Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2016, Support Underground / thrash metal / Slovensko

Průměrný věk členů kapely BLACK LIGHT je něco málo přes osmnáct let a doslova můžu říct, že jsou nováčci slovenské undergroundové scény, protože vznikli teprve před dvěma roky. Se zápalem se pustili do skládání písniček a během půl roku na netu zveřejnili čtyři písně pod stejnojmenným názvem kapely „Black Light". Kluci dál nezaháleli a mezi koncertováním si odskočili do studia v Košicích a nahráli své první album s názvem „Name of the One".

Hned na první pohled jde vidět, že si kluci nechali na obalu debutového alba „Name of the One" záležet. Přední část obálky je laděna do modré barvy a představuje poutníky, kostlivce v mniším rouchu, putující k lákající „mytické" postavě, což koresponduje s textem titulní skladby, který říká „že pro naše pohodlí jsme zapomněli narovnat páteř a nyní nás čeká jen cesta do pekla". Uvnitř bookletu jsou zobrazeny fotografie kapely v jednotlivých obrázcích a v celkovém koncertním záběru. Džísky, džíny, trička s motivy SEPULTURA, ANTHRAX, MEGADETH... Dále zde najdete povinné info se jmény autorů textu a hudby, poděkování a také kdy, kde a kým bylo album nahráno. No, myslím, že takto má obálka alba vypadat...

V průběhu přehrávání letošní nahrávky jsem samozřejmě zabrousil o rok zpět a vyslechl jsem si na profilu kapely také čtyřskladbové demo „Black Light", které na mě působilo takovým nevyzrálým dojmem. Hlavně zpěv se mi jevil jako slabý článek, který je velmi nevýrazný. Mimochodem v některých momentech mi hlas připomínal frázování Dava Musteina i s tím jeho mňoukáním (a to nemyslím ve zlém). Stylem hraní a i zvukovou stránkou nahrávka působí dojmem, jak kdyby vypadla někomu z džísky, v které propařil spoustu koncertů a zábav poplatné době raných thrashových let.

Kluci z BLACK LIGHT, jak jde podle předchozích slov odhadnout, hrají surový a nekompromisní thrash metal. U EP jsem zmínil slabý hlas. U debutu „Name of the One" tomu tak není. Jako kdyby zde byl nový vokalista. Hlas je naštvaný, rázný a tvrdý, v určitých momentech zabíhá k deathmetalovému growlu, což je pro takovou nabroušenou nahrávku velmi sympatické. Naopak úsměvné je, ač nejsem odborník na jazyky, že v angličtině jde dobře rozeznat slovenský přízvuk. Musím sdělit ještě jeden fakt, že hlas připomíná období KRYPTORU, kdy za mikrofonem stál Marcel „Pípa" Novotný.

A takovým oslím můstkem bych chtěl sdělit, že vůbec celá nahrávka působí, jako kdyby pocházela z oné staroškolské doby. A jsem si jistý, že, ač návraty do starších dob jsou v oblibě, zvlášť nyní u thrash metalu, v tomto případě to není dobře. Rozpoznávám hodně obdobných motivů a riffů a tím pádem pátrám, kde jsem to již slyšel. Nevím, jak dopodrobna jsou chlapci obeznámení s tvorbou kapely KRYPTOR, ale jejich nahrávka „Name of the One" by se dala vtěsnat do období alb „Septical Anaesthesia" - „Greedpeace". A to si můžu zrovna pustit originál.

S první skladbou „Muselmanner" si všímám výrazně plechového zvuku virblu. Rychlý „Locked" byl již umístěn na loňské nahrávce pod názvem „Biatch!". Touto nahrávkou jde pěkně vidět určitý posun dopředu, což je zase dobře. Titulní „Name of the One" je klasická tuc tuc melodie. Instrumentální, z počátku klidná „Breeze", je umocněna violoncellem, později sic nabere na rychlosti, ale její kvalt, se starým zvukem, se mi už tak nezamlouvá. Mimochodem stavbou a kytarovým sólem je obdobná instrumentálce „Beyond Darkness" (á la METALLICA v podání KRYPTORU z alba „Greedpeace“). Klasická thrashová řezničina pokračuje ještě v dalších čtyřech skladbách. „Rain" má pozvolnější tempo s výrazným kytarovým sólem. U „Indecisive Face" si pěkně protřepete hlavou a je slušná na pěkný circle pit, což si dokonale představuji (úsměv). S „Under Cage" jsem si vybavil německé TANKARD, respektive KREATOR. Poslední „When?" je opět v sypacím tempu a závěr písně má „chaotické" zakončení, kde jsou zakomponované housle.

Žádná skladba mě výrazně neoslovila a myslím, ač melodie, riffy nezůstanou zapomenuté, protože je znám delší dobu v podání jiné (jiných) kapel, že ke kapele BLACK LIGHT se určitě delší dobu nevrátím. Tím ale nechci říct, že to dělají špatně. Jen to chce pořád hrát, zkoušet nové písně, nápady a časem se ukáže, jak thrasheři pokročili dál.

Seznam skladeb:

  1. Muselmanner
  2. Locked
  3. Name of the One
  4. Breeze (18:49)
  5. Rain
  6. Indecisive Face
  7. Under Cage
  8. When?

Čas: 26:44

Sestava:

  • Martin „Wevo" Tomáš - zpěv, kytara
  • Matúš Mlích - kytara, housle (8)
  • Tomáš „Kili" Kilian - basa
  • Marek Železník - bicí

Hosté:

  • Lucia Benková - violoncello (4, 8)
  • Anna Kötelesová - housle (8)

ROZHOVOR

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 18. 10. 2016
Přečteno:
4223 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 10. 2016 16:37 napsal/a Peťan
Black Light
V podstatě s tebou souhlasím. Ale musím uznat, že naživo to klukům šlape. Nedávno jsem je viděl v Praze a kromě vokálu (na tom se dá zapracovat) mi Black Light sedli. Když vezmu v potaz jejich věk, pokud jim to vydrží, ještě o nich určitě uslyšíme :-)