Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

CD-R 2015, vlastní náklad / punk, rock, pop / Česko

Čtyřčlenná partička ANITA se dala dohromady loni na jaře v Mostě. Nelenila, rychle začala koncertovat a do půl roku nahrála debutové album. Tedy ono je to spíš demo, ale dnes i pálené CD s tím nejobyčejnějším bookletem každý označuje jako album. Přitom „První expedice“ je typické demo začínající kapelky, která se zatím hledá a chce o sobě dát co nejdříve vědět. I když co nejdříve... k nám CD doputovalo s takřka ročním odstupem od vydání, takže třeba se mezitím ANITA zmátožila a už nehraje tak plytkou muziku jako na debutu.

Zjednodušeně jde o pop/punk/rock toho nejjednoduššího ražení, jehož účelem je hlavně pobavit, nejspíš samotné autory a následně pak třeba i posluchače. Kapela si neláme hlavu prakticky s ničím, cokoliv ji napadne, to zvěční, což platí hlavně o textech, které jsou na úrovni žáka základní školy. Jednoduché říkačky jsou mi těžce proti srsti, nad nemohoucností autora kroutím hlavou, ale ono to nejspíš zabírá, protože lidi si tyhle pitomosti zapamatují při prvním poslechu a na koncertech je budou po nějakém tom pivu se zpěvákem vykřikovat. Mohl bych tady napsat dvacet případů naivních rýmů, ale račte okoštovat sami, na BZ profilu je několik ukázek a zpěvu je většinou celkem dobře rozumět.

Vedle textů je druhým kamenem úrazu zpěv. Petis zpívá různě zohýbaným hlasem, aby zdůraznil vtipnost textů, ale v řadě pasáží je jeho projev na hranici snesitelnosti. Nevím, kde přesně je rozhraní mezi naivitou a falší, tady to osciluje kolem této hranice s převahou falešných vokálů. Určitě je to takhle schválně, protože jestli ne, tak už nerozumím vůbec ničemu. O nějakém frázování a trefování se do muziky už nemůže být řeč vůbec, Petis to seká tak, aby se se slovy nějak vešel, takže když se to úplně nedaří, něco zadrmolí a je to. Ještě mnohem strašidelnější jsou sborové halekačky anebo  protahované „úúúú“, to už hraničí s úplným kýčem.

Jediné, co snese alespoň ta nejméně náročná měřítka, je muzika. Svižná, melodická, nejblíže má asi k punku, ale punku, který má úplně obroušené zuby, takže nekouše. Asi aby se vetřel do přízně slečen. K tomu slouží melodie takřka popové, sem tam se dá mluvit i o obyčejném rocku. Aspoň, že tady to celkem funguje, skladby přirozeně plynou, a že si je jich řada podobných, je věcí běžnou u kdejaké kapely. Občas se objeví nějaký zajímavější motiv, občas nějaký refrén zůstane v hlavě i mně, který podobnou muziku vyloženě odmítám, takže na té chytlavosti asi něco bude.

CD vyšlo jako pálenka s potiskem a s obalem coby dvojlistem. Určitě je potěšitelné, že na titulní straně je malba a ne nějaká na netu ukradená kresba/fotka; to, že se mi obrázek řemeslně nelíbí, je věc vkusu, počítám, že své příznivce si raketa letící vesmírem najde, zato bych rád potkal jedince, který řekne, že vnitřek bookletu se mu líbí. Texty zeleným písmem na černém pozadí, půlka velikostí třeba 4, druhá 8, co na tom, že to vypadá jako od patlala první třídy, hlavně že to tam je.

Z předchozích řádků je asi jasné, že ANITA v mém případě narazila. Podobnou muziku považuji za ztrátu času... A abych „První expedici“ nesestřelil po prvním poslechu, vytrpěl jsem si jej aspoň 10x. Tím to ale hasne. Jestli se pánové hodlají věnovat takto poskládané, otextované a nazpívané hudbě, bylo to mé poslední setkání s nimi...

Seznam skladeb:

  1. Robot
  2. Já chci odletět na Mars
  3. Vrať se na zem
  4. Kung-fu mistr
  5. Proti všem
  6. Už je mi to jedno
  7. Na stejný vlně
  8. Proč nevěříš, že jsem viděl UFO?
  9. Eric Lindros
  10. Budu tady
  11. Nejlepší holka ve vesmíru
  12. Nemůžu na tebe přestat myslet
  13. Nechci vyrůst

Čas: 23:27

Sestava:

  • Petis - zpěv, kytara
  • Honzys - bicí, bonga
  • Honzis - kytara, zpěv
  • Štěpis - basa

www.bandzone.cz/anita27
https://www.facebook.com/anitalalalax


Zveřejněno: 25. 10. 2016
Přečteno:
3387 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář