Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

15. – 17. 9. 2016, O´Schnitt – Halle Wurz

Jelikož jsme byli v kempu, kde nebylo možné si postavit stan a nechtěli jsme se s ním stavět mimo vyhrazenou louku, vsadili jsme na spaní pod širákem s plachtou z auta. Tenhle punk nám tentokrát nevyšel, protože během noci začal solidní chcanec. Po chvíli beznaděje jsme to vzdali a přesunuli se dospat noc do auta. Ráno nám přivítalo sice ještě teplým, ale jinak naprosto podzimním počasím. Chvíli sedíme rozlámaní v autě, pak dáváme snídani v dešti a kafe. Pěknej hnus, říkáme si. Celé dopoledne chčije. Ten hajzl nahoře to dvoudenní rouhání nevydržel a teď všem pomstil. Hrát se začíná v jednu odpoledne, a tak čekání je dlouhé. Na žádnou procházku to také není. Jediné, co nás těší, je skutečnost, že Stormcrusher fetival se koná v hale a ne venku.

Ačkoliv jsme první kapelu LORD VIGO nijak zvlášť neočekávali, byli jsme rádi, že už se hraje. Nutno říct, že i v tomto případě se jednalo o kvalitní kapelu s perfektním zvukem. Jejich heavy/doom se poslouchal dobře, zejména kytarista byl na vysoké úrovni. Kdyby venku nepršelo, asi bych celý set nevydržel. Takhle jsem po celých čtyřicet minut vydržel soustředěný. Za zmínku stál určitě i zpěvák s pronikavým hlasem a gestapáckou imagí (smích).

Následující MASTERS OF DISGUISE jsem také nijak naposlouchané neměl, ale po jejich příchodu na podium bylo jasné, že se nejedná o žádná ořezávatka. Pánové „v letech“ s mladším zpěvákem produkovali líbivý heavy/power metal starého ražení a mně se to líbilo. Jednotlivé skladby byly úderné, instrumentálně skvěle zahrané a všemu vládl výborný a čistý zpěv. Kvalitní heavík, který by v případě znalosti skladeb vyzněl ještě lépe.

Příští kapelu DEADHEADS jsme vynechali, protože na chvíli ustal déšť a my dali přednost jídlu před rockem. Zato německou thrashovou legendu DARKNESS jsme si nemohli nechat ujít. Intro, nástup a už to jelo! Perfektní syrový zvuk a totálně agresivní thrash metal, se všemi největšími hity z osmdesátých let. Nastoupené džísky a zběsilý headbanging. Songy jako „Iron Forces“, „Death Squad“ nebo „Burial at Sea“ mě doslova semlely. Sympatický a hodně přátelský projev jen dodává této partě plusové body. Výkon, energie, zvuk, nasazení i odezva fans udělaly z DARKNESS nejlepší thrash metal letošního Stormcrusheru. A když došlo na přídavek „Armageddon“, text řvala snad celá hala. Brzy vyjde nová deska DARKNESS u High Roller Records, tak si to nenechte ujít. Thrash!

Našince ROOT jsme oželeli a podle plánu jsme přišli až v závěru. Právě ve chvíli, kdy Big Boss a spol. začínali hrát předposlední „666“. V masivním zvukem a na velkém pódiu vyzněli ROOT lépe než u nás. A reakce německých fans byla celkem slušná. Pro mě osobně se ale o žádný zázrak nejedlo. Prostě klasický ROOT dnešních dnů. Neurazí, ale ani nenadchne.

Němečtí STORMWARRIOR dali zavzpomínat na staré HELLOWEEN nebo GAMMA RAY. Poctivý heavy/speed metal s nabroušenými kytarami a zajímavou barvou zpěvu. Hodně melodií i přímočarých pasáží – STORMWARRIOR mě jedním slovem bavili. Naživo profesionální uvolněný výkon s výbornou komunikací s fans. Vykopaný hrob starého dobrého speed metalu z Německa.

A další klasika na scéně – němečtí IRON ANGEL! Tuhle bandu jsme poprvé viděli na jaře na Raging Death Date festivalu, kde jsme neskrývali nadšení. A i tentokrát to byla parádní hodina ve společnosti této pětice. Thrash metal říznutý speedem, songy třicet let staré a energie, kterou by mohli IRON ANGEL rozdávat. „The Metallian“, Sinner 666“, „Heavy Metal Soldiers“, „Legions of Evil“, „Black Mass“ nebo „Fight for Your Life“ patří do zlatého fondu německého thrash metalu. Nevím, zda mají IRON ANGEL v plánu natáčet nové album, ale mám pocit, že lidé budou chtít slyšet jen songy z obou osmdesátkových desek. Thrash metal jak dobře vyzrálé víno. Zpěv Dirka Schrödera jako z desky, úsměvy na všechny strany. Takhle si to mají lid užívat!

Další z kapel, kterou u nás jen těžko uvidíte, jsou švédští RAM. Klasický, ale hodně tvrdý heavy metal mě z nahrávek bavil a nejinak tomu bylo naživo. RAM nastoupili a bez keců hráli jeden song za druhým, plynule navazovali. Výborný, čistý zpěv, chytlavé riffy, skvělé melodie. RAM dostali jeden z hlavních časů naprosto oprávněně. Tento koncert byl jakési spojení klasických heavy metalových kapel se šmrncem, jaký umějí jen ve Švédku. RAM i při pomalejších pasážích zněli svěže, tvrdě a zaplněná hala jim to vracela s plnou parádou. Výborný koncert!

Začala nás zmáhat únava. Nohy bolely a tak jsme dali v kempu poslední jídlo i kafe. Znova začalo chcát, takže na další legendu DIAMOND HEAD jsme dorazili až v závěru. Opět perfektní zvuk, ovšem skladba, která patřila k těm novým a toto období mě nechává chladným. Ovšem závěr obstaral hit hitů – „Am I Evil“, který byl perfektně zahraný i odzpívaný. A publikum bylo z DIAMOND HEAD znovu v rauši.

Vše se začalo schylovat ke zlatému hřebu festivalu. ASPHYX jsem viděl několikrát, ale jedná se o kapelu, kterou můžete vidět pořád, a nikdy vás neomrzí. Zhlédli jsme zvukovou zkoušku, ze které vyplývalo, jaký to bude masakr. A ASPHYX naživo rozjeli naprosto devastující tažení, kterým ze mě vymačkali zbytek sil a já třepal palicí jako o život. Hnilobnej zvuk, charakteristický řev dobře naladěného Martina Van Drunena mě naprosto odrovnaly. ASPHYX s obrovským přehledem ukázali, co je to old school death metal a jak by takový koncert měl vypadat. Během více než hodiny zazněly staré letité songy z alb „The Rack“ a „Last One on Earth“. Nechyběly novější vály „Death the Brutal Way“, „Deathhammer“ nebo „Scorbutics“ a ani dva nové kousky z připravované desky „Incoming Death“. Holandskou death metalovou legendu jsme jen tak odejít nenechali a tak došlo i na přídavek, který lze považovat za orgasmus – „Last One on Earth“. Zničující death/doom skladba, kterou znám nazpaměť. Zajímavostí pak je, že teprve zde došlo na první kytarové sólo koncertu z rukou Paula Baayense. Dokonalý zvuk jen podtrhl celkový zážitek z koncertu, který řadím jako nejlepší, co jsem od ASPHYX zažil.

Po skončení ASPHYX sedáme do auta a vyrážíme směr Písek, kde jsme něco málo po třetí hodině ranní. Naší druhou návštěvu Stormcrusher festivalu musím opět hodnotit v superlativech. Precizní organizace, dokonalý zvuk po celý festival, pohodoví lidé, žádné fronty, prvotřídní atmosféra. Metalová scéna v Německu funguje úplně jinak než u nás. A tento festival to jen potvrzuje. Moc se mi líbí idea celé akce, která nemá megalomanské manýry, přesto je line-up doslova nabitý skvělými kapelami, které k nám prostě nejezdí. A pokud náhodou přijedou, dorazí na ně pár bláznů jako jsme my. Nezbývá než čekat na další ročník. Netrpělivě budu sledovat, kdo další ke kanadským EXCITER přibude. Už tohle je neskutečný tahák a vidina splnění dalšího snu. Poděkování patří pořadatelům za skvělý fesťák a Žakynovi s Pájou. Bez kamarádů si žádný festival neužijete a sdílet společně nadšení a zážitky z oblíbené muziky je jedna z nejlepších věcí, kterou jsem kdy poznal. Tak zase za rok!!!


Zveřejněno: 25. 09. 2016
Přečteno:
3603 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 09. 2016 15:45 napsal/a Coornelus
díky
kamaráde, všechno poctivě přečteno. Ty zážitky jsou super, jen tak dál.