Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

12. 10. 2016, Praha - Modrá Vopice

Komu nestačil úterní thrashový nářez ve Stormu od DESTRUCTION, nebo to na něho byla moc mainstreamová akce, mohl ve středu zavítat do skvělého klubu Modrá Vopice na koncert dvou mladých finských kapel RADUX a EXCUSE. Sestavu pak doplnili dva černí koně české thrashové scény: LAID TO WASTE a MURDER INC. (Fredy)

Po tříhodinovém spánku, ranní kocovině, osmi hodinách v práci a s chřipkou jsem usoudil, že nadešel čas na další koncert (úsměv). Program Modré Vopice sliboval pěkný večírek čtyř thrashových kapel za pouhopouhých 90 Kč. Finskou scénu zastupovali EXCUSE a RADUX, domácí pak LAID TO WASTE a MURDER INC. Cesta to klubu probíhá v dešti. Na Vysočanské musím vystoupit z důvodu nehody z busu. Kus jdu pěšky, pak se nechávám svézt jednu zastávku. Po sedmé hodině je v klubu liduprázdno. A to už se mělo hrát... (Peťan)

Do Vopice dorážím krátce před plánovaným začátkem v sedm hodin a zcela nepřekvapivě mě vítá prázdný sál, kde zatím posedávají spíše jen členové kapel než návštěvníci. Poněkud více už mě překvapuje, že na podiu se nechystají LAID TO WASTE, ale právě Finové. Přece jenom jsem po včerejšku docela unavený a to mě zítra čekají ještě VENOM, takže jsem doufal v co možná nejrychlejší průběh večera. Co naplat, Finové si holt chtěli nazvučit jako první a tak beru pivo a jdu se zatím pozdravit a pokecat s kamarády. (Fredy)

Když se pak na podium dostanou LAID TO WASTE, je již dávno po plánovaném začátku a celá akce nabírá zpoždění. Aspoň stihli dorazit další návštěvníci. Nedá se hovořit o žádných davech ale těch 20-30 platících, co do konce večera přišlo, stále předčilo mé očekávání u takovéto undergroudové záležitosti. Bez dvou týdnů to bude přesně rok, co jsem viděl LAID TO WASTE na Thrash Nightmare naposledy a tak jsem se velmi těšil. V pravdě jsem vůbec na celý večer vyrazil hlavně kvůli českým zástupcům a Finové byli jen takový lákavý bonus. Lákavá tak byla pro mě také informace, že se dočkáme ochutnávky z nástupce pochvalami ověnčeného alba „Counterattack“, jež by podle slov kapely měl vyjít někdy během listopadu nebo prosince. Bohužel vystoupení LAID TO WASTE provázely technické komplikace s kytarou, které jim v polovině značně pokazily dynamiku setu. Takové věci se holt stávají a tak byl alespoň čas se občerstvit. Když však všechno běželo, jak mělo, dostalo se nám poctivé porce naspeedovaných kytarových partů okořeněných o výborný Smrťákovo výše posazený vokál, který hlavně tuto kapelu odlišuje od zbytku české produkce. K jejich novému albu nyní vzhlížím ještě s větším očekáváním. (Fredy)

LAID TO WASTE nakonec začali s téměř hodinovým zpožděním. Od samotného začátku se podařilo dobře vyladit zvuk a tak jsem si mohl česko-americký thrash/speed metal vychutnávat naplno. LAID TO WASTE do svého playlistu zařadili pár nových skladeb, které se objeví na nové desce. A právě tyto kousky mě bavily nejvíc! A to i přes to, že jsem je slyšel poprvé či podruhé a pouze naživo. Chybět samozřejmě nemohly skladby z jediné desky "Counterattack". 100% nasazení a energii utnuly až technické problémy (kytarový box), které si vyžádaly zhruba 15minutovou pauzu. Nicméně vše dobře dopadlo a LAID TO WASTE mohli svůj set důstojně dohrát. Škoda jen, že jeden z nových songů byl zahrán bez Vojtovo pauzírující kytary. LAID TO WASTE potvrdili, že patří do tuzemské thrashové špičky právem. Tohle mě opět moc bavilo! (Peťan)

A když už jsme u té naší špičky, tak už do ní patří také berounští MURDER INC. Tuto čtveřici jsem viděl za poslední 1,5 měsíce počtvrté a pokaždé se jednalo o parádní výkon. Nevím, co napsat nového. Bylo to rouhavé, špinavé, energické i maximálně povedené. Zase jiný typ thrash metalu, než hráli LAID TO WASTE. Výkonnost MURDER INC. roste s každým koncertem a i tentokrát panovala absolutní spokojenost. Setlist byl, pokud se nepletu, stejný jako na posledních koncertech. Tedy mix obou EP + cover SODOM na závěr. Jo a abych nezapomněl - Petr tentokrát vytáhl další triko starší než on sám. CARCASS!! (smích) (Peťan)

Jestliže předchozí LAID TO WASTE jsem viděl naposled před rokem, tak od posledního koncertu MUREDER INC. ve Vopici to bylo pouhých deset dní. Mám takové podezření, že pánové se sem z Berouna přestěhovali a nyní bydlí v backstagi. Set i všechno ostatní bylo totožné a tak se v reportu omezím jen na to, že pánové odvedli opět kvalitní výkon, ale více je tu chválit nebudu, aby nám náhodou pánové moc nezpychli a nepřestali na sobě makat tvrdě jako dosud. (Fredy)

Na finské thrashery EXCUSE jsem byl hodně zvědav. Před časem nám napsali, zda bychom jim neudělali koncert v Písku, ale díky blížícímu se termínu Thrash Nightmare, byla tato možnost nereálná. Proto jsem uvítal možnost vidět EXCUSE v Praze. A i když na začátku trochu zlobil zvuk, pak bylo vše naprosto parádní. EXCUSE se s ničím příliš nerozpakovali a nasázeli do nás několik old school songů, které vycházely z thrash metalu 80. let. Ano, žádná novota, ale poctivá práce dle starých postupů. Syrové, neučesané. EXCUSE za nějakých čtyřicet minut vyplenili Vopici a zhruba třem desítkám fans nadělili nefalšovanou porci thrashingu. K tomu si připočtěte dobovou image a předpisové knírky všech členů a propad časem byl dokonán. Rozhodně doporučuji poslech jejich dvou EPček. (Peťan)

Pak už večer ovládla finská návštěva a jako první se představila kapela EXCUSE. Ta funguje od roku 2009 a má zatím na kontě dvě EP; poslední jim vyšlo nyní na konci září, takže je to pořád horká novinka. Co však našince na kapele zaujalo na první pohled, byla pečlivá vystajlovanost jednotlivých členů do co nejvíc old school vizáže a jejich nepřehlédnutelné „porno“ knírky, jimiž se pyšnil každý člen tohoto čtyřčlenného komanda. Hudebně pak šlo o našlápnutý agresivní thrash/speed který nezapomínal ani na melodické linky. Nejvíce mi to asi připomínalo kanadské RAZOR. (Fredy)

Jako poslední kapela pak vystoupili mladíci z RADUX, kteří do dali dohromady teprve před třemi lety. Za tu dobu připravili poměrně zajímavý materiál, pro který taktéž jako jejich souputníci našli inspiraci na severoamerickém kontinentu a to nejspíše u kolegů z NUCLEAR ASSAULT. Jejich pojetí thrashe bylo značně přímočařejší s notnou dávkou punkového feelingu, který celému projevu dodával razantní tah na branku a při kterém by si nejeden headbanger mohl pěkně namoci krční páteř. Hlavně rychle, agresivně a nahlas, to by mohlo být jejich motto. (Fredy)

Poslední kapelou byli jejich finští souputníci RADUX. Už z nahrávek mi tahle banda připomínala kopírku NUCLEAR ASSAULT a naživo to nebylo jiné. První skladba byl však takový thrashový bigbeat, poté se RADUX nastartovali a bylo o něco málo lepší. Nicméně pořád jsem se nemohl zbavit pocitu přílišné jednotvárnosti. Inspirace ve zmiňovaných NUCEAR ASSAULT je slyšitelná, zejména pak frázování a barva hlasu zpěváka. Ale podle mého názoru se jednalo o ne úplně povedený revival. Protože už hodiny pokročily směrem k půlnoci, rozhodli jsme se to po šesti skladbách zabalit a vyrazit k domovu. Příjemná akce za pár kaček! Díky pořadatelům i kapelám! (Peťan)

Celý večer se nám trochu protáhl a místo původního konce kolem jedenácté jsme se dostali až k půlnoci. Což byla jediná vada na kráse celého večera, jejíž důsledky ještě poznám na druhý den. Nicméně pořadateli patří dík za uspořádání koncertu pro takovéto neznámé avšak zajímavé kapely. Vstupné bylo vskutku lidové, pouhých 90 korun. Napříště bych snad jen doporučil, že během týdne stačí maximálně jedna předkapela. Čtyři kapely už jsou na pracovní den zbytečný luxus, i když každá z nich byla tento večer skvělá a jim patří velký dík. Výběr klubu je také potřeba pochválit, neb snad nikde jinde v Praze nedostanete tak dobrý zvuk jako tady. Přesně takovéto malé UG akce mám rád. (Fredy)

 


Zveřejněno: 18. 10. 2016
Přečteno:
3268 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář