Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

15. – 17. 9. 2016, O´Schnitt – Halle Wurz

Naspal jsem pod širákem skoro nějakých sedm hodin, což je na festival naprostý luxus. Ráno začíná mírným bolehlavem, snídaní a kafem. Kolem nás se probouzejí němečtí metalheads a postupně aut v areálu klubu ubývá. Také my se kolem desáté hodiny vydáváme na přesun do 20 km vzdálené Halle Wurz, kde se koná hlavní program festivalu. Po příjezdu nás překvapuje dlouhá kolona přes celou ulici. Pořadatel nám sděluje, že se máme jít opáskovat a poté bude probíhat kontrola aut. Trochu máme obavy, kde budeme moci spát (nemáme VIP vyprodaný kemp) a zda nás pustí se zásobou lahváčů. Nakonec žádná kontrola neprobíhá a zhruba za hodinu vjíždíme do kempu. Tady dáváme oběd, další kafe a už se nemůžeme dočkat druhé hodiny, kdy se začne hrát.

Místo konání je jiné, než v loňském roce. Velmi pěkná a prostorná hala, soudě dle krovu nově postavená. Přilehlý kemp rozdělený na dvě části – VIP a klasický. Samotné prostory jsou pro 800 lidí naprosto ideální. Vešlo by se sem o něco více, ale takhle se nikde netvořily žádné fronty. Ochranka v pohodě, stánků s merchandise hodně, pivo za 3 éčka hnusné, ale to jsme čekali. Naše kroky mířily okamžitě ke stánku s merchem, kde jsme koupili 3 lupeny na Stormcrusher 2017.

První kapelou druhého dne byli HORNS OF DOMINATION. Jedna z mála kapel, kterou jsem si před odjezdem jen v rychlosti poslechl. Naživo mě okamžitě uchvátil prvotřídní zvuk. Dokonale čitelné, trojice perfektně sehraná a čtyřicetiminutová nálož syrového black/death metalu. 2 kytary, žádná basa, obhroublý zpěv. Hodně příjemné překvapení!

To následující AMBUSH ze Švédska byli jedním z taháků. Jejich dvě desky mám najeté nazpaměť a podle toho vypadal i jejich koncert. Čistý vysoký zpěv, riffující a sólující kytary a výborná pódiovka všech členů zařadily AMBUSH mezi top kapely festivalu. Heavy metal v té nejklasičtější podobě. Kdo má rád JUDAS PRIEST, ten si musel chrochtat blahem. Stylizace kapely i frázování zpěvu bylo nápadně podobné. Je vidět, co mají tihle kluci rádi a mě to náramně bavilo. Songy „Natural Born Killers“, „Possessed by Evil“ nebo „Southstreet Brotherhood“ jsou jednoznačnými adepty na pravé heavymetalové hymny.

To němečtí DIVISION SPEED byli z jiného těsta. Black/speed/thrash metal v té nejryzejší a nejsyrovější podobě. Němečtí fans se okamžitě probudili a vytvořili i odpoledne kapele výbornou kulisu. Válečné texty, warpaint a hodně old school pojetí v Německu táhne. Škoda trochu horšího zvuku. Především kytary se trochu třískaly s vokálem. Největšího ohlasu dosáhly podle očekávání skladby „Strurmbatallion“ a „Division Speed Attack“. Kvalitní old school. I když přiznávám, bylo to na můj vkus příliš dlouhé.

Následující moderní thrasheři PRIPJAT a rockeři SEVENTLY SEVEN nás příliš nezajímali, a tak jsme se věnovali jídlu, pivu a kamarádům. Do haly jsme se vrátili na německou thrashovou legendu EXUMER. Tuto čtveřici jsem už nějaký ten pátek neviděl a na tak jsem byl zvědav. Zvlášť po letos vydané výborné novince. EXUMER nastoupili v čele s frontmanem Mem von Steinem, který má své specifické vystupování. Mně úplně do thrash metalu nesedí, ale po vokální i instrumentální stránce bylo vše tak, jak má. Syrový thrashing, energické a rychlé skladby, žádné místo pro odpočiněk. EXUMER hráli necelou hodinku a během ní nasekli jak nové, tak především staré pecky. Na songy jako „Possessed By Fire“, „Fallen Saint“ nebo „A Mortal in Black“ jsme si parádně vyklepali hlavy.

Němci ATLANTEAN KODEX byli mezi fans hodně žádanou kapelou. Mnoho triček i nášivek bylo k vidění v hledišti. ATLANTEAN KODEX se předvedli vysoce kvalitním epickým heavy metalem, kde jste nalezli klasický metal, doom a místy i thrash. Zajímavá barva pronikavého hlasu zpěváka pohltila všechny přítomné. Poslechl jsem si cca půlhodinku a šel jsem odpočinout do kempu. ATLANTEAN KODEX rozhodně patřili mezi nejzajímavější spolky letošního Stormcsrusheru.

Na obrovskou legendu MANILLA ROAD jsem přišel o chvíli později, nicméně zbytek setu byl jedním slovem zážitek. Měl jsem obavu z toho, jak budou MANILLA ROAD znít, ale s tím perfektním zvukem, který na Stormcrusheru panoval, byly obavy definitivně pryč. Nádherně melodický, epický heavy metal, který strhnul parádní kotel. Nestárnoucí Mark Shelton drhnul neurvale kytaru, přitom s maximální lehkostí. Jakožto jediný člen původní sestavy se podělil o vokály s Bryanem. Kapela nasázela samé staré pecky. A když v samotném závěru zazněly „Necropolis“ a „Heavy Metal to the World“, myslel jsem, že právě stojím na startu do jiné dimenze. Má první konfrontace s MANILLA ROAD dopadla na jedničku. A pevně věřím, že to nebylo poslední setkání.

Závěr obstarali heavíčkáři IRON THOR. Klasický hymnický heavy metal s mnoha pózami mě moc nebavil. Hudebně se jednalo o mix MANOWAR a JUDAS PRIEST. Frontman skvěle pracoval s lidmi, chorály a zpěvné refrény přilákaly hluboko po půlnoci polovinu haly. Nechybělo Thorovo kladivo, jakási „kolejnice“ a nebo další metalová klišé. Vrcholem bylo, když si IRON THOR pozvali na podium dvě abnormální holky (hubenější a tlustá), ale v Německu mají zřejmě jiný vkus (smích). Instrumentálně to špatné nebylo, ale po nějakých 20 minutách mě IRON THOR přestali bavit a tak jsme šli do kempu. Dáváme ještě jedno pivo a za mírného šumění v uších usínám a během chvíle padám po 3. ráno do komatu.


Zveřejněno: 23. 09. 2016
Přečteno:
3668 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář