Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

13. 10. 2016, Praha - klub Storm

Na čtvrtek 13. října si pro nás neúnavní dříči z Hard Bones připravili skutečnou pecku a to když se jim povedlo do Prahy přivést opravdovou legendu: VENOM. Ano, pravda, celý název sice zní VENOM INC. - IRON AND STEEL, ale zkráceně budu psát jenom VENOM, neboť za tímto kostrbatým názvem se skrývá obnovená činnost VENOM v podání dvou zakládajících členů této legendární party: Mantase a Abaddona doplněná o ex-zpěváka Demolition Mana. A jiný název mají jen proto, aby se vyhnuli právním třenicím s Cronosovo smečkou, která má originální název v současné době v užívání. Upřímně, nechci se tu pouštět do nějakých erudovaných disputací o tom, který VENOM je ten jediný pravý, to se pak můžete vyjádřit dole v komentářích. Božuhell to byl pro mě již třetí koncert během tří pracovních dní a moje tělo už si dost silně začínalo stěžovat na nedostatek spánku (ano, vím, jsem měkkej), takže pokud jsem si u předchozích dvou koncertů říkal, že čtyři kapely jsou v pracovní den zbytečně moc, tak tento večer nás čekalo kapel rovnou pět. Spolu s VENOM se pak ještě představili američtí deathmetaloví VITAL REMAINS, italští blackmetaloví veteráni MORTUARY DRAPE, brazilští NERVOCHAOS a až z daleké Austrálie dorazil thrashový DESECRATOR. Takže vskutku světová soupiska.

Do klubu Storm, kde se celý tento rouhačský dýchánek pořádal, jsem se dostavil na sedmou hodinu, kdy měl být i plánovaný start kapel. Božuhell mě hned při příchodu zaráží dvě věci: klub je takřka úplně, až na obsluhu a kapely, prázdný, a na pódiu se rozhodně ke hře nechystají DESECRATOR, nýbrž si tam vesele zvučí VENOM. Hned z kraje se tak naplňují moje černé scénáře o zpoždění. Jdu si tedy dát hnusné a předražené stormovské pivko a poslouchám Demolition Mana, jak si zvučí svůj smrtelný chrapot. Když čas vyhrazený pro DESECRATOR rychle uplynul a Australané se zatím nedostali ani na pódium, aby si postavili bicí soupravu, odevzdaně začínám s předstihem vyhledávat noční spoje domů. Než se DESECRATOR dostali k tomu, aby začali konečně hrát, nabral celý večer už padesátiminutové zpoždění. Alespoň tak měli šanci do klubu dorazit nějací návštěvníci, jichž božuhell bylo za celý večer žalostně málo. Čest všem tvářím, které vidím již třetí večer po sobě.

DESECRATOR je mladá kapela z Melbourne, která se v současnosti snaží intenzivní koncertní činností zapsat do povědomí fans na starém kontinentě. Budou to mít ovšem dost těžké, neboť jejich pojetí thrash metalu, které mělo podle mě nejblíže ke kapelám jako HAVOK nebo SUICIDAL ANGELS, už tady hraje povícero zavedenějších skupin včetně zmiňovaných dvou. Ne, že by na jejich výkonu bylo něco špatného. Byl to dobře odvedený thrashing, ale díru do světa už s tímto těžko udělají. Každopádně jako předkapela výborná volba, aby to na začátek večera pořádně rozproudila.

Druhá předkapela NERVOCHAOS u nás poslední dobou koncertuje poměrně často, vytvořila si tu jistou fanouškovskou základnu a vidět ji bylo možno i na letošním OEF. Mně však v poslední době stále unikali a vzhledem k tomu, jak mě rozsekalo jejich zatím poslední album „The Art of Vengeance“, jednalo se u mě tentokrát o záležitost, kterou jsem chtěl konečně vidět. NERVOCHAOS pak pokračovali v tempu večera tak, jak ho udala první kapela. A spouští svému původu poplatný řízný jihoamerický death/thrash, který bych nejspíše přirovnal k jejich krajanům KRISIUN. Musím přiznat, že zběsilá neurvalá energie těchto Brazilců je vskutku nakažlivá.

MORTUARY DRAPE slaví letos třicet let na scéně, přesto se přiznám, že já blackem jen letmo políbený jsem o nich dosud neslyšel. Bohužel jejich black říznutý death metalem mě z počátku vůbec nechytal a tak jsem se odklidil do předsálí a jejich set spíše vynechal. Zajímavé, že zpěvák používal jako dekoraci kazatelský pultík obdobně jako jejich taktéž italští kolegové z BULLDOZER; nejspíše je to tedy nějaká italská móda.

