Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

13. - 17. 7. 2016, Trutnov - Na Bojišti

Štěpán:

Pleška moc dobře ví, jak vypadají pátky na Obscenu. To se celá jihočeská parta sebere a už dopoledne se opije a dělá ostudu, usíná kdekoli během dne i večera a pak těžko skládá mozaiku z roztříštěných vzpomínek na události a muziku. Čtvrtek byl dlouhý, ale festival má své zvláštní kouzlo, které dokáže napumpovat energii, jež by jinde a jindy byla v dávno v tahu. Nejinak tomu bylo i tento rok. Počasí je lepší, nikdo není nikterak navlhlý, sucho je ve stanech i v ústech a tak nezbývá, než alespoň to hrdlo svlažit. Tentokrát změnili, nikoli vlastní vinou, lokál. Roztomilá restaurace Rozmarýnek se stala tou nálevnou, která jim způsobí výše uvedené stavy. Těžká piva, rumový nápoják, osvěžující zelená... vyplní páteční popoledne, poledne i brzké odpoledne, až Pleška a Fredy nevydrží a potřebují se začít hýbat a zbaběle opouštějí zbytek rozdováděných soudruhů. Rozdýchají se a pozvolna vklouznou do vysychajícího areálu, kde je vítá SPASM.

„My sme GRIDE, Úděl prvočísel,“ se svou obvyklou něhou a taktem pronese Iny a prachatická legenda roztočí parádní kolotoč v grindcore rytmu. Letos slaví GRIDE dvacet let a musím říct, čím starší, tím lepší. Muzika je hlubší, perfektně rozvrstvená a se silným psychopodtextem. Alespoň na mě to tak působí. „Nikdo to tu nepřežije“ je druhý song, ale kecají, mě to naopak vrací k životu. Následuje příběh o tom, že sice neví kam utíkají, ale asi až někam za horizont (událostí). Vystoupení okoření nahý světec na pódiu, který se touží octnout v bohorodičce. Kytarová sóla rozřezávají rytmickou „Geometrii řádu“ také při pomalejší pasáži „První minuty zbytku života“ je kytara výrazná. GRIDE to sypou parádně, zvuk hodně dobrý a také Čert v dobrém rozmaru opouští mezi songy bicí a zdraví šílence pod pódiem. Set končí skladbami „Oprava principu“ a „Arogance moci“. Hoši, parádička.

Z osmdesátých let přitáhli z Velké Británie WARWOUND. Tahle prastará HC punk thrash smečka představila v Trutnově našlápnutý, energický a technicky vyspělý set, složený ze tří legendárních demáčů z let 1983 a 1984. Je super, že se tak nějak zase poskládali a představili se po více jak dvaceti letech. Pódiu vládnul Tony „Rat“ Martin a nejen jeho přispěním se atmosféra okořenila vůní a příchutí SACRILAGE či DISCHARGE.

Z podobných let, ale s jinačí muzikou dotlačili opět z Británie svojí drtící mašinu bývalí členové BOLT THROWER, BENEDICTION, SACRILAGE... Letos vydali demo, které slibovalo naprostou oddanost poctivému old school death metalu. Ano, jedná se o MEMORIAM a doufejme, že se v nedaleké budoucnosti dočkáme i plnohodnotné desky, protože to, co předvedli na Bojišti, to byla lahůdka, srdcovka, dřevárna a já nevím co. Ale bylo to skvělé. Během vystoupení se kromě obou skladeb („War Rages On“ a „Resistance“) z letošního dema objevily vykopávky všech výše zmíněných legend tvořících MEMORIAM. Hned si běžím do oficiálního obscínkrámu koupit triko.

Nějakou dobu na metalové scéně a nejen na ní je čas různých reunionů. Je to asi dáno tím, že nic moc nového vymyslet nejde a že hlad po klasice je u letitých metalistů i mladších posluchačů stále veliký. Příkladem toho jsou i Japonští DEATH SIDE. Jejich geniální symbióza HC a punku, hráčské technické vyspělosti, rychlosti, zběsilosti a tvrdosti je legendární (zase to slovo, dnešní program veličin na pódiu však stále evokuje tento výraz). Jenže jak jinak vyjádřit obdiv ke kapele, která patří ke stavebním kamenům světové corové muziky? Pětice maniaků mě téměř utavila drásavými vokály, nekompromisní riffovou smrští, megarychlými bubny a zejména sžíravými kytarovými sólovými party, které vždy vytryskly z hudby tak nečekaně, že mě naprosto ohromily. Skvělé vystoupení plné překvapujících pasáží, zkrátka absolutně žádná nuda, ale zážitek, po kterém si musím dát pauzičku na vstřebání, oklepat se, osvěžit, abych ještě něco vydržel.

Festival OEF není pro vždy jen o muzice a pařbě, ale taky o tom, že člověk potká lidi, o které celý rok nezavadí, o pokecání a třeba i o nových známostech. Tyhle momenty, které u mě nastaly mezi osmou a desátou hodinou pátečního obscénního času, okradly mé hudební zážitky o INSECT WARFARE, čehož trochu lituji, MELT BANANA, čehož lituji méně a EXTREME NOISE TERROR, které jsem už sledoval, ale jen poočku a pooušku, ale hodnotit se neodvažuji.

Death metal made in Poland světové úrovně a to ještě z dob Wojciecha Jaruzelskeho, respektive jedna z prvních metalových kapel bývalého východního bloku, která udělala díru do světa, to jsou samozřejmě VADER. Piotra Wiwczarka jsem spatřil s různými muzikanty, kteří tak dobou porůznu VADER tvořili několikrát. Někdy to bylo dobré, jednou strašlivé, ale tentokrát se jim půlnoční temná mše v Trutnově vyvedla výtečně. Průřezový set trvající hodinu se sice předlouho zvučil, ale výsledek byl geniální. Zvuk drtivý, jednotlivé party muzikantů bezchybné, nic se netáhlo, set šlapal bez oddechu. Pro moji potěchu to byl metal chvílemi skoro víc než death, tak thrash. Oproti deskám muzikanti zrychlili a třeba „Triumph of Death“, přestože improvizačně mnohem delší než na „Tibi et Igni“, byl vystřižen v mnohem svižnějším tempu. Skladby „Wings“, „Go to Hell“,  „Reborn in Flames“, „Cold Demons“ nebo „Dark Age“ nás uváděly přímo do pekelné extáze. Kašlali jsme na lavičky a s Žakynem pařili, jak kdyby nám bylo o něco míň než Irovi. „Helleluyah!!! (God Is Dead)“ to vše zakončilo a my vydýcháváme další skvělý zářez do už tak rozdrásané pažby festivalu.

Nejdeme ještě chrnět, jsme vydráždění a zůstáváme v poloprázdném areálu alespoň zkusit anglické pankáče THE VILE. Jako, vole, co to je? Masakr neskutečný. Punk řízný a přímočarý, s takovým thrash ksichtem, jsem snad nikdy neslyšel, ani od EXPLOITED. Zpěvák Rat si nařval během dneška druhé vystoupení a podle mě to po půlnoci rozštípal víc než s WARWOUND. To byla čistá radost! Hovno smrt, hroby, temnota, ale veselá, drzá energická splachovačka. Během setu se spontánně posouváme přes lavičky dopředu, až paříme na volném prostranství. A to jste neviděli Žakyna, ministr thrashe se odvázal a s Irem řádili jak urvaní ze řetězu. Ale to asi všichni, kdo do těchto pozdních hodin vydrželi na THE VILE.


Peťan:

Páteční ráno je o něco přívětivější než to čtvrteční. V kempu jsou doslova bahenní lázně, ale areál je na tom kupodivu dobře. Vítr a místy i sluneční paprsky bahno vysušily. Páteční line-up je pro mě volnější, kapely, co mě zajímají, hrají až večer. Míříme tedy do města na oběd a v místní restauraci strávíme půl dne (úsměv). Tímto se omlouvám našim jihočeským GRIDE, které jsem nestihl a také WARWOUND. Nicméně to hlavní mělo teprve přijít a tak poctivě posilněn jsem dorazil na…

…na MEMORIAM!!! Jedna z kapel, na kterou jsem se nejvíce těšil. Miluji BOLT THROWER a Karl Willetts za mikrofonem byla jasná známka toho, že MEMORIAM budou válcovat. A to se také stalo – jedna z nejpomalejších kapel letošního OEF spustila death metal přesně ve stylu zmíněných veteránů. Však i na bicí hraje jejich původní bicman Andrew Whale. Bylo to zničující, těžkotonážní a impozantní. Poctivá old school death metalová škola té nejvyšší kvality. Jednalo se o koncertní premiéru, ale já měl pocit, jako by to borci společně táhli dlouhé roky. Karl je velkej sympaťák a i za světla si dokázal Bojiště naprosto podmanit. MEMORIAM odehráli obě skladby z právě vydaného demáče – „War Rages On“ a „Resistance“. A k tomu podle očekávání zazněly i věci od BOLT THROWER a SACRILEGE. Maximálně výživný set!!!

Následovala další pecka – Japonci DEATH SIDE. Když byste chtěli slyšet klasický osmdesátkový hardcore, DEATH SIDE jsou přesně ukázkovou kapelou. Tento koncert měl vše – maximální nasazení, neskutečnou energii a divoké fans. Moc se mi líbily kytary – řezavé riffy, krátká sóla, rychlost. Tady nebyl čas pro oddech ani na vteřinu. Typicky syrový sound jasně poukazoval na skutečnost, že DEATH SIDE hudebně vyrostli v 80. letech. Skvělá divočina!!!

No a divočina pokračovala i nadále. Čurbymu se podařilo dotáhnout kapelu, o kterou si mnoho fans dlouhé roky psalo – INSECT WARFARE. Dostal jsem přesně to, co je na albu „World Extermination“ – zničující grindcore bruska působící jako sopka po explozi. INSECT WARFARE semleli vše, co jim přišlo do cesty. Krátké vály, neskutečné tempo, výborná komunikace s fans, kteří nevěděli co dřív dělat. Totální grindové šílenství. Chvíli mi sice trvalo, než jsem našel flek s výborným zvukem, ale pak jsem si tyto Amíky užil naplno. Pro pravověrné grindery to musel být vrchol Obscenu!

MELT BANANA – asi nejrozporuplnější kapela festivalu. Jedni chválili, druzí nechápali. Já patřil k těm druhým (úsměv). Pořádně jsem nevěděl, kam tohle japonské uskupení zařadit. Byl tam grind, noise, a navíc to byla šílená pódiová show. Nedokážu to moc dobře popsat, ale rozhodně se jednalo o kapelu, která má na OEF své místo. Jen nevím, zda zrovna v hlavním čase a s tak dlouhým setlistem. Ale aspoň byl čas na pokec s kamarády (úsměv).

EXTREME NOISE TERROR mám rád a tohle pro mě byla premiéra naživo. Opět podařený HC/grind nálet v tom pravém slova smyslu. Byla pravda, že místy to byl slušný chaos a na můj vkus byl set příliš dlouhý, ale výsledek byl takový, jaký se od těchto Anglánů očekával – srovnat bojiště se zemí. Druhou polovinu setu jsem sledoval z vyšších pater amfiteátru a „dohlížel“ na to běsnění před pódiem. Dole to byl samozřejmě větší náhul. EXTREME NOISE TERROR nezklamali.

Polské veterány VADER jsem viděl mockrát, ale tady na Obscenu to byl snad nejlepší koncert! Od první skladby do té poslední to byla death metalová přehlídka staroškolského pojetí. Piotr a jeho kumpáni se s ničím příliš nepárali a i když na sebe nechali o něco déle čekat, výsledek byl naprosto skvělý. Výborný zvuk, ze kterého vyčnívaly bicí i kytary. VADER možná na někoho působili moc profesionálně, protože se na první pohled nenechali strhnout blázněním a byli statičtí, ovšem mluvila za ně hudba. VADER hned v několika případech sáhli do historické studny a vytáhli několik klenotů – například taková „Dark Age“ mě dobře semlela. Podobně na tom ale byly i novější kusy jako „Halleluyah (God is Dead)“ či „Reborn in Flames“. Ani po hodině jsem neměl dost a klidně bych ještě dvě, tři skladby přidal. Opět jedna z top kapel!!!

To, že jsem promeškal WARWOUND, mě štvalo, ale vše jsem si vynahradil s THE VILE. Za mikrofonem se znovu objevil Rat (ex-DISCHARGE, VARUKERS) a s jeho řevem se rozjela nekompromisní punková jízda, která nás okamžitě strhla. A to i ortodoxní metalisty (smích). Já na podobném punku vyrostl a tohle bylo přesně podle mého gusta. Syrový, hrubý, přímočarý anglický punk bez obalu a bez keců. THE VILE sice nehrají dlouho, ale v jejich řadách se objevují zkušení borci. Takže tento návrat ke kořenům žánru byl přesně tím výletem, při kterém ztrácíte zábrany. Co na tom, že jsem spadl z lavičky a pravé zápěstí mě bolí ještě teď? (smích). Lepší tečku za pátečním programem jsme si nemohli přát! Zničený ještě pokračuji v probíhající párty, do stanu ulehám před půl čtvrtou ráno a trochu se mi točí svět (smích).


Žrout:

Pátek (můj den druhý)

Probouzím se kolem 8 hodiny dopolední, ven se však hrabu až kolem půl 10. Rychlá ranní očista jen u stanu vodou z petky, kartáček - klasika… jsem trochu použitý, ale není to nic až tak hrozného. Běžím na benzinu, popíjím ranní kávu a rovnám se prvním pivkem z blatenské červené dodávky, která se tu objevila včera navečer a zaparkovala mi před stanem. Sedíme pak ještě u auta a probíráme včerejší kanonádu. Většina se odchází mrknout na Anglány FAMINE, na které slyším jen samou chválu. Na hodinku si ještě zdřímnu. Přichází čas na oběd. Procházím distrem a kecám s kámošema. Zastávka v Matějovo bistru na gulášek je každoroční povinností.

Kvalita je zaručena. První kapelou, kterou si dávám je MINCING FURY (AND GUTTURAL CLAMOUR OF QUEER DECAY). Není to úplně můj šálek kávy. Přesto je jejich vystoupení fajn. Všechno funguje jak má. DECAYING PURITY dávám zpoza backstage a pak se jdu s kamarády osvěžit nějakým tím pivkem.

SPEED NOISE HELL jsem si dal loni na tour v klubu Orion v Táboře, kde jsem od nich dostal několik pohlednic s Kawakamim. Přestože se mi tehdy líbili, letos je vynechávám a šetřím si ušní bubínky na odpoledne a na večer. První kapelou, na kterou se jdu mrknout jsou kamarádi z krve jihočeské. GRIDE. Dávám kompletní set ze strany z backstage. Jejich set je složený z průřezu tvorbou. Samej náklep. Poslouchám bedlivě, zvuk jak břitva, Čert v plné síle, Iny káže jako za mlada, Puffy bere za struny, že by tu svou nádheru přetrh (hahaha). Pája virtuozitou nešetří. Musím se přiznat, že jsem měl okamžik, kdy jsem musel otřít slzu. Kolikrát jsem tyhle songy už slyšel a do některých jsem se na dvou deskách pokusil vypomoct s hlukařskejma pasážema. Je to holt zažraný hluboko uvnitř. Jen dodám, že 19. 8. 2016 slaví tahle partička v kempu Rechle (u Prachatic) výročí 20 let!!! (kurva to to letí) mučením ušních bubínků, spojený zároveň s festivalem pojídání extrémně pálivých jídel. To bude mela.

Další kapela, na kterou koukám, jsou WARWOUND. Chlapci přijeli bez nástrojovky a tak si před koncertem narychlo zapůjčují nástroje od různých kapel. Říkám si, co to je za kapelu. No samozřejmě. Vidím zpěváka Rata z VARUKERS, bubeníka z THE VILE. Anglickej disbeat – fuckeři z ostrovů.  Oldschool povinnost pro všechny punx. Tihle veteráni scény svým d-beatem provzdušňují atmosféru grindových, fastcorových a metalových pumelenic.

Další kapela. MEMORIAM. Další All star band. Poměrně nová kapela ze samých ostřílených pardálů. Přichází death metalová smečka opět z Ostrovů, která zvedá z laviček a láká z přilehlých kopců hodně divé zvěře. Za mikrákem nikdo jiný než Karl Willetts z BOLT THROWER. Kurva. Blonďatý srdcař s úsměvem na rtu přichází na podium a už to jede v pomalém tempu smrtících vod. Na basu Frank (BENEDICTION, ex-CEREBRAL FIX, …), kytara Scott (BENEDICTION, ex-CEREBRAL FIX) a za bicíma Andrew (ex-BOLT THROWER). Slušná jízda. Přidám historku. Když v roce 2011 na OEF hráli BENEDICTION, tak basák Frank (mimochodem všimněte si, jak má na base položený struny) si poranil ruku a při hraní mu z ní stékala krev. Na podiu k němu mezi písničkama přiskakovali zdravotníci s mocnou touhou ošetřit ho. Z Frankovy strany padaly jen odmítavé reakce. Jeden ze zdravotníků mu náhle podal nějaký obvazový materiál, aby prej si ránu alespoň očistil a zastavil tak částečně krvácení. Hrdý a zřejmě alkoholem posilněný Frank přijal obvazový polštářek, decentně si s ním otřel pot na čele a ledabyle ho odhodil. Hahaha. Gesto hodné wariora bojujícího v prvních řadách.

Po MEMORIAM přichází další smečka z království vycházejícího slunce. Kult - DEATH SIDE. Jen stěží bych někdy uvěřil, že je uvidím naživo. Japonsko potřetí a opět divočina ve stylu BURNING SPIRISTS. Nekompromisně a tvrdě do nich. Rozkaz zněl jasně. Veteráni hardcore scény a jejich mix metalu a hardcore/punku, založeno LP 1983/84. 33 let od založení kapely, tohle nikdo nemohl čekat. „Fight Your Way“. Vydržím jen pár skvělejch songů a musím si jít někam sednout.

Bohužel v této pauze vynechávám INSECT WARFARE, na který jsem se dost těšil a který už zřejmě nikdy neuvidím. No! Co dodat. Fekete Peter. …jsem zpět u podia a nechávám se unášet libými tóny noisového dua MELT BANANA – japonsko počtvrté. Tentokrát progresivní uječená (v dobrém slova smyslu) noise harsh úchylárna. Dříve jsem se těmahle věcma dost sjížděl a ta láska tam někde zůstala. Jsem nadšen.

Další pivko další kapela EXTREME NOISE TERROR už roztáčí kola štěstí. Námrd večírek vrcholí, všechno jede na plné obrátky. Lidi pod podiem vaří jak království boží a království boží, to vaří, to smaží, to jede nahoru, to jede dolu… vždyť to znáte. Skoky z podia, marast, rychlost, paříme!!!! Podium je plný lidí. Nemá cenu tady vysvětlovat, jak funguje stage diving. Prostě tady to funguje, jen s tím rozdílem, že nejste v malém klubu, ale Na Bojišti – open air a „kolem sebe máte několik tisíc lidí“. Zničenej si odcházím někam sednout. Vynechávám i VADER, kterej jsem si taky chtěl vychutnat. Bohužel.  Myslím, že to byla ta pauza, při které se u našeho campingu otevřela druhá láhev, tentokrát whiskey, kterou jsem dostal v dubnu k narozeninám od kamaráda Pavla (… Pavle, dnes kážeš naposledy!) a kterou mi taky zabalila s sebou má láska, abych si prý festival řádně užil. Odporovat se nesmí a tak je láhev po nějaké chvilce ztrestána, samozřejmě za pomoci několika kamarádů. Padá při tom spousta veselých historek, zážitků a scének. Nakonec dojde i na Blatenskou višňovici. Posléze potkávám partičku jihočeských thrasherů, posilňuji se s nimi v blízkém výčepu, pivíčko teče proudem. Nálada je výborná.

Zpět k podiu mě přitáhnou až GEWOON FUCKING RAGGEN z Holandska. Jdu se vlastně jen rozloučit s podiem a s poslední kapelou dnešního povedeného večírku. Bubeník mi vyráží mozek z hlavy. Tomu říkám závěr.

 

Fotky: Skalík, Štěpán

Skalíkova galerie - kapely

Skalíkova galerie - fans

Galerie Karla Vyskočila

Sykyho galerie

Sykyho videa:

FAMINE Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/4r6_DbtakqU

GRID Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/TII-95LpbeU

LIVET SOM INSATS Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/MSyxDiH1U3w

SPEED!! NOISE!! HELL!! Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/ila-Fxw0J1Q

SHACKLES Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/526YF4kZr4c

GRIDE Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/5mgcXM8zOII

WARWOUND Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/0b_eYDAoZ2k

DEATH SIDE Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/2FHTCITSbAc

INSECT WARFARE Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/astIImdQT48

EXTREME NOISE TERROR Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/G8PEIz__X7E

KRUSH Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/R8mU6KXOVus

THE DOG Live At Obscene Extreme Festival 2016

https://youtu.be/pX8ggA8Djb8


Zveřejněno: 22. 07. 2016
Přečteno:
4163 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář