Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Rozhovor s německou black/speed/thrash kapelou SPEEDWHORE, která se poprvé chystá do Česka. Na otázky odpovídal frontman Tim.

Ahoj Time! Tvoje kapela SPEEDWHORE je v České republice pro většinu metalových fanoušků neznámým jménem. Mohl by jsi kapelu trochu představit?

Ahoj Petře! Předně děkujeme za rozhovor a opravdu se těšíme na vystoupení na vašem festivalu v Písku. Řekl bych, že SPEEDWHORE jsou neznámí po celém světě, takže stručně řečeno, jsme čtyřčlenná metalová kapela z Mnichova, která byla založená v roce 2006. Vydali jsme první album v roce 2015 u Witches Brew Records na CD a u Weed Hunter Records na MC kazetách. Dalo by se říct, že tohle album byl víceméně opravdový startovní bod pro naší kapelu. Odehráli jsme pěkných pár koncertů a udělali jsme předtím i pár menších nahrávek, různé demáče atd., ale velké album bylo něco jako náš druhý zrod, protože to prokázalo, že přes všechen ten chaos a nedostatky z minulosti, které jsme určitě měli, ty songy byly prostě nějakým způsobem dobré. Nakonec to album znělo přesně tak, jak jsem si někde v hlavě představoval , že by znít mělo. Byla to dřina, ale nyní můžeme být opravdu hrdí na tento úspěch, což nám dalo nový impuls. Line-up kapely je nyní stejný jako ten, který nahrál album: Nils na bicí (2013-2015, a znovu od 2016), Basti na kytaru (od 2011), Johannes na basu (od 2006) a já s kytarou a zpěvem (také od 2006).

Se SPEEDWHORE jste na scéně desátým rokem. Mohl by jsi přiblížit vaše začátky? Ty a basák Johannes jste v kapele od jejího počátku, jaké byly další personální změny? Byl nějaký post, který se vám dlouho nedařilo spolehlivě obsadit?

Když jsme začínali, tak jsme neměli vůbec žádné zkušenosti a celé založení kapely byla spontánní záležitost během jednoho festivalu před deseti lety. Když jsme se prvně sešli na zkoušku, tak to šlo popsat pouze jedním slovem: chaotické. No, možná jiným slovem: příšerné! Dohodli jsme se tedy na tom, že nejprve uděláme nějaký cover, neboť jsme nikdo neměli žádné potuchy o psaní songů. Pokusili jsme se o cover "Outbreak of Evil" od SODOM a od tohoto bodu jsme začali zkoušet psát náš vlastní song, což byl "Alcoholic Force" s velmi jednoduchými, ale zato rychlými riffy a hloupým textem ("Alcoholic Force" bude mimochodem na našem připravovaném albu "On the Verge of Dysfunction", takže se připravte na intelektuální mistrovský kus, haha). Poté, co jsme napsali ještě dalších pět nebo šest songů, jsme odehráli náš první koncert v ošuňtělé garáži. Naše první roky byly skutečně chaotické. A největší problém byl post bubeníka. Nebyli jsme dlouho schopní tu pozici obsadit (měli jsme asi 4 nebo 5 bubeníků v naší historii, zatímco všechny ostatní posty byly víceméně stabilní).

Když se podívám do vaší diskografie, naleznu v jejím počátku dvě dema, které ovšem dělí pět let. Co bylo důvodem, že se SPEEDWHORE nijak nehrnuli do studia?

Jak už jsem říkal, trvalo nám nějaký čas, než jsme vůbec přišli na to, jak držet naše kytary tou správnou stranou… a především jsme byli strašně líní. Také jsme se necítili připravení jít do studia. Dokonce do dnešních dnů jsme nebyli ve studiu. Veškeré nahrávání na album a i pro novinku proběhlo u nás na zkušebně. A já neměl o nahrávání ani potuchy, než jsem začal jeden malý projekt vedle SPEEDWHORE (jmenovalo se to Lord Muck), kde jsem hrál doom metal a vše jsem si nahrál sám. Překvapivě to fungovalo docela dobře. Od té doby jsem věděl, že můžeme nahrát album sami a nebýt pod tlakem ve studiu s těsným časovým harmonogramem. "The Future is Now", zní tak jak zní, neboť jsme si na to vyhradili tolik času, kolik jsme potřebovali.

V dnešní době mám pocit, že mladé kapely krátce po vzniku nahrávají desky a chtějí prorazit. Toto není případ SPEEDWHORE, protože první regulérní album jste vydali až v loňském roce, tedy po devíti letech existence. Nastolili jste si tedy postupnou cestu - demáče, zkoušení, ustálená sestava, spokojenost se skladbami a až pak full-album?

My jsme nic moc neplánovali. Jak jsem již řekl výše, prostě se to sešlo a album zní jak zní. A to kvůli naší historii a našemu přístupu. Měli bychom dost songů na plnohodnotné album již někdy kolem roku 2009 nebo tak, ale poté, co jsem zjistil, že zvládnu i nahrávání, nastal den, kdy jsme si řekli: ok, je čas na desku!

Album nese název "The Future Is Now", který si každý snadno přeloží. Ale přeci jen, můžeš říct, kam tímto termínem míříte a co jím chcete sdělit? Tím se vlastně dostávám k textům - jakou tématikou se SPEEDWHORE zabývají?

Význam za tím samozřejmě je. Naše kapela měla těžké časy a byly doby, kdy SPEEDWHORE byli na pokraji konce. Zvládli jsme makat na svých věcech a nakonec to funguje (alespoň prozatím hehe). Ale jelikož tohle album je oslavou našeho desetiletého výročí, tak nám to, v jistém ironickém smyslu, přišlo jako adekvátní název. Texty se liší od první nahrávky (které bylo čistě o sience-fiction) do té míry, že nemají žádný zastřešující koncept a jsou tam i texty bez sience-fiction motivů (jako třeba "Alcoholic Force" a "Dead City", což je cover od VIOLENT FORCE, který hrajeme od roku 2009). Na druhou stranu tam máme song pojmenovaný "Born to Speed", který je inspirovaný knihou Williema Gibsona - Neuromancer z roku 1984, což je zase totální sience-fiction záležitost. Uvidíme, co přinese budoucnost. Jeden song, který jsme již napsali pro příští nahrávku (vyjde po "On the Verge of Dysfunction"), je například o Elrickově sáze od Michaela Moorcockse (fantasy saga, poznámka redakce).

"The Future Is Now" vyšlo na CD (Witches Brew) a poté na kazetě (Weed Hunter Records). Který z těchto formátů je ti bližší a proč jste se rozhodli právě pro ně? Existuje možnost, že album vyjde ještě i na vinylu?

Mám rád všechny ty tři fyzické formáty. Všechny mají své výhody. Je samozřejmě super mít album na všech třech, ale je to také otázka nákladů pro label (vinyl je bohužel pěkně nákladný na výrobu). Ale jsem si jistý, že "The Future is Now" jednou vyjde také na vinylu.

Jak složité pro bylo shánění vydavatele? Měli jste label vytipovaný a nebo jste s hotovým materiálem oslovili více vydavatelství a vzali nejlepší nabídku?

Po pravdě jsme si ani nemysleli, že by tu byla možnost najít pro nás label. Ani jsme se nesnažili. Už jsem byl téměř u toho, abych sám kontaktoval lisovnu, ale pak Basti potkal Cheryl z Witches Brew na nějakém festivalu a jí se to album tak zalíbilo, že to skončilo tím, že se nás vzala pod svá křídla. Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového mohlo stát, takže to byl skvělý zvrat událostí.

Bavíme se samozřejmě o undergroundové scéně. V jakém nákladu album "The Future Is Now" vyšlo? A podařilo se vám většinu nosičů prodat? Německo je všeobecně známé tím, že fans si stále desky kupují. Osobně dávám přednost fyzickým nosičům, ale nevyhnu se ani digitálním souborům. Jaký ty máš názor na streamování hudby na internetu? Je pro tebe důležitější prodej nosičů nebo fakt, že se tvoje hudba dostane k lidem i zadarmo?

Náklad byl 700 kusů CD a 166 kusů kazet dohromady včetně zásob kapel a vydavatelství. A tipuji, že nová nahrávka vyjde v přibližně stejném nákladu. Pořád nám zbylo asi 50 – 75 CD a asi deset kazet ze zásob kapely. Jsem vděčný každému, kdo si koupí naší nahrávku. Je to pro nás velmi důležité, neboť tahle kapela je většinou ztrátový byznys a tohle nám hodně pomáhá aspoň částečně financovat další nahrávky, artwork, trička atd.. Takže za mě určitě preferuji prodaný fyzický nosič, před kliknutím na Youtube nebo Bandcamp. Ale já také hodně využívám streamování hudby na internet, takže by ode mě bylo hloupé, kdybych řekl, že je špatná věc, když si nekoupíte fyzický nosič vaší oblíbené kapely.

Vaše nahrávka mě okamžitě dostala po prvním poslechu. Hrajete old schoolový mix thrash/speed/black metalu. Je to přesně to, co jsi chtěl se SPEEDWHORE hrát od začátku nebo jste k této podobě metalu postupně dospěli?

Jistě tu byl nějaký vývoj. Nikdy jsme si neřekli, že chceme hrát zrovna tehle styl. Prostě se to tak stalo. Vtipné je, že já hlavně poslouchám hard rock a klasický heavy metal, ale když skládám songy, tak mají tendenci být pořádně rychlé. Stalo se to intuitivně, ať už to mělo jakýkoliv důvod. A kromě toho, když jsme začali zkoušet, tak jsme ani pořádně neuměli hrát na naše nástroje a samozřejmě jsme věděli, že nezahrajeme "2112" od RUSH. Tak jsme vystřihli "Outbreak of Evil" od SODOM. Přirozená cesta.

Všiml jsem si, že nejste zrovna kapelou, která by každý víkend koncertovala. Co je důvodem, proč hrajete méně koncertů? Vybíráte si akce? Máte v plánu někdy vyrazit na delší turné?

Není v tom žádný zvláštní důvod. Snažíme se hrát kdykoliv k tomu dostaneme příležitost. Neudělali jsme zatím žádné delší turné. Třeba jednou vyrazíme, ale není to naše největší priorita v tuto chvíli. Ale může se to kdykoliv změnit.

Metalová scéna u vás v Německu je obrovská. Řadíš se mezi pravidelné návštěvníky koncertů a festivalů? Líbí se mi menší akce typu Raging Death Date festivalu nebo Stormcrusher festivalu. Můžeš doporučit nějaké tvé oblíbené akce i kapely, které tě v poslední době zaujaly?

Jezdil jsem na festivaly již od mých pubertálních let, ale od určitých let je to méně často, než předtím. Vždycky jsem preferoval malé festivaly, ale mám rád i ty větší jako třeba Bang Your Head. Poslední roky se snažím ušetřit peníze, co jsem normálně utrácel za festivaly, na dovolenou. Takže nyní preferuju lokální akce velkých i malých kapel. Kapelu kterou jsem viděl asi nejvíckrát jsou SAXON. Jedna z mých nejoblíbenějších koncertních kapel.

Na kterých kapelách jsi hudebně vyrostl? Projevuje se jejich odkaz ve tvorbě SPEEDWHORE? Osobně bych vás dokázal přirovnat třeba k norským DEATHHAMMER, kteří také hrají deset let a jejich black/thrash čerpá z klasik zmíněných žánrů...

Já hlavně poslouchám hard rock a heavy metal. Od mých teenegerských let je mojí nejoblíbenější kapelou Blue Öyster Cult. Kromě nich jsem vyrůstal na kapelách jako Black Sabbath, Rush, Motörhead, Thin Lizzy, Iron Maiden a tak dále. Během let jsme také narazil na extrémní kapely. Moje nejoblíbenější z toho sektoru jsou Razor, Bathory, Venom, Voivod a nějaké další. A Speedwhore jsou tak či onak ovlivněny těmito všemi kapelami. Nikdy jsem neslyšel jedinou nahrávku od Deathhammer, ale hráli jsme s nimi jednou v Mnichově a vím, že oni také mají podobný přístup k hudbě. Trochu punkový, bez toho, že by se snažili vypadat na pódiu jako zlí hoši nebo rockové hvězdičky. To se mi líbí.

Vaše nahrávka má autentický "old school" špinavý zvuk. Já tohle moc rád, protože nečíst info o SPEEDWHORE, myslím si, že jste kapela z roku 1985. Baví tě vůbec ty dnešní kapely, které často zní všechny podobně a od první desky disponují až profesorsky vyumělkovaným zvukem?

Abych byl upřímný, tak vždy preferuji syrovější a individuálnější produkci, před “perfektně” znějícími nahrávkami. Jedna důležitá věc z rozkvětu heavy metalu byla, že téměř každé album mělo nějakým způsobem svůj individuální a snadno rozpoznatelný zvuk.

Ty sám působíš ještě v heavy/thrashové kapele Discröyd. Mohl by jsi popsat i druhou tvojí kapelu? Rozděluješ svůj čas a energii mezi obě kapely stejně nebo jsou SPEEDWHORE kapelou číslo jedna?

Discröyd hraje jiný druh thrash metalu. Řekl bych, že je tam více vlivů osmdesátkového crossoveru. Dělím svůj čas mezi obě kapely rovnoměrně, ale SPEEDWHORE budou vždycky moje kapela číslo jedna, neboť to byla moje první kapela a také zde píšu songy. Kdežto Discröyd je kapela, do které jsem přišel až po jejím založení a napsal jsem pro ní jen jeden nebo dva songy na každou desku. Nyní jsem se přestěhoval do Berlína a nejsem tak často v Mnichově, není lehké říci, zda do budoucna zvládnu být ve dvou mnichovských kapelách zároveň. To se ale uvidí.

V Česku zahrajete vůbec poprvé. V Písku na Thrash Nightmare to bude po boku DELIRIUM TREMENS a dalších kapel. Co máme od SPEEDWHORE očekávat naživo? Jak by podle tebe měl vypadat ideální koncert? (úsměv)

Od SPEEDWHORE můžete očekávat poctivý, rychlý a hlasitý metal s trochou živelného punkového přístupu. Takže nečekejte žádnou show, pódiové kostýmy atd. Tyto věci fungují u některých kapel (King Diamond by byl nejlepší příklad), ale u SPEEDWHORE to nedostanete. Je celkem jednoduché popsat můj ideální koncert: prostě mi dej dvě, tři piva před koncertem, potom dobrý zvuk na stagi i pod ní a samozřejmě dav, který si užívá rámus, který hrajeme! Jednoduché, že?

Time, díky moc za tvůj čas pro Fobiazine. Těšíme se na SPEEDWHORE v Písku!!!

Díky za rozhovor a samozřejmě děkujeme za pozvání na váš festival. Opravdu se těšíme na to, až zahrajeme na Thrash Nightmare 4!!! Zdraví Tim & SPEEDWHORE!

Překlad: Fredy

SPEEDWHORE: Facebook a Bandcamp

THRASH NIGHTMARE PÍSEK vol. 4: Facebook událost


Zveřejněno: 02. 10. 2016
Přečteno:
3314 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář