ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, MetalGate / metal / Česko

Nejvýznamnější český metalový vydavatel posledních let vypustil do světa svůj vůbec první dělený nosič, kde sice obě přítomné kapely k sobě pasují jen částečně, ale spojuje je alespoň faktor pořízení nahrávek ve shodném firemním studiu. Přičemž netřeba pochybovat o tom, že takto krátké počiny je rozhodně vhodnější šířit nikoli každý zvlášť, ale raději společně na jednom disku, zvláště když obě minialba v součtu nedosahují ani půlhodiny hracího času.

Jenže o co kratší dobu trvá samotný poslech, o to lépe se na to všechno kouká. Marek Frodys Pytlik, považovatelný za nejčinorodějšího zástupce nejmladší metalové generace a v tomto smyslu největší objev poslední doby, nejenže spolunahrál, spoluprodukoval, spolumástroval a spolumixoval skladby první z přítomných kapel, ale vedle hudby napsal i texty, na nichž se podílela také Lenka Machová z ADOR DORATH. A právě tito dva společně zhotovili skromně působící, ale graficky velmi pěkně vypadající obal, který pocitově prospívá i samotné nahrávce.

Havířovští AWRIZIS kombinují starší i modernější rysy do žánrově značně neurčitého tvaru, jemuž říkají hybrid metal, slyšitelný je i silně psychedelický opar blízký již zmíněným ADOR DORATH, jednotlivé položky jsou však uhněteny z různorodého těsta. Nechybí zde brutálně natlakovaná palba „Burn The Church, Goddamn!“, s níž výrazně kontrastuje tempově uvolněnější a vokálně šeptavější „My Gift, My Curse“, naznačeným pojetím připomínající Frodysův aktuálně nejuznávanější projekt POSTCARDS FROM ARKHAM. Méně nápaditější a lehce tuctovější „Dead For Sure“ či jiskřícími kytarovými ornamenty dozdobené „Parallel Universe“ pak znovu naznačují metalovou ortodoxnost, oproti řadě kapel však přece jen posunutou blíže k moderně. Není to nijak úchvatné, přesto nadějné, zajímavé, vcelku osobité a zjevně lepší než kolegové ze splitu.

Českobudějovičtí DESIRE FOR SORROW bodovali zejména v roce 2014, kdy vydali své debutové album „At Dawn Of Abysmal Ruination“ a taktéž vyhráli soutěž MetalGate Massacre, čímž se ocitli v zorném poli nynějšího vydavatele. Stále jde o takový ten naprosto běžný atmosférický, melodický a rádoby symfonicky načančaný black metal, kde nejde ani tak moc o temnotu, jako spíše o krákavý zpěv v protikladu s kytarovým a klávesovým podkresem, čili něco, co se ve světě začalo intenzivně hrát už někdy před dvaceti lety. Nic nového, natožpak překvapivého, ale minimálně řemeslně docela obstojné naplnění tradičních standardů žánru, který nepochybně i u nás má nadále řadu posluchačů, zde však žel chybí jakákoli originalita nebo výraznější nápad.

AWRIZIS – 7/10

DESIRE FOR SORROW – 5/10

Skladby:

AWRIZIS – Damnation

  1. Burn The Church, Goddamn!
  2. My Gift, My Curse
  3. Dead For Sure
  4. Parallel Universe

DESIRE FOR SORROW – The Rotten Brood

  1. The Struggle
  2. Unstained Emptiness
  3. A Play Of Futility

Čas: 27:09

Sestavy:

AWRIZIS

  • Marek Frodys Pytlik – kytary & zpěv
  • Matěj Grunt – kytary
  • Jakub Grunt – baskytara
  • Václav Horák – bicí

 

DESIRE FOR SORROW

  • Jiří Zíka – kytary & zpěv
  • Marek Horváth – kytary
  • Karel Vlášek – baskytara
  • Jan Pavlíček – klávesy
  • Jan Nirnberg – bicí

 

www.awrizis.xf.cz

www.desireforsorrow.com

 

 


Zveřejněno: 10. 09. 2016
Přečteno:
3968 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář