Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

EP 2016, kooperace 13 vydavatelů / violence/crust/grind / Česko

Dlouho plánované, víc než rok nahrané splitko dvou brněnských kapel konečně koncem srpna vyšlo. Provedení vinylku je fajn, transparentní oranžový kotouček je vložený do dvojlistu z kvalitního tvrdého papíru, v obalu nechybí nic, co tam má být - tj. hlavně texty, sestavy, seznam vydavatelů (kromě tuzemských i jeden francouzský) a základní info týkající se nahrávání. Obě kapely vsadily na studio Davos, takže je jasné, že zvuk je víceméně OK, jen u CARL GUT mi trochu překáží zvuk rytmičáku, který je takový dutý, narozdíl od ostatních bubínků, které zní pěkně plně.

CARL GUT nazvali svou stranu „Karl is not dead“, na titulku použili fotku docela rozjetého Karla Gotta (který vypadá, jako kdyby mu někdo právě nakopal do koulí - smích) a do pěti minut nasekali sedm skladeb, přičemž nejdelší je „Zlatý slavík“ převzatý od TELEXU (který si skladbu vypůjčil od THE EXPLOITED). V textu se jméno Karla Gotta několikrát opakuje, takže pro kapelu, která si jeho zkomoleninu dala do názvu a fotku do loga, je volba coveru logická. Pánové se s tím samozřejmě nemažou a původní song pořádně zrychlili a přitvrdili. Předchází mu šest vypalovaček, přičemž „Džambulka“ je několikasekundová blbost. Ostatní autorské songy lze označit jako crust/grind, který má spád, není monotónní a díky dvěma zpěvákům je i vokální stránka dostatečně pestrá. CARL GUT dokáží poskládat velmi krátké skladby tak, že se v nich pořád něco děje, úvodní „Devastace“ na začátku překvapuje volnějším tempem, až s textem se rozjede, zato „Život“ letí jako o život od samého začátku, ale po kratinkém zpomalení se otáčky ještě zdvojnásobí. Nejzajímavější mi přijde „Uncle Sam“, v němž se těch poloh vystřídá nejvíce. Mezi skladbami jsou intermezza, o něž se stará sám velký Kája, jehož komentáře, nejspíš z nějakých televizních estrád, vtipně zapadají do drtícího soukolí („To se poslouchá hezky“ praví mistr, když dozní slova „Máme rádi Káju Gotta“, po skladbě „Století 0“ glosuje „Tohle že mám v repertoáru? To ani nepoznávám“), před „Džambulkou“ je zařazeno brzdění vlaku, který to ale nestihl... Texty mají CARL GUT v češtině, krátké slogany tepou do poškozování životního prostředí, drogové závislosti, USA, policie a současného zkaženého světa. Na omezeném časovém prostoru samozřejmě nelze myšlenky rozvíjet románovým stylem, ale CARL GUT se s tím moc nemažou a slova skládají tak, jak je to napadne, hlavně aby se to trochu rýmovalo. Výsledek moc nepotěší, stejně jako pravopisné chyby (zhodíte, rasistycká).

BOMBATÖLCSÉR mají texty v angličtině, ale zpěvákům není rozumět prakticky nic, protože slova doslova chrlí. S obalem v ruce to člověk jakž takž stíhá, a kdo anglicky umí, určitě pochopí poselství textů líp než já - přeložím si nějaká slova, ale přesný smysl mi uniká. Uniká mi i význam intra, poměrně dlouhého (50 vteřin), přičemž tuto funkci obstarává nějaká prastará nahrávka. Nevím, kdo to hraje/zpívá, hraje snad nějaký americký band ze čtyřicátých let a zpívá ženský sbor. Po vtípku se rozjíždí totální devastace. Převaha grindu nad crustem je zřejmá, k tomu druhému kapela zamíří jen sporadicky, ale o to více jsou chvilková zjednodušení vítaná. První skladba „Choose“ začíná totální drtičkou, do níž vyřvávají dvě hrdla, přičemž jedno grindově ryčí a řve, druhé používá deathmetalový growl; střídání vokálních poloh je určitě ku prospěchu věci, stejně jako řada zvratů, které kapela během krátké hrací doby stihne. „Your“ je takřka hitovka, jestli lze něco takového tvrdit o dalším nášlehu v ultra rychlém tempu (bicí připomínají kulomet), který ale v závěru nabídne na poměry kapely progresivní pasáž, a když to už už vypadá na konec, následuje po stopce dojezd s frenetickým řevem. Ono je vůbec dobře, že se pánové snaží o nějaké to zpestření, ani závěrečná rychta „Death“ není jen o co nejzběsilejším tempu, spíš naopak, střední rychlost část skladby přibližuje k death metalu, závěr s melodickými vyhrávkami pak prakticky trvale zahuštěnou masu příjemně narušuje.

Těžko kapely porovnávat, každá jde na svou nářezničinu od trochu jiného lesa, a každá to dělá víceméně zajímavě. Na druhou stranu o převratný nadčasový materiál určitě nejde, podobných počinů vychází po světě spousta a ani jedna z kapel nenabízí víc než slušně odvedené řemeslo. To sice není málo, ale lepší než mírný nadprůměr to ve finále není.

Seznam skladeb:

  • CARL GUT
  1. Devastace
  2. Život
  3. Uncle Sam
  4. Džambulka
  5. A.C.A.P.
  6. Století 0
  7. Zlatý slavík (cover TELEX)
  • BOMBATÖLCSÉR
  1. Choose
  2. Your
  3. Death

Čas: cca 5 min. + cca 5 min.

Sestavy:

CARL GUT

  • Horňa - bassgun
  • Zakis - kytara
  • T.T.T. - bicí
  • David - ječák
  • Paťon - řev

BOMBATÖLCSÉR

  • Miro - vocals
  • Angelo - bass/growls
  • Filcek - guitars
  • Erik - drums

www.bandzone.cz/carlgut
http://bandzone.cz/bombatolcser


Zveřejněno: 07. 09. 2016
Přečteno:
3353 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář