Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EP 2016, Schattenkult Produktionen / black/death metal / Slovensko

O Slovácích GOHOLOR toho nejde moc zjistit. Ať jsem se snažil sebevíc, tak jediné, čeho jsem se dopátral, bylo, že pochází z východního Slovenska, přesněji z města Michalovce. Dvě třetiny členů za sebou mají nějaké ty zkušenosti v kapele. Nikterak zvlášť velké, ale jsou. Přesněji jde o kytaristu Dema a bubeníka Pia, kteří spolu válí ve dvoučlenném projektu DIMONSIUM CHAOTIC. Těm před čtyřmi lety vyšlo první dlouhohrající CD. Muzikanti však měli jisté pohnutky. Přijali mezi sebe třetího člena a založili novou bandu. Té dali název GOHOLOR a rozjeli to smrti vstříc.

I přesto, že jde o naprosto nové uskupení na poli slovenského black/death metalu, může se tohle těleso pochlubit spoluprací s německou vydavatelskou firmou. Což ne každá kapela, s jedinou nahrávkou na svém kontě, může říct. Když jsem nosič vkládal do přehrávače, tak jsem jen letmo tušil, co se bude odehrávat. Jaké pak bylo mé překvapení, když se rozjela první skladba! Jako první mě udeřil zvuk. Ten je doslova vražedný. Nikde není zveřejněno, kde pánové nahrávali, ale je fakt, že tato práce se opravdu povedla. Pak už jde o příjemně valivou procházku po katakombách temna. Mnohokrát nás kapela nechá nahlédnout za dveře, ve kterých se skrývá samotná smrt. Ale svou hudbou, někde méně, jindy víc, jen pootevře dubová prkna a nechá lehce nasát do black metalu trochu toho mrtvolného pachu. V žádné skladbě se nepouští přímo do víru tance se smrtí. Pouze si vybírá jen některé kroky z tanečních kreací a ty pak dle chuti přidává do vlastního přednesu. První dvě skladby je jízda, jak se patří. Sice se nejedná o vyloženou bombu, spíše jde o řemeslnou práci. Ale i ta se musí umět. V těchto skladbách nechybí nic, na co je posluchač zvyklý. Tím mám na mysli především naléhavost a hnilobný zápach black metalu. To třetí kompozice je navíc obohacená o báječné, temně znějící kytarové sólo, jemuž se zpěvák po zásluze náležitě vysměje. Když už jsem vzpomněl zpěv. Tak ten je dokonalou oslavou všeho mrtvého. Na světě je spousta kapel hrajících podobně jako GOHOLOR, ale jen malá hrstka z nich má mezi sebou zpěváka, o němž by se dalo říct, že má svůj vlastní výraz. Netvrdím, že už na „In Saeculis Obscuris“ je jeho výraz mezi jinými naprosto rozpoznatelný, ale pokud Anton u zpěvu vydrží a bude i nadále na sobě dostatečně pracovat, tak věřím, že by to mohlo později nést i své ovoce. Tato kapela však není jen Anton, ale také další dva členové, kteří si ve svém počínání nevedou špatně. Pio(vy) bicí vše ženou nepřetržitě kupředu a Demo(va) kytara sází jeden rif za druhým. Jediný, o kom stále nebyla řeč, je šedá eminence v pozadí. Na nahrávce drtí struny baskytary a říkají mu Erik. O koho se přesněji jedná, mi není známo.

Pro úplné vychutnání je tohle EP až moc krátké. Být tak o dalších patnáct minut delší, jistě by se mi hodnotilo mnohem lépe. Ale vzhledem k tomu, že jde o pouhou předzvěst toho, co by se mohlo odehrávat na plnohodnotné nahrávce, věřím, že posluchač, jenž vidí i jiné kapely než pouze hlavní představitele žánru, bude v případě GOHOLOR ve střehu. I já jsem opravdu zvědavý, jak bude znít plnohodnotný debut. Proto moc neplýtvám body a dávám lepší průměr.

Seznam skladeb:

  1. Art of Infernal Power
  2. Naberius Daemon
  3. Obscurus Sacramentum
  4. Symbols of Blasphemy

Čas: 16:03

Sestava:

  • Pio – bicí
  • Demo – kytara, zpěv
  • Anton – zpěv

https://goholor1.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/Goholor-1580773882183906/


Zveřejněno: 28. 07. 2016
Přečteno:
3522 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář