Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

Rozhovor s polskou thrashmetalovou kapelou REPULSOR, která se v říjnu objeví poprvé v Česku. Na otázky odpovídali frontman Filip a kytarista Michal.

Ahoj! V říjnu přijedete poprvé zahrát do České republiky. Mohli byste prosím vaši kapelu REPULSOR představit fanouškům thrash metalu?

Filip: Ahoj Petře! Máš pravdu. Tohle bude dokonce náš vůbec první koncert v zahraničí, takže jsme velmi natěšení. Materiál, který můžete slyšet na EP "Trapped in a Nightmare", je klasická nová thrashová vlna. Fanouškům kapel jako VIOLATOR, WARBRINGER nebo HAVOK by se to mělo líbit. Náš nový materiál na desku, kterou budeme nahrávat letos, také u vás zahrajeme. Je trochu více komplexní i s určitými experimenty a s vlivem jiných žánrů. Nechceme s naší hudbou zůstat stát na místě.

Na scéně jste šestým rokem. Když se vrátíte úplně do začátků, co bylo pro vás impulsem hrát zrovna thrash metal? Byla to nová vlna nebo spíš vzhlížíte ke starým kapelám? REPULSOR pro vás byla první zkušenost nebo některý ze členů již působil v nějaké kapele?

Filip: Dříve se nám moc nelíbila thrashová scéna u nás v Polsku. Bylo tu hodně kapel, které hrály moderní věci, ale nikdo se nesnažil využít trendu a přijít s klasickým zvukem a vrátit se tak ke kořenům žánru. Chtěli jsme s tímhle příjít a to i s trochou čerstvosti. Byli jsme docela v šoku z toho, jak moc se naše hudba vyvinula, protože jsme fanoušci kapel jako jsou staří SLAYER, KREATOR nebo DARK ANGEL.

Ve své diskografii máte zatím pouze jedno EP "Trapped in a Nightmare", které je však už tři roky staré. Proběhly v REPULSOR nějaké pauzy či personální změny? Nebo byly nějaké jiné důvody, proč máte zatím jedinou nahrávku?

Michal: Během šesti let naší existence jsme měli mnoho změn v sestavě a pauz spojených s osobním životem členů v kapele. To je také důvod, proč máme jediné EP u vydavatelství Thrash Damnation, které vydalo naše řekněme “debutové” album. Během těch let jsme se naučili, jak si máme organizovat čas i finanční zdroje a naše problémy se sestavou byly vyřešeny. Máme určité plány na příští rok. Tenhle podzim hrejem hodně koncertů, pak vyrazíme do studia nahrávat desku. Když všechno půjde podle plánu, máme před sebou hodně intenzivní období.

Filip: Máme hodně materiálu a nápadů, ale důvod, proč jsme nic nenahráli za dobu, o které mluvíš, je, že my jsme nedostávali nic moc zaplaceno za koncerty, které jsme odehráli. A naše finance nám neumožnily nahrát něco profesionálnějšího dříve než za těch pár let. Nahrávání alba ve studiu je velmi nákladný proces. Založili jsme kapelu, když nám bylo 16-17 let a jsme stále hodně mladí. Existuje mnoho kapel, které začaly starší, než jsme teď my. Věc se má tak, že nyní to začíná být více profesionálnější. Ty tři roky před natočením EP byly garážová léta. Dokonce to nebyl snad ani undergound a my hráli jen na malých lokálních akcích.

Když jsem loni "Trapped in a Nightmare" recenzoval, váš thrash metal mě oslovil po všech stránkách. Myslím si, že těch šest skladeb je na první nahrávku vysoký standard a pořádný masakr. S jakým cílem jste tehdy k nahrávání přistupovali?

Michal: Když jsme "Trapped in a Nightmare" nahrávali, byli jsem hlavně fascinováni tím ohromným množstvým energie, která dříme v této hudbě. Při psaní materiálu jsme se snažili vzít si to nejlepší od nejlepších, kombinovat agresivitu, rychlé tempo a melodie a snažit se nebýt obyčejní. Byla to naše první zkušenost ve studiu s nahráváním a když se na to dívám zpětně, tak i velmi hodnotná zkušenost. Dneska bychom změnili pár věcí, ale obecně naše plány vyšly na jedničku, když se podívám na přijetí, jakého se naší nahrávce dostalo u fanoušků.

Vlastím verzi, která obsahuje navíc tři bonusové skladby. Kdy probíhalo nahrávání tohoto materiálu? REPULSOR jsou zde mnohem vyzrálejší a také po zvukové stránce je nahrávka o krok vepředu.

Filip: Nahrávali jsme to v létě 2014. Jsou to stále spíše demo nahrávky. Chtěli jsme ukázat, kam mají REPULSOR namířeno s plnohodnotným albem. Některé skladby budou modifikovány a znovu nahrány pro naše LP.

Speciálně se zastavím u skladby „Repulsive Oppressor“, která se trochu vymyká ostatním. Použili jste zde mnoho melodií a vsadili na pomalejší tempa. Dočkáme se od vás i v budoucnu podobných skladeb, které výrazně zpestří jinak typicky thrashové album?

Filip: Ano. Jak jsem zmínil v předešlé odpovědi, je to směr, kterým se nyní ubíráme. Chtěli jsme použít thrashmetalové konvence k jistým zvukovým experimentům a smíchat to s trochu odlišnými žánry. To, co dělali kdysi VOIVOD, nás možná trochu navedlo, ale my si to děláme po svém. Prostě odlišný koncept postavený na všech odnožích hudby, kterou máme rádi. Jsme otevření. Nechceme zůstat na místě a chceme být originální. A to i presto, že se to nemusí některým dřevním thrasherům líbit. Ale stále budou moci nalézt mnoho rychlých pasáží a hodně vlivů od SLAYER, SADUS nebo REPULSION na našem novém albu.

V Polsku registruji koncerty (v rámci evropských tour) spíše ve městech Varšava, Wroclav nebo Krakow, ale vy jste ze severního Polska - z Gdaňsku. Jak je na tom vaše město s koncerty, návštěvností a fungující undergroundovou scénou?

Michal: Když jsme v roce 2010 začali, vsadím se, že jsme byli jediná kapela v Pomořansku, kdo hrál takovýto oldschool. Za těch šest let se toho hodně změnilo a my byli svědky vzniků a rozpadů mnoha projektů a měli i své vlastní problémy se sestavou. Odehráli jsme mnoho koncertů a abych byl upřímný, undergroundová scéna tu byla v minulosti mnohem aktivnější a nyní se vytrácí. Mnoho lidí ztrácí zájem o metal úplně, ne jen o oldschool thrash. Ale podle sinusoidy teorie trendů, musíme věřit, že zase budem svědky lepších časů pro metalovou hudbu obecně.

Na Youtube jsem viděl několik videí REPULSOR z koncertů. Jak často koncertujete? Co pro vás hraní před lidmi znamená a máte nějaký koncertní zážitek, který z paměti asi jen tak nevymažte? (úsměv).

Filip: I přes to, že jsme za těch šet let odehráli více jak padesát koncertů, je každá další akce naplněna velkou dávkou adrenalinu a nervozity. Prostě další nová zkušenost, kterou se snažíme využít a v budoucnosti se zlepšit. Jak často hrajeme? To je různé, není to nijak pravidelné, ale ani nechceme hrát jen jednou za čas. Každý máme své povinnosti – školu, práci a k tomu organizace není zrovna jednoduchá. Ale za normálních okolností se snažíme hrát minimálně jednou do měsíce. Naše nejzářivější chvilky byly asi předskakování KAT v roce 2014 a OVERKILL, SANCTUARY v loňském roce. No a v roce 2016…...uvidíme se v říjnu! (úsměv)

Které kapely REPULSOR ovlivnily? Co posloucháte v poslední době?

Filip: Z metalových kapel určitě: Slayer, Motorhead, Black Sabbath, Mercyful Fate, Repulsion, Sadus. A mimo metal máme taky hodně rádi: Pink Floyd, Blue Oyster Cult, Ulver, Boards of Canada a mnoho dalších.

Já osobně mám hodně rád staré polské thrashové bandy KAT, TURBO, DRAGON, DESTROYERS nebo HAMER. Jaký máte vztah k těmto legendám bývalého východního bloku? Na "západě" byly tehdy nepochybně lepší kapely, ale své kouzlo "východní" kapely prostě mají, souhlasíte?

Michal: Chováme velký respekt k odkazu kapel, které jsi zmínil. Každý jeden z nás má nějaké osobní zážitky spojené s hudbou těchto kapel. Zvlášť, když většina z nich jsou důležitou součástí metalové historie. Osmdesátkový metal si zaslouží velký ohlas. V roce 2014 jsme předskakovali KAT (& Roman Kostrzewski) a letos před koncerty v České republice budeme také hrát s TURBO. To bude výborná zkušenost a bude skvělé si s nimi pokecat.

A co nová vlna thrashe v Polsku? Kromě vás mě oslovily třeba kapely RAGING DEATH, TERRORDOME nebo RAGEHAMMER. Vy znáte vaší scénu mnohem lépe, co byste od vás doporučili za kapely?

Filip: Do tvého výčtu kapely by se ještě hodily RUSTED BRAIN, FORTRESS a BLOODTHIRST. Pokud by někdo z vašich čtenářů chtěl znát více z polské scény, tak rozhodně doporučuji Thrashing Damnation Thru Compilation vol. 1 a 2. Myslím, že tam dali dohromady všechny dobré kapely od nás.

Filipe, ty hraješ na basu a zároveň zpíváš. Zvolil jsi angličtinu pro její světovost i větší jednoduchost? Neláká tě nazpívat nějakou ze skladeb v rodné polštině?

Filip: Rozhodl jsem se psát texty v angličtině, protože si myslím, že se ten jazyk perfektně hodí k thrash metalu. Kromě toho můžeš oslovit mnohem více fans, když zpíváš v angličtině. Napadlo nás napsat song v polštině, abychom věděli, jak budou polské texty s thrashovým zvukem znít v našem podání, ale pořád jsme se k tomu nedostali. Je to pořád otevřené. Možná nahrajeme nějaký cover v polštině, třeba nějakou metalovou adaptaci klasického rockového songu.

Názvy skladeb "Toxic Tomorrow", "Faces of Death" nebo "Killing Instinct" jasně naznačují v jakých textech si libuješ. Co je pro tebe motivací k sepsání textu? Jakou tématiku zpracováváš nejraději?

Filip: Jako autor textů bych řekl, že nejvíce mě inspiruje život. Vím, že je to takové obecné vyjádření. Obecně se snažím vzít nějaké typicky thrashové téma, např. násilí, smrt, toxicita a použít je v odlišném kontextu tak, abych popsal lidskou přirozenost a její nedokonalosti – to je věc, co mě nepřestává den co den šokovat. Mluvit o našich osobních přesvědčeních o moderním světě, který je ovládaný lží, manipulací, útlakem a vykořisťováním. To vše samozřejmě skrytě - mezi řádky. Píšu texty také založené na mých osobních zkušenostech. Samozřejmě tím nemyslím, že když napíšu něco o seriovém vrahovi, tak že jsem seriový vrah nebo že jsem se s nějakým musel v minulosti vyrovnat. Je to všechno o kontextu. Jak všichni dobře víme, se slovy může být lehce manipulováno a o to se snažím.

Polsko je velká země s 38 milióny obyvateli. Stejně tak je u vás široká fanouškovská základna metalové hudby, té old school nevyjímaje. Čím je podle tebe v Polsku způsobený ten viditelný zvýšený zájem o metal? Oproti jiným státům (snad kromě Německa) jsou polští metalisté opravdu početní... proto moc nechápu, že v Polsku není žádný metalový festival evropských rozměrů...

Michal: Situace je skutečně trochu divná. Festivaly a koncerty tady mají své pravidla. Také hodně záleží na regionu. Je tu mnoho malých a středních koncertů, kde se my vyskytujeme nejčastěji. Ale nemyslím si, že by byl problém nedostatek velkých akcí v Polsku. Mnoho velkých a kvalitních akcí je hned za hranicemi jako například v Německu a Česku. A myslím si, že pro polské fans je atraktivní, že mohou spojit poslech kvalitní hudby s návštěvou jiné zajímavé země.

Filip: Situace u nás má dopady na metalovou scénu a na existenci kapel, ale to by bylo na povídání u jiného tématu. I kdybychom měli velké festivaly, tak o tom, zda si tam zahraješ, by záleželo na faktu, jestli “chlastáš vodku s organizátorem” nebo ne. Takhle to tady funguje a nejenom u velkých akcí.

Pevně věřím, že před koncertem u nás, si fans REPULSOR pustí, ale kdyby jste měli chrakterizovat vaší hudbu a koncerty, na co byste thrashery nalákali? Co máme v Písku na Thrash Nightmare od REPULSOR očekávat naživo?

Michal: Bude to náš první zahraniční koncert, takže doufám, že si to pořádně užijeme. Jsme hodně zvědaví na metalové fans v České republice. Bude skvělé poznat vaší scénu. Můžeme slíbit, že do toho dáme všechno a set, který zahrajeme, se bude publiku líbit. Zaručeně to bude rychlé a nekompromisní. Tak, jak thrash má být.

Doufám, že se brzy dočkám vaší nové desky. Jaké jsou blízké i vzdálené plány pro REPULSOR?

Michal: Máme připravený celý koncept na nové album. Abych byl upřímný, nemůžeme se dočkat, až se dostaneme do studia. Máme zarezervované nahrávání na listopad. Máme stále hodně těžké práce před sebou – kromě nahrávání také zbytek vydavatelského procesu: propagace, shánění koncertů atd. Pro zatím ti můžeme prozradit, že nový materiál je mnohem více promyšlený, více vyzrálý a lépe uchopený, než ten předchozí. Na vydání budeme nejspíš muset počkat do příštího roku, ale ujišťuji tě, že nebudeš zklamaný!

Filip: Pokud tohle čte nějaký zástupce labelu, manažer nebo promotér – jsme otevření pro spolupráci a neváhejte nám napsat.

Kluci, díky moc za rozhovor pro Fobiazine. Přeji REPULSOR jen to nejlepší! Těšíme se na Vás!

Petře, děkujeme ti za možnost podělit se o nějaké myšlenky s tebou a vašimi čtenáři! Jsme za to vždy rádi. Také vám přejeme hodně štěsí. Nemůžeme se dočkat, až budeme hrát v České republice, protože víme, že je tam skvělé publikum! Takže naviděnou v říjnu!

RECENZE

Překlad: Fredy

REPULSOR: Facebook

THRASH NIGHTMARE PÍSEK vol. 4: Facebook událost


Zveřejněno: 04. 09. 2016
Přečteno:
3566 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář