKH), ale osobně mi to přijde už maličko přehnané. Zažil jsem zde už pěkných pár gigů a většina z nich měla zvuk dobrý. Také mám asi dvě špatné zkušenosti, jednu třeba z koncertu INQUISITION s ONDSKAPT, ale to hned neznamená, že je na Nové Chmelnice prostě zákonitě zvuk na hovno.

Zpět k ENSLAVED. Jako druhou vytasili toolovsky laděnou „Ruun“ ze stejnojmenného alba, následovala „The Watcher“ uzavírající „Vertebrae“ a pak došlo na několik vrcholů večera. Prvním z nich byla „Building with Fire“ z poslední desky „In Times“. Je to popina, ale funguje naprosto famózně, na koncertech tuplem. Navíc musím, stejně jako loni na Brutal Assaultu, ocenit Larsenův čistý vokál, který tuhle skladbu vyzdvihuje na jiný level. Svoji formu potvrdil i v následné „Ethica Odini“ s podmanivým refrénem. Pak už ENSLAVED zabrousili do 22 let vzdálené minulosti a vytasili syrovou pecku „Fenris“. Najednou se nad Chmelnicí vznášel odér doby, kdy to v Norsku všechno začínalo.

Album „Below the Lights“ zastupovala dlouhá „The Crossing“ a set byl „zakončen“ další skladbou z „Vertebrae“ – „Ground“. Po chvíli se vrátil bubeník Cato Bekkevold a rozjel „přídavkovou část“ sólem, které tedy bylo trochu zbytečné, ale naštěstí ne příliš dlouhé. Srovnání nové a staré tvorby pak ENSLAVED nabídli posledními dvěma songy – „One Thousand Years of Rain“ z posledního počinu a „Allfǫðr Oðinn“ z prvního EP. Obojí prostě funguje.

Ani mi nepřišlo, že ENSLAVED hráli hodinu a půl. Koncert měl spád, bavil od začátku do konce a očividně bavil i kapelu, která se po show ochotně pozdravila s každým v předních řadách a rozdávala úsměvy na všechny strany. Ani jsem to nečekal, ale ENSLAVED odehráli pro mě jeden z nejlepších koncertů, které jsem dosud v tomto roce navštívil. Jediné, co bych mohl vytknout, a to nejen jim, ale i NE OBLIVISCARIS, je neustálé rozezpívávání publika. To je prostě rakovina živých vystoupení. Jinak ale naprostá spokojenost s headlinery a byla by i s australskými kolegy, kdyby strunné nástroje vylezly trochu více na povrch. Lidí se sešlo něco přes sto (dle mého odhadu, který bývá často dost nepřesný (smích)). Na jednu stranu by si ENSLAVED zasloužili o něco víc, zase ale šlo o úterní večer a akcí je v říjnu nadmíru. Tahle se povedla.


Zveřejněno: 22. 10. 2016
Přečteno:
3431 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář