Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

2. 10. 2016, Praha - Modrá Vopice

Peťan:

Klubová sezona se naplno rozjela a jednou z očekávaných akcí pro mě byl nedělní koncert pod taktovkou Hard Bones Production. Do Prahy si v rámci svého „východoevropského“ turné vyrazili němečtí NECRONOMICON. Legenda, která v osmdesátých letech nahrála tři výborné desky patřící do špičky německého thrash metalu. Do klubu Modrá Vopice jsem dorazil zhruba s půlhodinovým předstihem. Před tím jsem stihl dvě Plzně u Vejšky ve Wombat Café a tak nálada na koncert byla vskutku ideální. Pomalu se začali scházet kamarádi a celková návštěvnost mohla být něco kolem 50 lidí.

Jako první na to vlétli MURDER INC. Tuto čtveřici jsem měl v poslední době možnost vidět několikrát a ke vší spokojenosti byl jeden koncert lepší než druhý. MURDER INC. se s ničím nemazali a nasypali několik starších i nových válů během půlhodinky. Závěr patřil tradičně coveru „Agent Orange“ od SODOM. Nebyla pasáž, při které bych se nudil. Naopak, berounští kluci umějí přitvrdit i zvolnit. Jejich thrash metal je pestrý a hlavně zábavný. Když se k tomu přidá kvalitní zvuk, dostane se vám parádního koncertu. A tentokrát pro mě MURDER INC. byli z celého večera nejlepší. Výborný koncert! PS: Petrovi palec nahoru za dobové triko PESTILENCE, které je starší než on sám!!!

Na pódium se začaly stavět klávesy. „Kurva, tady je něco špatně...“ pomyslel jsem si. A taky, že bylo. Italští HORTUS ANIMAE nastoupili a začali produkovat něco, čemuž já říkám blbost. Ano, zní to ode mě moc ortodoxně, ale tohle byla jakási varianta pózerského black metalu. Nevím, ale soudě dle reakce to nebavilo vůbec nikoho. Dokonce i Roman si šel sednout a to je co říct (smích). Já dal přednost fotbálku. HORTUS ANIMAE nijak dál hodnotit nebudu...

Hřeb večera měl nastat s koncertem NECRONOMICON, žel já zůstal zklamaný. NECRONOMICON nastoupili a se vší precizností odehráli jednu skladbu za druhou. Ano, kapela je sehraná, šlape jí to a její materiál je celkem pestrý. Má to ale jednu obrovskou vadu - s NECRONOMICON to nemá nic společného. Thrash metal je v kurzu a pokud dělají staré kapely reuniuony, hrají také staré věci, které lidi slyšet chtějí. Nic proti novým deskám NECRONOMICON nemám, ale očekával bych alespoň nějaké staré vykopávky. Kdy jindy, když ne teď? Takhle zazněla jen „Magic Forrest“, která měla od fans největší odezvu. Jinak pánové v letech hráli nové věci, které často připomínaly tvrdší bigbít a k thrash metalu měly hodně daleko. Technika, nasazení i komunikace - všechno ze strany kapely v pořádku. Ale já prostě čekal jinou kapelu. Chtěl jsem si užít songy z desek „Necronomicon“ a „Apocalytic Nightmare“. Po chvíli jsem se znuděně posadil na bar a čekal, kdy koncert skončí. NECRONOMICON to za zlé mít nemohu. Pánové už jsou dnes asi jinde. Alespoň se mi vysvětlilo, proč si po Německu příliš neškrtnou. S tímto playlistem by je totiž němečtí thrashers vynesli z klubu v zubech. Co naplat, není každý den posvícení. Klukům z Hard Bones Production patří poděkování za stažení tohoto koncertu do Prahy i dobrou organizaci. Brzy se uvidíme (úsměv).


Fredy:

NECRONOMICON, další ze zástupu německých thrashových kapel z osmdesátek, co se nikdy nedostala ze stínu svých slavnějších kolegů, ale přesto jejich první desky představují surové polodrahokamy. Náročný víkend ani deštivé nedělní počasí mě nemohlo odradit od toho, abych se vydal do Vopice a mohl si tak odškrtnout další zajímavou kapelu, co jsem ještě neviděl. Propagace koncertu nebyla nijak závratná a ani informací nebylo mnoho, takže jsem se až v den koncertu dozvěděl, že spolu s NECRONOMICON vystoupí ještě dvě kapely. Na neděli trošku zbytečné, dvě by bohatě stačily a to doslova.

Celý večer otevírají berounští MURDER INC. Jež jsou již ve Vopici jako doma a s každým dalším koncertem předvádí, jak na sobě pracují. Materiál s posledního EP „Povolení zabíjet“ je vážně úderný. Musím přiznat, že jsem dříve trochu brblal nad přidáním druhé kytary, neboť mám rád syrovost tříčlenných thrashových komand, ale při tomhle vystoupení mě již definitivně přesvědčili, že to byl dobrý nápad a že druhá kytara je popostrčí v jejich kariéře ještě dál. Oldschool thrash jak se patří, se vším dobrým i špatným, co k tomu patří. Kdo má rád thrash ve stylu SODOM nebo DESTRUCTION, tak si přijde na své. Já budu určitě pozorně sledovat dál jejich cestu, minimálně už hned za týden.

Druhou kapelou večera byli italští HORTUS ANIMAE. Absolutní neznámá, nicméně poté, co jsem si na ně udělal svůj domácí úkol, i obávaná kapela. Přece jen charakteristika progresivní gothic black metal ve mně nevzbuzovala moc důvěry a ukázky na YouTube vykouzlily spíše lehký úsměv než nadšení. Celé jejich nedělní vystoupení bylo absolutně zbytečné a nežádoucí. Sotva si na pódiu vybalili klávesy, tak se v hledišti vyprázdnilo. Nechci tu jejich vystoupení nijak hanět, už proto, že jsem mu nevěnoval skoro žádnou pozornost a této hudbě vskutku nerozumím. Spíše ve mně vzbuzovali lítost tím, jak tam nikoho nezajímali, ale to se dalo dost čekat. V daném žánru večera to byla kapela jak z jiného světa. Vím, že toto nejde za pořadateli (ti možná jen správně o existenci druhé předkapely pomlčeli), ale pro NECRONOMICON to byla hodně divná volba souputníka na tour.

Po desáté hodině už se na pódiu připravovali na svou show NECRONOMICON. Bez žádné velké pompy pak i s předstihem začali svůj set. Kapelu hraní evidentně bavilo a kytarista a zpěvák v jedné osobě rozdával úsměvy na všechny strany a snažil se bavit lidi. Všechno to nasvědčovalo tomu, že nás čeká ve Vopici další kvalitní koncert. Božuhell celý koncert táhl k zemi nezáživný playlist, který zrovna old school fanatiky natěšené na legendární skladby z „Apocalyptic Nightmare“ a „Escalation“ moc nepotěšil. Lépe řečeno vůbec, neboť v podstatě celý set se věnoval jejich posledním dvěma deskám a to hlavně pak loňské „Pathfinder“. Dalo by se sice namítnout, že je aspoň fajn, že nechtějí žít z minulosti, že nechtějí dokola přehrávat nějaké první dvě desky z osmdesátek, ale co naplat, nový materiál není alespoň pro mě na živo moc zábavný. I na ostatních návštěvnících bylo vidět trochu toho rozčarování, kdy se prostor pod pódiem s přibývajícím hracím časem stále více vylidňoval a zpátky je přilákala až závěrečná „Magick Forest“. NECRONOMICON tak hodnotím spíše průměrně.

Tento večer jsem měl nejlepší pocit z MURDER INC. Škoda nezáživného italského intermezza, které celý večer jen zbytečně protáhlo. NECRONOMICON si sice můžu odškrtnout, ale pro příště, pokud dopředu neohlásí nějaký old school set nebo nevydají nějakou pořádnou pecku, si je asi nechám ujít.

 


Zveřejněno: 07. 10. 2016
Přečteno:
3749 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 04. 2022 19:07 napsal/a 4H
Peťan
Loňskou desku The Final Chapter bych ohodnotil lp než první, ale zas tam chybí onen punkový, svobodný feeling, i když se myslím, že na tu dobu je to takový průměr. Ale jak píšeš - věc vkusu.
18. 04. 2022 19:46 napsal/a Peťan
-> 4H
Věc vkusu. Já ten jejich debut zrovna nedávno poslouchal, když jsem vinyl vytáhl z regálu a mám tu nahrávku fakt rád. Bohužel, jak je uvedeno v reportu, dnes je z kapely fraška...
17. 04. 2022 17:06 napsal/a 4H
Debut
Necronomicon je hrozný...
07. 10. 2016 20:24 napsal/a Coornelus
...
Dokonce i Roman si šel sednout... pobavilo :-))))