Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2016, Hexenreich Records/ black metal / Anglie

Jméno HOKEDUN je na hudební mapě zcela novým pojmem. Jedná se o dvoučlenný projekt ze Spojeného království, přesněji z města Warwicku. To je součástí hrabství Warwickshire a leží na řece Avoně přibližně 18 km na jih od města Coventry. Pokud z toho nejste ani trochu moudří, mrkněte do mapy, ta vám třeba řekne víc. Duo muzikantů od vydání svého dema z roku 2013 hlásá, že hraje old school black metal. Před třemi lety k jejich prvotině kolega Johan psal, že název škatulky ani trochu nesouhlasí. „Pod tímto označením si představuji buď to nespoutanou norskou vichřici, případně ranou tvorbu VENOM a jim podobných pionýrů temného žánru, v obou případech bez jakýchkoli příkras v podobě akustických kytar nebo elektronických zvuků.“ A mě nezbývá, než souhlasit. Stejně tak jako tenkrát i dnes byla na propagačním letáku napsána tato hudební odnož. A stejně tak jako posledně ani dnes tato definice nebyla zcela naplněna.

Když jsem disk poprvé vložil do mechaniky, tak jsem během přehrávání dělal spoustu věcí a na hudbu samotnou se nijak nesoustředil. Později jsem opět při nočních toulkách nasadil sluchátka a nechal se unášet temnotou a zvuky „Succumbing to Decay“ a až tehdy plně pochopil, že tato hudba potřebuje pro dokonalé vstřebání klid a popuštění hudební fantazie. Právě při těchto chvílích jsem našel vyváženost okamžiku s hudebním doprovodem. Hudba HOKEDUN je i přes kovově černou škatulku v podstatě klidná a nenásilná. Samotní tvůrci se budou s tímto označením nejspíš jen těžko ztotožňovat, ale jak by měla být označena nahrávka, ve které je intermezz skoro tolik co skladeb. Navíc veškeré tyto instrumentální pauzy jsou hrané na akustickou kytaru a opravdu navozují spíše atmosféru klidu a míru než rozladěnosti a strachu.

Když přejdeme k samotným skladbám, tak ty i přes pár zajímavých momentů přináší spíše standardně laděné kompozice. Jen dva kousky se tyčí nad ostatními. Těmi jsou úvodní štych „Overwhelmed by Anguish“ a závěrečná instrumentálka „Wailing“. První jmenovaná nepřináší sice nic převratného, ale velice oceňuji náladu, jaká se line po celou dobu tohoto songu. Naopak u „Wailing“ zase nezbývá než uznale pokývat hlavou nad nosným kytarovým riffem. Jen mám vždy takový dojem, že velmi podobnou skladbu jsem už buď to někde slyšel, nebo jde o nejprofláklejší motiv na metalové scéně. Ať už je to jak chce, tak pravdou zůstává, že právě tento song je pro mě vyvrcholením celého alba. Proto bych čekal, že po takovém to posledním hřebu do rakve neuslyším nic, jen všemocné ticho. Namísto něj se reprobedny opět rozezní tóny akustického outra. Pokud bych měl zvolit jednu naprosto zbytečnou skladbu, tak je to právě „Succumbing to Decay“. Rozumím tomu, co muzikanti zamýšleli. Začátek totiž plynule navazuje na konec a všechno mezi tím je jen úsek jiného hudebního příběhu, ale kdo by vyžadoval jako dárek ke zlatému pentagramu ohlodanou kuřecí kost?

Pro fanoušky milující řádný black metal je tato nahrávka, dalo by se říct, taková bezzubá. Pro ostatní zase neatraktivní. Svůj podíl na tomto faktu může mít i zvuk. Ten je u normálních skladeb příjemně zemitý, zato u akustických intermezz je dokonale čistý a tím je celkový dojem dost rozporuplný. I přes tyto malé výtky věřím, že si „Succumbing to Decay“ své posluchače najde. Protože je všeobecně známo, že každé zboží má svého kupce.

Seznam skaldeb:

  1. Commencement of Wraith
  2. Overwhelmed by Anguish
  3. Highly Addictive Lie
  4. Whispers from Beneath
  5. Hailing Desperation
  6. Black Ribbon
  7. Under Debris
  8. Wailing
  9. Succumbing to Decay

Čas: 26:07

Sestava:

  • Eren - Duduk, Vocals, Guitars
  • Ed - Drum programming, Bass

https://www.facebook.com/hokedun/

 


Zveřejněno: 16. 09. 2016
Přečteno:
3905 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář