Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD, LP, MC 2016, Neurot Recordings / post metal, post hardcore / USA

NEUROSIS. Už jen tohle slovo definuje mnohé. NEUROSIS je kapela, která dokázala vytvořit nový žánr. Kapela, která ovlivnila tisíce dalších skupin. Kapela, která před třiceti lety vydala své první demo. Kapela, která drží lidsky silně pohromadě a v podstatě hraje v neustále stejné sestavě a letos přichází ze svou jedenáctou velkou deskou.

NEUROSIS jsou pro mě něco jako hudební šlechta. Jejich koncerty, hlavně ty klubové, patří k mým nejsilnějším hudebním zážitkům. A potom jejich alba… Těžko bych označil jednu desku, které bych udělil status – ta nejlepší. A věřte mi, že to tak funguje napříč jejich posluchači. Zeptejte se tří různých lidí, kteří tuhle partu z Kalifornie poslouchají a dostane tři různé odpovědi. Je to snad „Through Silver in Blood" nebo „A Sun That Never Sets"? OK, ale za sebe dodávám, že mě stejně silně dokázala zasáhnout ultra temná „Given to the Rising“ nebo dosud poslední „Honor Found in Decay“, která zejména ve své první polovině servíruje tak silné momenty, že je lze s klidným srdcem zařadit do zlatého fondu NEUROSIS.

Od NEUROSIS se neočekávají slabé věci. Na novou desku se sice nečekalo pět let jako na „Honor Found in Decay“, ale čtyři roky jsou také poměrně dlouhá doba. Každopádně na kvalitu si každý rád počká, že? Jenže už první info k albu zavdalo menší pochybnosti. Tou největší byla délka. Něco málo přes čtyřicet minut mi k téhle kapele nesedí a absolutně jsem to neočekával. V minulosti věc nevídaná. Ta necelá 3/4hodina obsahuje pět nových skladeb a rozhodně nese jasný a neopakovatelný rukopis NEUROSIS. Z každé noty vycítíte, že se jedná o tuhle legendu. Přesto je potřeba si přiznat, že se jedná o jedno z nejslabších děl v jejich historii. „Fires Within Fires“ pořád snese ta nejpřísnější měřítka, ta kvalita tam jednoduše je, ale v konkurenci jejich předešlých alb se novinka zařadí na chvost.

Přesto si lze „Fires Within Fires“ s klidným srdcem užít. První věc „Bending Light“ má silný začátek, žádné ambientní intro, ale rovnou chytlavá převalující se poctivá masa, která přejde ještě do pomalejší pasáže, jejíž intenzita klesá až téměř k tichu, aby se, jako když zahřmí, vrátily ostřejší kytary, nervní rytmus a Kellyho řev. Bohužel postupem času skladba chřadne a počáteční nadšení se rozmělňuje. Na klidnější notu hraje i druhá „A Shadow Memory“, kde se hodně povedla melodická kytara zhruba uprostřed a za zdařilý lze považovat závěr, kde je know how kapely podáváno na zlatém podnose. Energetičtější podobu má následující „Fire is the End Lesson“, která vládne přímočařejším riffem a samply Noaha Landise, ale zase ke konci, místo předpokládané gradace, skladba tak nějak dojede do svého závěru na půl plynu, bez emocí.

Čtvrtou „Broken Ground“ představili NEUROSIS poprvé světu na letošním Brutal Assaultu, kde ji zařadili do playlistu. Začátek je opět těžce pomalý, kytara jen tak jemně vybrnkává, zatímco synťáky dělají kus práce a starají se o atmosféru. Z gaučového tempa, které jim ale sluší, se skladba přece jen přehoupne v typičtější polohu, v níž NEUROSIS dokonale zužitkovali své zkušenosti. Po celou dobu se pracuje s dynamikou a tak z klidnější pasáže zahřmí, aby se následně tempo zase zklidnilo. Pro mě nejzajímavější položka nového alba. Poslední záležitostí je desetiminutová „Reach“, která funguje na podobném modelu jako zbytek alba. Její první polovina chvílemi tak zpomalí, že se člověk bojí nadechnout, aby tu budovanou atmosféru náhodou nezbořil. Finále pak obstarává klasická silně emočně podaná pasáž, která vám na koncertě dokáže ustřelit krk. Závěr alba tak končí v příjemných vodách, přesto pocit nenaplnění z celkového poslechu nedokáže potlačit.

I přes nesporné parádní momenty, které NEUROSIS na „Fires Within Fires“ předkládají, se dostavuje pocit, že tomu něco chybí. Nejde o to, že je nahrávka rekordně krátká, ale těch špičkových skladeb tady zkrátka moc není a naopak na poměry kapely se zde nachází dost hlušších míst. Deska je to ve větší míře hodně klidná, nechybí jí specifická atmosféra, kterou dokáží vytvořit jen NEUROSIS, ale jednoduše řečeno, už bylo v minulosti mnohokrát lépe, než je tomu letos.

Seznam skladeb:

  1. Bending Light
  2. A Shadow Memory
  3. Fire is the End Lesson
  4. Broken Ground
  5. Reach

Čas: 41 minut

Sestava:

  • Scott Kelly -  kytara, zpěv
  • Steve Von Till -  kytara, zpěv
  • Jason Roeder -  bicí
  • Dave Edwardson -  basa
  • Noah Landis -  klávesy, samply, efekty

http://www.neurosis.com


Zveřejněno: 20. 10. 2016
Přečteno:
3644 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 01. 2017 11:12 napsal/a Coornelus
Uctívači ďábla
... asi jo :-) Ale fakt jsem za ty tři měsíce od napsání recenze, svůj pohled nezměnil. Ale třeba za pár let...
21. 01. 2017 02:21 napsal/a j666
s odstupem času...
tvl Coornelusi, tohle je rouhačství. za tohle budeš mrznout v nebi! a kurva dlouho!!! :-)))
20. 10. 2016 09:49 napsal/a David K.
Zas tak zle není...
Určitě souhlasím, že za poslední dvě dekády (počítáno od Through Silver In Blood výše) už bylo lépe - na desky Times Of Grace nebo Given To The Rising novinka opravdu nemá. Při srovnání s ostatními už bych ale zdaleka tak skeptickej nebyl, pane redaktor ;).