Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

CD 2016, vlastní náklad / hardcore / Česko

HAVE THE MUNCHIES si svůj mini debut odbyli na split CD s kapelou ANTIGOD již v roce 2012. A z nahrávky, kterou zde HTM prezentovali, jsem moc nadšený nebyl. Starší recenzi si můžete přečíst zde a obsáhlejší informace o kapele se dozvíte v následujícím rozhovoru „Deset otázek“. Po vydání splitka ANTIGOD neotáleli a představili od té doby již dvě plnohodnotné nahrávky. HTM si dali načas a až letos představili debutové CD s názvem „Hard to Stop".

Marně jsem si lámal hlavu, kde do solidního obalu (původně třipanelový digipack z tvrdého kartonu) jde vložit, zasunout CD, které jsem na recenzi dostal v igelitové kapse. Po chvilce mi došlo, že zde chybí plastová podložka pod CD. Prý je to rozpitvané kvůli poště... no, nevím, nevím. Mimochodem, postrádám i obvyklou knížečku, pár stránek s texty apod., ale ta zřejmě taky chybí. V každém případě, kdyby digipack byl vcelku, tak bych určitě pochválil za super vzhled.

Skladby na albu „Hard to Stop" jsou z první poloviny novějšího data a na pomyslné druhé půli CD jsou skladby ze starší doby, které se již objevily na zmiňovaném splitku. Celé album se nahrávalo počátkem letošního roku ve studiu Šopa v Lipově, což by mohla být známka dobře odvedené práce.

BIOHAZARD, to je hardcorová tlupa, které mě napadla u prvního poslechu. Ocitl jsem se někde v devadesátých letech v období alb „Urban Discipline" nebo „State of the World Adress". Velmi obdobn hudební linka i projev zpěváka - frázování - a možná by zapadla do jejich diskografie i koláž sestavená z kreseb obálky či potisku CD. Ještě doplním, že obálku vytvořil slovutný Jaromír „Deather" Bezruč.

Úvod alba obstarává riffově a textově jednoduchá hopsačka. Štěkavý vokál, sborové „On My Way", sólíčko a opět klasické hardcorové ta-ta-ta. V titulní „Hard to Stop" a následující české „Na půli cesty" jsou kytary ostré jako struhadlo. A česká skladba nás semele o něco víc. První tři songy jsou víceméně podobné a vše se nese na stejné drhnoucí vlně. Tak co by se dalo čekat od HC. Ale opak je pravdou. Známe spoustu kapel, co nejedou jako kafemlejnek. Ale na druhou stranu si říkám, že i toto mě docela baví a to i díky kratší stopáži písní. Ale to se nedá říct o textech. Chápu, že jsou dělané, aby si fans společně zařvali (zvláště ty v češtině), ale text ve stylu „Podlízej a lízej“ mi doopravdy přijde slaboduchý a nesedl mi. A tak bych se spíše přiklonil k anglickému zpívanému projevu, který zní o mnoho líp. A právě takovým příkladem může být zrovna následující „Munchiesong", kde rytmický skočný refrém „Everybody... Munchies" je povedený. U posledních dvou jmenovaných skladeb dojde ke změně po hudební stránce. U české skladby se ustoupilo od ta-ta-ta šablony a píseň dostala velmi silný punkový nádech a u skočné písně „Munchiesong" se dostaneme někde na pomezí heavy a thrash metalu s dámským doprovodem za mikrofonem, což je po neměnných písních oživení.

Jsme v druhé půli alba a jsou před námi již známé skladby, které mě, jak jsem se již zmínil, na splitku nezaujaly. Jako v titulní „Hard to Stop" otevírá skladbu „Gargamel" industriální intro, které prvé chybělo. Skladba má parádní nekompromisní bublající a chrastící zvuk basy s precizními bicími. A proč jsem si toho tenkrát nevšiml? Protože na předchozí nahrávce to vše bylo nevýrazné a takové zahuhlané. Nyní mě žrout šmoulů baví a skladba je jedna z nejpovedenějších na albu. „Gluttony" je přímo nenažraná sklaba. Krátká, rychlá hardcorová vypalovačka s hrubým vokálem hostujícího zpěváka Křováka, který se s Andřejem doplňují i v následujících skladbách. „J. S. Bloodsucker" moc nedoznala změn a vyznačuje se střídáním temp a tak trochu s poslední skladbou „Last Bite", která se pohybuje většinou ve středním až pomalejším tempu, zavání chaotickým dojmem. Předposlední skladbu můžeme znát taktéž, ale... U „Everlasting Hungry Souls" byla výrazně pozměněna hudební linka a o celou jednu minutu je nyní delší. Skladba dostala úvodní kytarový a pomalejší rozjezd, který se posléze přemění do slušného HC parního válce, po thrashových kytarových riffech vše nabere na obrátkách... Jen ty riffy... ach jo... „Jump in the Fire" a „Motorbreath". Nu což.

Je dobré, že album není nabouchané jen podle jedné šablony. Od počáteční hardcorové jednoduchosti se nahrávky dostaly i ke „složitějším" věcem s různými trendovými motivy. Avšak přesto je zde poznat silný zvuk devadesátých let a v některých momentech se dostáváme ještě dál a občas jsem měl pocit, že určité pasáže již znám. Avšak když porovnám současné album s předchozí nahrávkou, tak určitě je to skok dopředu a kupodivu starší skladby zní lépe než ty novější. V každém případě mě album „Hard to Stop" jako celek bavilo, o čemž svědčí nespočet poslechů. A o to určitě žravkům z HAVE THE MUNCHIES šlo.

Seznam skladeb:
 

  1. On My Way
  2. Hard to Stop
  3. Na půli cesty
  4. Podlízej a lízej
  5. Munchiesong
  6. Gargamel
  7. Gluttony
  8. J. S. Bloodsucker
  9. Everlasting Hungry Souls
  10. Last Bite

Čas: 33:22

Sestava:

  • Andřej - zpěv
  • Maro - kytara
  • Bořa - kytara
  • Rybíz - basa
  • Kokeš - bicí

Hosté:

  • Zuzana Batková - zpěv
  • Křovák - zpěv

ROZHOVOR

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 20. 08. 2016
Přečteno:
4009 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář