Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Souhrn zajímavých alb, které vychází v září 2016 + tipy na koncerty.

V září letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé zářijové koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Zářijové tipy: Opat

OPETH (SWE) – „Sorceress“
Progressive metal/rock, Nuclear Blast
Září je co do kvantity nových zajímavých nahrávek mnohem plodnější, než prázdninové měsíce. Švédské OPETH asi netřeba výrazněji představovat. Skvadra vedená sympaťákem Mikaelem Åkerfeldtem se v poslední den měsíce vytasí s nástupcem dva roky starého díla „Pale Communion“. Již dříve zveřejněná titulní skladba „Sorceress“ ukázala, že se bude znovu jednat o prvotřídní a nevšední zážitek. Album vyjde na CD i LP.

BALANCE INTERRUPTION (UKR) – „Door 218“
Black metal, Satanath Records
Až při vyhledávání potenciálních zářijových tipů jsem narazil na skutečnost, že ukrajinští BALANCE INTERRUPTION vydají třetí dlouhohrající počin. Nekompromisní apokalyptický nářez s industriálními vsuvkami mě v minulosti zaujal jak studiově, tak na menším pódiu na Brutal Assaultu v roce 2013, a ukázka z nového alba v podobě skladby „Suicidealer“ zní také velmi solidně. Album vyjde 28. září u ruského labelu Satanath Records v limitovaném počtu 500 kopií.

CULT OF FIRE (CZE) – „Life, Sex and Death“ (EP)
Black metal, Beyond Eyes Productions
Zásadní tuzemská formace vydá čtyřskladbové minialbum o délce 20 minut a 11 sekund, jehož náplní bude oslava života, sexu a smrti. Koncept se tentokrát bude týkat bohyně Chhinnamasty, symbolizující jak dárce života, tak „dárce smrti“. Zároveň je považována jak za symbol sexuální sebekontroly, tak za ztělesnění sexuální energie, to už záleží na jednotlivých interpretacích. Představuje smrt, dočasnost a zánik stejně jako život, věčnost a rekreaci. Počin bude poprvé k dostání na CD i LP na festivalu Prague Death Mass 15. září, později bude k dispozici také ve formátu MC. Těšit se můžete znovu i na famózní grafickou práci Dávida Glomby. Ponořte se do Smrti.

ANCIENT (NOR) – „Back to the Land of the Dead“
Melodic black metal, Soulseller Records
Že se ještě někdy dočkám nové desky ANCIENT, to jsem si nemyslel. Formace tvořící silně melodický black metal má na svém kontě za téměř čtvrt století existence několik velice zdařilých počinů, od alba „Night Visit“ z roku 2004 ale bylo kolem (Apha)Zela a jeho družiny ticho. Až před asi dvěma roky přišel s oznámením, že chystá nové album a 16. září konečně bude dostupné i uším fanoušků. Nová promofotka je hrozná, tak jako tomu je u ANCIENT zvykem (co teprve videoklipy!), hudebně snad ale kapela se zkušeným bubeníkem Nicholasem Barkerem v zádech nezklame, ačkoliv mě maličko děsí hodinová stopáž. Poslouchat již můžete zveřejněnou skladbu „Death Will Die“, CD i LP vydají v půlce září Soulseller Records.

ESCARNIUM (BRA) – „Interitus“
Death metal, Redefining Darkness Records
Porci ryzího death metalu si po čtyřletém čekání od debutové placky „Excruciating Existence“ připravili Brazilci ESCARNIUM. Už právě zmiňovaná prvotina byla naprosto vyzrálým a nesmírně silným počinem a podle skladby „Radioactive Doom“, jež vyšla na singlu „Genocide Ritual“ už před dvěma roky a bude součástí i chystaného alba, je zřejmé, že vysokou úroveň si Jihoameričané zachovali. Že to umí pořádně rozbalit i naživo jsme se přesvědčili před pár lety v pražské Modré Vopici a další možnost mají čeští fanoušci 30. září v Plzni Pod Lampou, kde ESCARNIUM vystoupí společně s VENOMOUS BREATH, BRUTALLY DECEASED a KAOSQUAD. V té době už bude novinka „Interitus“ k dispozici.

IN THE WOODS… (NOR) - „Pure“
Avant-garde/progressive rock/metal, Debemur Morti Productions
Pokud jste četli fobiácký report z Brutalu, víte, že norští IN THE WOODS… některé z nás naprosto uchvátili. I přes nevelkou znalost studiové tvorby (až na masterpiece „Omnio“) mě šestice (studiově pouze kvartet) absolutně uzemnila a bylo úplně jedno, zda se hraje ze starých počinů či zda šlo o ukázku z chystaného alba „Pure“. Jen to bylo moc krátké… Atmosféra se však dala krájet a věřím, že tomu tak bude i na novince, jež vyjde 16. září u Debemur Morti Productions.

MARE COGNITUM (USA) – „Luminiferous Aether“
Atmospheric black metal, I, Voidhanger Records
Americké MARE COGNITUM jsem poznal teprve před pár dny skrze splitko „Resonance: Crimson Void“ s AUREOLE (díky patří panu Richardovi). To vyšlo v srpnu a hned v září se Jacob Buczarski, jediný člen MARE COGNITUM, vytasí s dlouhohrajícím albem „Luminiferous Aether“. Pokud máte rádi DARKSPACE, BORGNE a podobné atmosférické až vesmírné black metalové výlety, neměl by vám tento projekt uniknout. Deska vyjde 16. září u I, Voidhanger Records.

Tip na koncert:
9. 9. DIABOLICAL FEST V (INFER, FEEBLE MINDED, MALLEPHYR, ERRANTES) – Plzeň, Divadlo Pod Lampou
15. – 17. 9. PRAGUE DEATH MASS – Praha, Futurum
23. 9. PATIOR ERGO SUM IX (MY LAMENT, ET MORIEMUR, BLUES FOR THE REDSUN) – Plzeň, Divadlo Pod Lampou
27. 9. DEMONICAL, OCTOBER TIDE, AUTHOR - Praha, Modrá Vopice
30. 9. ESCARNIUM, VENOMOUS BREATH, BRUTALLY DECEASED, KAOSQUAD - Plzeň, Divadlo Pod Lampou

 

Zářijové tipy: Peťan

EVIL INVADERS (Belgie) - "In for the Kill"
Heavy/speed metal, Napalm Records
Belgičtí EVIL INVADERS neusínají na vavřínech a po loňské skvělé desce přicházejí s novým EP "In for the Kill", které vyjde u Napalm Records 30. září. Obsahovat bude 4 skladby, z nichž 2 jsou nové a 2 jsou živé záznamy. Nečekejte nic jiného, než poctivý a syrový speed metal osmdesátkového střihu. Ideální možnost rozproudit se před říjnovým koncertem EVIL INVADERS v Praze.

EXCUSE (Finsko) - "Goddess Injustice"
Thrash metal, vlastní náklad
A jeden tip na kvalitní thrash metal, tentokrát z Fiska. EXCUSE jsou na scéně od roku 2009 a nyní vydávají své druhé EP. "Goddess Injustice" vyjde v režii samotné kapely a najdete na něm 4 nové songy. Podle ukázek, které již kapela uvolnila, se připravte na agresivní old school thrash metal, kterému nechybí rychlost ani energie. EXCUSE jsou novým a zajímavým jménem na scéně. Kvalita, která stojí za poslech!

Tip na koncert:
9.9. REZET, SUFFOCATION OF SOUL - Mladá Boleslav, Farářova sluj
24. 9. SUBROSA, SINISTRO - Praha, 007 Strahov
30. 9. ONSLAUGHT - Praha, Modrá Vopice

 

Zářijové tipy: Johan

INSOMNIUM (Finsko) - „Winters Gate“
Melodic death metal, Century Media
Finští melancholici se přihlásí se specialitkou - albem s jedinou skladbou, která trvá 40 minut a je inspirována příběhem starých Vikingů, který před časem sepsal zpěvák/basák Niilo Sevänen. Kapela jej zhudebňovala rok a půl a vedle melodického death metalu se na albu objeví i doom či black metal, i hostující klávesista Aleksi Munter ze SWALLOW THE SUN. Zapálení fanoušci kapely pak mohou sáhnout po speciální edici, která obsahuje bonusové CD, na němž autor povídku čte nejen v angličtině, ale i německy a finsky. Poslechnout si koncepční nahrávku bude možné od 23. září.

ASPHYX (mezinárodní) - „Incoming Death“
Death metal, Century Media
Představovat ASPHYX, v jehož čele stojí nezdolný Martin van Drunen, je nošením dříví do lesa. A přemýšlet o tom, že by nová nahrávka byla jakákoliv jiná než drtící, je taky zbytečné. ASPHYX jsou sázkou na jistotu, každá jejich nová deska je pro fanoušky old school death metalu povinnost. Tentokrát ale ASPHYX představí jednu novinku, resp. novice, za bicí zasedl nový muž, Stefan Hüskens, který je známý hlavně z DESASTER. Century Media album v řadě provedení vydají poslední zářijový den.

JOHANSSON & SPECKMANN (mezinárodní) - Edge of the Abyss
Death metal, Soulseller Records
Další sázka na deathmetalovou jistotu. Duo workoholiků nahrávky doslova chrlí v řadě „svých“ kapel (hlavně tedy Johansson, který vydává pět šest desek ročně), ale přesto si dokáže najít čas na společně rámusení. Námitky, tvrdící že je to pořád stejné a že už toho začíná být dost, ale hravě smete to hlavní - kvalita tvorby. A ač nejde o nic nového pod sluncem (spíše jde o cosi hodně starého pod měsícem - úsměv), death metal s náznaky rock´n´rollu a blues je prostě zábavný a i díky rozumné stopáži kolem třiceti minut album rozhodně nenudí. 16. září o tom přesvědčí jak CD, tak gramodeska.

WARFATHER (mezinárodní) - The Grey Eminence
Death metal, Greyhaze Records
Projekt Steva Tuckera (MORBID ANGEL) WARFATHER by mohl trochu zahojit rány, které fanouškům uštědřili MORBID ANGEL na posledním řadovém albu. WARFATHER v podstatě nepřináší nic nového, než jakousi odpověď na starší tvorbu Morbidního Anděla, přičemž skladatelské otěže třímá Steve, který se obklopil víceméně neznámými jmény. Album „The Grey Eminence“ asi nebude trhat prodejní rekordy, ale poctivá řezničina to bezesporu je. 16. září tedy budete moci utrácet dvojitě. (úsměv)

Tip na koncert:
3. 9. TELEX (a dalších asi 8 kapel) - Strakonice, hradní nádvoří
10. 9. ANAAL NATHRAKH, MÖRKHIMMEL, DEMIMONDE, ATTACK OF RAGE - Praha, Nová Chmelnice

Zářijové tipy: Coornelus

ALCEST (FRA) – „Kodama“
Shoegaze/Post black, Prophecy Productions
Už je to taková tradice. Znovu ve dvouletém intervalu se přihlásí s novou deskou francouzští ALCEST. Poslední album „Shelter“ u mě vzbudilo rozporuplné pocity a ve finále se dá říct, že je to nahrávka, která je u mě odsunuta hodně „vzadu“. Jenže lámat nad ALCEST hůl nehodlám, protože když si vzpomenu na skvosty, jako jsou alba „Les Voyages de l'âme“ a „Écailles de lune“, dávám kapele další šanci. Dle vypuštěných ukázek to vypadá, že by se mohlo zase blýskat na lepší časy. Album oficiálně vychází koncem září.

OBSCURE SPHINX (POL) – „Epitaphs“
Sludge/doom/post metal
V Čechách oblíbená polská kapela OBSCURE SPHINX vydá v září svou třetí velkou desku. Ta určitě bude chtít jít v šlépějích kladně přijatého alba „Void Mother“ vydaného v roce 2013. Na novince lze očekávat dlouhé kompozice, hutné riffy, pomalejší tempo a hlavně přesvědčivý přednes frontwoman Wielebny.

Tip na koncert:
4. 9. RED HOT CHILI PEPPERS – Praha, O2 aréna
13. 9. INTRONAUT, SHINING, OBSIDIAN KINGDOM – Praha, Futurum
19. 9. WIEGEDOOD, MUTILATION RITES – Praha, sklep Radlické kulturní sportovny

24.9. Žižkův vraždící palcát XLIV, Tábor – Milenium


Zveřejněno: 01. 09. 2016
Přečteno:
3553 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář