Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

CD 2016, Solitude Productions / doom metal / Česko

Západ Čech střídá sever Moravy... Před dvaceti lety se „doomalo“ hlavně na Ostravsku, v poslední době převzala žezlo Plzeň, kde aktuálně funguje několik posmutnělých part, personálně různě provázaných. Vedle ET MORIEMUR (ti jsou pravda roztroušeni i v dalších městech), LLYR a QUERCUS (a v jakési hibernaci dlících GHOST IN THE SHELL) o sobě v poslední době dávají vědět hlavně SELF-HATRED, v jejichž řadách působí řada známých muzikantů, světoběžníkem Datlem (ET MORIEMUR, CRUADALACH, ex-DISSOLVING OF PRODIGY, ex-SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY...) počínaje, a muzikanty, kteří se objevují nebo objevovali v ET MORIEMUR, GHOST IN THE SHELL, STOLLICE, LLYR, GOLD OF ATHANOR nebo STÍNY PLAMENŮ, konče. Zkušenosti tedy sedmihlavé partě nechybí, doommetalové cítění většině sestavy rovněž.

Album „Theia“ začíná jako typický tradiční doom metal - takřka funerální tempo, dlouho doznívající tóny kytar, brumlající basa, strohé bicí a hluboký zpěv/řev. V „Guilt“ nechybí ani recitace, melodie, zrychlení, parádní chytlavé sólo, které střídá další silná pasáž. Prostředek songu plyne v odlehčeném tempu i co se tlaku nástrojů týká, po dalším vokálním ataku následuje rozervaná pasáž, v níž se ke Kaťasovi přidává Felis s frenetickým řevem, šepotem a zoufalým kvílením. Na doomové poměry se toho děje v jedné skladbě opravdu hodně, sem tam se mihnou i klávesy, ale jejich čas přichází až s titulní skladbou, v níž hrají rovnocennou partii s kytarami; bicí si dávají víceméně oddych a zpěvačka se zpěvákem zrovna tak, jde o instrumentálku, na níž přirozeně navazuje „Slither“. To je taky zajímavý úkaz, hlavně tím, že je o poznání svižnější, atakuje blackmetalové teritorium, přesto si kapela udržuje poznávací znamení - specifický zvuk kytar. Řekněme post blackový úvod s Felisiným skřehotem a Kaťasovým murmurem brzy střídá ponurý doom metal s typickými atributy poloviny devadesátých let, kdy se podobně „trápili“ DISSOLVING OF PRODIGY. Felis atmosféru zmaru dotváří bezeslovným preludováním, které tady ještě nemá takovou sílu jako v následující „Attraction“, sílu však má příspěvek honosných kláves, které připomínají duchovní hudbu. Felisin zpěv v úvodu „Attraction“ pak silně evokuje Báru Basikovou ve STROMBOLI, samozřejmě v okamžicích, kdy se Felis pouští do vysokánských poloh. Má to náboj, skladba od počátku disponuje atmosférou, kterou budují hlavně klávesy a Kaťasův hypnotizující hrubozpěv, nicméně ani kytary nezůstávají pozadu a opět kouzlí spoustu nenápadných, ale o to zajímavějších melodií.

Stejná slova jako na konci předešlé věty pasují na „No Judgement“, asi nejméně nápadnou skladbu, v níž potěší, jak plynule na sebe navazují ostřejší a jemnější pasáže – vybalancovat několik poloh, aniž by to působilo křečovitě, je umění. Co mi ale úplně nesedí, je Felisin hlásek na konci čtvrté minuty. Blížíme se do finále, „Self-reflection“ je zpočátku svižná postblackovka lehce jednoduššího střihu, přesto disponuje zajímavou náladou, přičemž nejsilněji na mě působí úsek ve středních tempech v závěru, kde se oba vokalisté pěkně doplňují. Poslední položka „Memories“ se odehrává na ploše devíti minut a stylově uzavírá kruh – nemá totiž příliš daleko k úvodní „Guilt“. Místy majestátní záležitost korunuje podařenou nahrávku, která se může směle měřit s těmi nejlepšími doomovkami, které v posledním období vyšly, a to nemyslím v rámci naší zemičky, ale všeobecně. SELF-HATRED už na debutu servírují vyrovnanou kolekci zajímavých skladeb, instrumentálně i kompozičně vyspělou, posluchačsky vstřícnou, aniž by se snažili zaujmout vlezlými melodiemi. Pro mě jde vedle „Ex Nihilo In Nihilum“ od ET MORIEMUR o další důkaz, že i u nás vznikají nahrávky vysoké kvality. Kvalitní je i zvuk, za nímž stojí Honza Kapák / Hellsound; Honza namíchal kapele přesně ten sound, který k její muzice sedí, plný, transparentní, prostě radost poslouchat, každý tón je slyšet, aniž by nahrávka trpěla nějakou sterilitou.

Pod obrázky a designem obalu je podepsán Marek Pišl (QUERCUS); jeho práce k produkované hudbě padne dokonale, titulní kresba je na oko pěkná a nechává prostor pro fantazii (co ty dvě anorek-tyčky znázorňují???), vnitřek bookletu obsahuje řadu koncertních fotek (Sachtikus, Oskar) a texty, vše pěkně sladěné; v tomto směru parádní práce, přesně takhle by měl obal vypadat.

Seznam skladeb:

  1. Guilt
  2. Theia
  3. Slither
  4. Attraction
  5. No Judgement
  6. Self-reflection
  7. Memories

Čas: 40:03

Sestava:

  • Kaťas - vocals
  • Felis - vocals
  • Aleš Vilingr - guitars
  • Pavel Janouškovec - guitars
  • Štěpán Eret - bass
  • Michal Šanda - keyboards
  • Michal Datel Rak - drums

www.self-hatred.com
www.solitude-prod.com


Zveřejněno: 24. 09. 2016
Přečteno:
3779 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 09. 2016 14:42 napsal/a Niviat
Coornelus
Dojeď na křest do Plzně, nebo funguje i zásilková služba Vilingr. :D
28. 09. 2016 15:42 napsal/a Coornelus
SH
Snad se někde potkáme, protože tohle si chci koupit. Recenze navnadila. Jsem nažhaven, očekávám kvalitu :-)