VITAL REMAINS si pro změnu na pódiu připravili černý oltář a pak za líbezného intra v podobě zvuků křižování rádoby proroků započali svojí deathmetalovou mši. Tedy pokud se mší dá nazvat brutální klepanice, jakou tito Američané předvedli. Nekompromisní, rychlý, lehce klišoidní death metal. Ještě štěstí za věčně usměvavého kytaristu a zakladatele Tonyho Lazaru, jinak by se tam na pódiu za celý set nikdo ani neusmál, jak se celý zbytek kapely snažil zachovat to správné zlo metalové dekorum. Set byl tvořen převážně věcmi z jejich poslední desky „Icons of Evil“, ale došlo samozřejmě i na „Dechristianize“. Zpěvák Brian Werner rozhodně nebyl spokojený s pasivitou publika a hlasitě se dožadoval moshe, lidem se nicméně nijak zvlášť nechtělo a tak se ho dočkal, až když si ho přišel pod pódiem sám začít. Nakonec se Brianovi povedlo lidi přesvědčit i k wall of death, za což jim pak jako za odměnu zapálil před dalším songem bibli.

Během večera jsem doufal, že by mohli pořadatelé zkusit prohodit plánované pořadí kapel. Dávalo by to smysl, protože věřím, že ač většina přišla kvůli VENOM, tak s blížící se půlnocí museli někteří klub opustit. Ač VENOM již měli nazvučeno, museli jsme si na jejich vystoupení počkat další půl hodiny, během které se na pódiu téměř vůbec nic nedělo. Koncert VENOM tedy započal akorát o půlnoci, což je sice pravda stylové, ale nadšený jsem z toho zrovna nebyl, únava už si totiž začala vybírat daň. Jsem tak na ně spíše naštvaný, že si dávají takhle načas. Naštvání mi však vydrží jen asi tak do druhé skladby, kdy Mantas a spol. poprvé sahají pro song z alba „Black Metal“ a to konkrétně „Leave me in Hell“. V tu chvíli ze mě částečně padá i únava a já se vydávám do předních řad v kotli, abych si pořádně zapařil a zařval tyhle nesmrtelné fláky. Z pánů byla cítit chuť hrát, s malým počtem lidí pod pódiem si hlavu nelámali a naplno hráli pro ty, kteří je vidět a slyšet chtěli. Mantas byl v podstatě po celý čas koncertu na kraji pódia a co nejblíže u lidí. Až na pár děkovaček se žádné zbytečné proslovy nekonaly a kapela do nás pálila jednu pecku za druhou z jejich bohaté diskografie. Má unavená paměť nestihla pobrat, co všechno hráli, ale určitě zaznělo: „Angel Dust“, „Warhead“, „Die Hard“, „Dont Burn the Witch“, „Countess Bathory“, „School Daze“, „Teachers Pet“, „Buried Alive“, „Raise the Dead“, „In League With Satan“, „The Seven Gates of Hell“ a ještě mnoho dalšího. Playlist byl rozhodně poskládaný velmi dobře a album „Black Metal“ bylo přehráno skoro celé. I po zvukové stránce jsem byl spokojen. Božuhell až do konce jejich koncertu jsem nemohl zůstat. Chápu sice, že je to už asi síla zvyku, ale skoro v půl druhé ráno by si pánové mohli odpustit fingovaný odchod do šatny před přídavkem a raději to rychle dohrát. Jenže ne a tak se smutným pohledem na hodinkách opouštím za zvuků „Wellcome to Hell“ sál, abych stihl alespoň poslední přijatelný spoj domů. Celý pocit z koncertu mi tedy pak zase trochu zhořknul, protože jsem přišel o „Black Metal“, na kterou jsem se tolik těšil a nijak mi ani nepomáhalo, že vlastně VENOM hráli o dost déle než původně měli.

S odstupem a doplněním spánkového deficitu však musím koncert hodnotit kladně. Pánové na to stále mají a svět se tak může těšit hned ze dvou verzí VENOM. Jsem dost zvědav, jestli se Mantas s Abaddonem pustí i do tvorby nového materiálu. Je mi líto pořadatelů, protože při tak žalostné návštěvě, kterou odhaduji tak maximálně na 70 lidí (ale mé odhady berte s rezervou, jsem v tom velmi špatný), to nemohl být finančně návratný podnik. A je to velká škoda, neboť když si odmyslíme to velké zpoždění, jednalo se o další parádní akci pod záštitou Hard Bones


Zveřejněno: 20. 10. 2016
Přečteno:
3535 x
Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 10. 2016 16:40 napsal/a Peťan
Venom a spol.
Fredy, pěkný report :) Nakonec jsem rád, že jsem nešel, když čtu o tom zpoždění. Tři koncerty za tři dny by byly moc, navíc chřipka. Ale Venom Inc. si doufám někdy dám :-)
20. 10. 2016 19:00 napsal/a Lamech
...
Já byl v Ostravě, tam to s lidma bylo o něco lepší ...Desecrator se snažil ale ta hudba o kterou se pokouší je tak provařená že mě to nijak zvlášť nenadchlo.Nervochaos byl docela slušný nářez jen škoda že zvuk se moc nepovedl.Mortuary Drape se předvedli náramě jel sem hlavně kvůli nim a naprostá spokojenost . VitalRemains si odvedl svůj standard death metal jako řemen no a Venom to bylo peklo lepší než loni v Brně...ještě teď sliším v uších jak řvu Black metál....