Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

23. 9. 2016, Plzeň - Divadlo Pod Lampou

Na třídenní minitour (Praha, Plzeň, Halle) se společně vydaly dvě doom metalové formace: belgičtí MY LAMENT a čeští ET MORIEMUR. České zastávky s dvojicí odjeli též domácí BLUES FOR THE REDSUN, holešovští temní a pomalí sludgeři.

Start jsem vzhledem ke složitějšímu parkování v okolí mého oblíbeného klubu Pod Lampou stihl úplně natěsno a v prvních chvílích jsem maličko litoval, že jsem si s sebou nepřibalil špunty do uší. BLUES FOR THE REDSUN se totiž vyznačují zatraceně pomalým sludgem, zároveň ale zatraceně hlasitým a chvíli trvalo, než si sluchové orgány navykly. Celý set pětice jsem viděl vůbec poprvé a odnáším si z něj poměrně dobré dojmy. Na jednu stranu je fakt, že čtyřicetiminutové vystoupení mi ke konci už přišlo trochu monotónní, ale nemohu BFTR upřít schopnost drtit těžkotonážními riffy, poměrně kreativními bicími party a častým zapojením hlukových krabiček, které ale byly trochu utopené v instrumentální vozbě. Asi jsem se nedokázal tak narychlo naladit na notu moravské party, abych si její set naplno užil, určitě ale ještě bude příležitost.

I přes účast zahraniční kapely pro mě hlavním lákadlem večera byli tuzemští ET MORIEMUR, které jsem naposledy viděl někdy před rokem. Jejich dosud poslední album „Ex Nihilo in Nihilum“ je jedním z vrcholných děl českého doom metalu, rád mám ale i předchozí počiny a vůbec, tuhle pětici vždycky rád uvidím. V Lampě tentokrát chyběly obvyklé propriety (pohřební svíčky), kapela pojala vystoupení tak trochu civilněji a přišlo mi o něco méně procítěnější, než na co jsem byl u ET MORIEMUR zvyklý. Instrumentálně/vokálně šlo ale znovu o precizní výkon, nic jiného od této formace asi ani nelze očekávat. Poprvé jsem EM viděl s kytaristou Pavlem (SELF-HATRED), který se svých partů zhostil s naprostým přehledem. Setlist byl tentokrát více postavení na již zmiňovaném stále aktuálním počinu, na závěr ale nechyběla pravidelná položka v podobě hitovky „Deep“. Viděl jsem i ponuřejší koncert ET MORIEMUR, při kterém se v husté atmosféře nedýchalo tak dobře, jako tentokrát, jinak ale nemám, co vytknout. Pro mě byli vrcholem večera.

Nepřekonali je ani belgičtí kolegové, kteří hrají doom metal z trochu méně funerálního těsta, v němž se dokonce objevila jedna necelá minuta blastbeatu. Před koncertem jsem podrobil domácímu poslechu jak jedinou řadovku „Broken Leaf“, tak loňské EP „Sorrow“, a dojem jsem si odnesl lehce rozpačitý: jsou na nich skvělé skladby, skvělé pasáže, ale zároveň je zde k nalezení také mnoho hluchých míst. Prostě takový průměr, a to se potvrdilo i živě. V určitých chvílích se MY LAMENT, důkladně zahaleným v mlze, povedlo navodit patřičnou atmosféru, pak ale přišla pasáž, která skladbu tak trochu shodila (často to byly čisté vokály, které opravdu neladily, zejména, když se jich zhostili oba kytaristé a basák najednou). Navíc dle promofotek jsem pochopil, že MY LAMENT mají nástrojem nezatíženého zpěváka, ale v Lampě se jich hlavního vokálu ujal kytarista Robrecht Vandemeulebroecke. Ku dobru bylo, že v průběhu večera byla kvalita ozvučení na velmi vysoké úrovni. Zvukař byl opravdu pečlivý, několikrát se vydal mezi publikum, aby upravil případné nedostatky. Hudebně mě ale MY LAMENT prostě tolik nesebrali.

Doomového večírku se zúčastnilo odhadem padesát návštěvníků, mohlo být možná trochu víc, ale atmosféra byla i tak příjemná. ET MORIEMUR pro mě byli celkem jasným vrcholem večera, který sice nabral asi půlhodinový skluz, končilo se ale i tak kolem půlnoci, což bylo ideální. Tak za týden znovu v Lampě, na ESCARNIUM, BRUTALLY DECEASED a spol.

Fotky: Ignor


Zveřejněno: 27. 09. 2016
Přečteno:
3375 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář