Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

CD 2015, vlastní náklad / hard rock / Česko

Na úvod dnešního článku se musím bez mučení přiznat, že do doby, než k nám do redakce dorazila nabídka na recenzi aktuálního CD zlínské kapely FIREBALL, jsem o existenci téhle partičky neměl ani ponětí. O co, že se tedy po hudební stránce vlastně jedná, jsem (jako ostatně ve většině takových případů) následně zjistil prostřednictvím ukázek na Bandzone.cz, no a jelikož z mého pohledu nezněly vůbec špatně, tak jsem se se skupinou v podstatě vzápětí domluvil na zaslání její nové desky nazvané „Wake Up“

Abych byl trochu více v obraze i po stránce informační a statistické, snažil jsem dopátrat nějaké informace o dosavadní existenci kapely, ale upřímně řečeno, moc se mi toho objevit nepodařilo. Snad jen to, že s několika přestávkami ve své činnosti se skupina na domácí scéně pohybuje již více než 15 let, ve své tvorbě se nechává volně inspirovat hard rockem 70 – 90 let (čímž už jsem tedy zároveň prozradil i její žánrové zaměření) a na svém kontě má prozatím dvě studiová alba, jimiž jsou konkrétně eponymní debut z roku 2000 a již zmíněné aktuální CD „Wake Up“ vydané v loňském roce, které mi při psaní těchto řádků právě rotuje v přehrávači. Tak pojďme tedy na něj.

Album přináší dohromady devět skladeb, z nichž hned plná třetina jsou instrumentální věci, jmenovitě se jedná o songy „Ask The Stars“, „Arrakis“ a „One Flew Over The Cuckoo’s Nest“. Z právě vyřčené skutečnosti jsem měl před prvním přehráním desky trochu obavy, jelikož tři kousky bez zpěvu se mi v celkovém množství představených písní zdály docela dost, ale nakonec se ukázalo, že tento fakt poslech nahrávky vlastně nijak nenarušuje. Zřejmě je to i tím, že se v případě druhé a třetí jmenované nejedná o žádné utahané onanie, ale naopak o svěží rockové pecky, jen prostě bez vokálu. (úsměv) Co se týče věci „Ask The Stars“, tak ta má jen něco málo přes minutu a jestli jsem dobře pochopil její smysl, jedná se v podstatě o krátké hudební znázornění jednoho snu, které je zakončeno typickým zvukem budíku. Dále nechybí ani říznější hardrockové písně, jakými jsou například úvodní „Breakout“ nebo šestka „Fireball“, kterou považuji za vůbec nejpovedenější kousek z celé devítky, rovněž pak můžeme zaznamenat i skladby ve středním tempu, čehož ukázkou je třeba titulní věc „Wake Up“. Hodně výrazný dojem pak ve mně zanechala pod číslem sedm uvedená balada „Wings of Hope“, jenž je věnovaná již zesnulému bývalému baskytaristovi kapely Bodřovi. Na ploše více než sedmi minut se odvíjí opravdu vydařený příběh, v němž mě zaujalo nejen zajímavé kytarové sólo v jeho druhé polovině, ale též zařazení akustické kytary, která výborně dotváří atmosféru celé této kompozice. Jak už nejspíš názvy jednotlivých položek prozradily, tak texty jsou vyvedené v jazyce anglickém, jedinou česky zpívanou věcí je potom devátá „Doba ledová“, která zároveň celou desku uzavírá. Ač mám naši mateřštinu v textech hodně rád, tak v tomhle případě mi zas až tak úplně nesedla a řekl bych, že angličtina je pro skupinu určitě tou lepší cestou. Plusem jsou rozhodně kvalitní instrumentální výkony všech zúčastněných muzikantů a též příjemně rockový hlas Vildy Jurčáka, který by si určitě zasloužil i větší prostor, než jen zmíněných šest songů. 

Nahrávalo se loni v létě ve zlínském AudioStar studiu pod vedením Radomíra Staňka, který se zároveň na CD objevuje i jako host. Titulní námět obalu, kdy se na nás řítí ohnivá koule, je určitě vydařený, ovšem obsahová stránka čtyřstránkového bookletu je docela bídná, tady bych se do budoucna asi snažil zapracovat trochu více.

Z celkového pohledu se ovšem jedná o kvalitní album, které si v daném žánru bezpochyby najde své fanoušky.

Seznam skladeb:

  1. Breakout
  2. Wake Up
  3. Ask The Stars
  4. Arrakis
  5. Olgoj Chorchoj
  6. Fireball
  7. Wings of hope
  8. One Flew Over The Cuckoo’s Nest
  9. Doba ledová

Čas: 42:06

Sestava:

  • Vilda Jurčák – zpěv
  • Jiří „Pecka“ Petřkovský – elektrická a akustická kytara, kytarový syntezátor, zpěv
  • Aleš Krupík – basa
  • Pavel Kajš – kytara
  • Jakub Švejnar – bicí
     
  • Radomír Staněk (jako host) – syntezátor, kytara


Bandzone


Zveřejněno: 23. 07. 2016
Přečteno:
3675 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář