Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, vlastní náklad / irish punk / Česko

PIRATES OF THE PUBS jsou relativně krátce hrající kapelou, ale od svého vzniku se dokázali dostat mezi špičku svého žánru u nás a zahrát si i na větších akcích se slavnějšími kolegy. Tomu zjevně napomohla i jejich první nahrávka „Drunken Forever“, která se mi dostala do rukou.

Hned první skladba „...are coming“ jasně ukazuje, že se „Piráti“ s ničím nepářou a nahrávka se rozjíždí v pěkně rychlém tempu. Na intro navazuje stejně rychlá skladba „Vítejte na palubě“, která ihned zaujme líbivým refrénem, u kterého musí litry rumu téct proudem: „Zvědněte kotvy, napněte plachty, dálky nás volaj neznámo kam...“. Víření bubnů začíná skladbu „Jolly Roger“, a první věc, co mě hned praští do nosu, je tristní výslovnost angličtiny zpěváka. Předchozí skladba s českým textem mu sedla mnohem lépe a bylo nutné nahlédnout do bookletu, abych rozšifroval o čem vlastně zpívá. Následující skladba je také v angličtině, ale tentokrát se hlavního zpěvu ujímá houslistka Barča, která si s anglickým zpěvem rozumí mnohem lépe. Kapela stále neubírá na tempu a pomalu začínám mít pocit, že bubeník nezná jiný rytmus než „tutatututa“. To se naštěstí mění s následující skladbou „Stupid Drinking Song“. Změna rytmu na „smells like teen spirit-style“ hezky zpomalila celou kapelu a refrén „Lálálálálá“ zde sází na jistotu, že tady se bude zase řvát a chlastat. Píseň „Pirates Of The Pubs“ jsem od této partičky zaregistroval před lety jako první z jejich tvorby a nijak mě ani do dnešních dnů neoslovila. Střídání pomalého tempa s rychlým sice upoutalo mojí pozornost, ale píseň se prakticky skládá jako klasický rým, tedy metodou ABABAB, takže se dá velice snadno předvídat, co přesně kdy přijde. Po třech minutách a třinácti vteřinách je tu úleva s písní „Tell Me Ma“, která opět vrací rychlejší tempo a také velice líbivou melodii. Nyní přichází největší překvapení (a velice příjemné!) celé desky, skladba „Bohemian“, která je ve stylu „a capella“, tedy pouze vokály, žádné jiné nástroje. „Na Vlnách Naděje“ opět, jak již název napovídá, přináší češtinu v textu a pro mě je to druhá nejlepší skladba z celé desky. Přichází nejdelší skladba celého alba, „Vlci“. Instrumentální část mě hodně baví, ale za ten text bych autora nakopal do zadku a nalil mu do chřtánu rum z likérky Drak (jak stojí v zmíněném textu). Další píseň mi přijde stejně nudná jako píseň „Pirates Of The Pubs“, kdybych si měl za každé „Budweis Pirates Clan“ dát panáka, do konce písně jsem na kaši. Po slabší části desky přichází vysvobození ve formě skladby „The Wind That Shakes The Barley“. Poprvé za celou desku přestala kytara plnit jen rytmickou úlohu a malé sólíčko rozhodně celou skladbu pěkně nakoplo. Nejlepší song z celého alba. Deska končí příjemnou akustickou písní „Boy From Copenhagen“, kde Barčin hlas doprovází pouze akustická kytara. Tady mám akorát problém s gramatikou v textu, vážně se při oslovování používá „the“?

Zvuk alba je podařený, ostatně bych od Hellsoundu nečekal žádnou hrůzu. Do mixu krásně zapadly i nástroje pro tento žánr důležité, jako flétna, mandolína a i akordeon.

Grafika alba není špatná, všechny ty kotvy, lebky a ostatní klišé prvky nepůsobí nijak extra rušivě a vypadá to, že si s tím dal někdo skutečně práci. Ovšem nechat se vyfotit s vestou s motivem britské vlajky a mít text o nezávislosti Irska (předpokládám Severního Irska) není úplně vhodně zvolená kombinace. Naštěstí IRA už nefunguje a Knupovi nejspíš bomba pod autem nehrozí.

Abych to celé shrnul, Pirátům se povedl dobrý první zářez na diskografii. Deska má nálož líbivých melodií a dobrých textů, ale bohužel se zde objevuje jistý stereotyp, který po chvíli začíná nudit. Ovšem skladby, které do tohoto stereotypu nezapadají, pozvedají kvalitu nahrávky o level výš.

Seznam skladeb:

  1. ...are coming
  2. Vítejte na palubě
  3. Jolly Roger
  4. Irish Music Heart
  5. Stupid Drinking Song
  6. Pirates Of The Pubs
  7. Tell Me Ma
  8. Bohemian
  9. Na Vlnách Naděje
  10. Vlci
  11. Budweis Pirates Clan
  12. The Wind That Shakes The Barley
  13. Boy From Copenhagen

Čas: 32:41

Sestava:

  • Barča – zpěv, housle, flétna
  • Skippy – zpěv, mandolína
  • KnuP – elektrická kytara, ukulele
  • Rimmsie – basová kytara, vokály
  • Adam L'Kroh – akustická kytara, vokály
  • Doktor Zicherheitz – akordeon, vokály
  • Jirka – bicí

www.bandzone.cz/piratesofthepubs

 


Zveřejněno: 05. 10. 2016
Přečteno:
4598 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Pepča | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář