Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Po několikaletých přípravách vyšla gramodeska strakonické kapely TELEX.

Co způsobilo ony průtahy, proč na albu nejsou všechny skladby z kultovního demosnímku, proč... Otázek se nabídlo více, takže slovo mají Petr a Pavel, nikoliv svatí, ale z Papagájova Hlasatele.


Ahoj, vinyl TELEXU jste chystali řadu let. Co bylo příčinou odkladů vydání?

Pavel: Ahoj Johane a Aloha čtenáři! (úsměv) Příčin je celá řada a většinou jsou to souhry náhod, redakční práce a tak podobně. Tentokrát se k tomu přidaly problémy s remasteringem, kdy Barmy, který ho dělal, neměl čas, pak problémy s počítačem a protáhlo se to prostě. K tomu změna lisovny, což hodilo slušný dva měsíce; nová lisovna lisuje desky o měsíc dýl a z prosince 2015 je léto 2016.
Už jsme jednou měli desku předpřipravenou, ale zastavili jsme ji kvůli, diplomaticky řečeno, právům na songy TELEXU. Když se Vikin loni setkal s Karlem Boušou na nějakým koncertě, kde zevloval, slovo dalo slovo, rozjeli jsme papírovou válku a když jsme to měli pokupě, odpálili jsme to.

Původní demo je dlouhé zhruba hodinu, což se samozřejmě na jeden vinyl napresovat nedá. Jak probíhala selekce skladeb - kterou na desku dát, kterou ne...? Kdo měl v tomhle směru poslední slovo? Neuvažovali jste o dvojalbu?

Pavel: Obchodně je dvoualbum zvěrstvo, absolutně ne.

Petr: Úplně první výběr proběhl u nás. Nakonec ten výběr nebyl ani tak těžký, jak by se mohlo zdát. Když tě omezuje maximální možná délka záznamu, tak zkrátka škrtat musíš - i kdybys nechtěl. (úsměv) Náš výběr se následně ještě konzultoval s Karlem a došlo k mírným úpravám. Jednoduše se dá říct, že na desce je maximum, co se na ni dalo dostat.

Zvuk prošel remasteringem. Z jakého nosiče jste zvuk nabírali? Dostali jste třeba úplně původní nahrávku ze zkušebny, nebo jste čerpali až z CD, které vyšlo po revoluci?

Petr: Základem samozřejmě bylo použít co nejlepší vstupní nahrávku. Karel nakonec objevil poklad v podobě původní master kazety, ze které to tehdy roztáčelo. Takže ano, jako podklad pro vinyl je použit originální master a kvalitnější nahrávka už zkrátka neexistuje. Vinyl má ale přece jen o něco jiné nároky než roztáčený demáč, takže bylo rozhodnuto nahrávku ještě zremasterovat, ať to z toho vinylu zní co nejlíp, a myslím, že to Barmy zvládl skvěle.

Titulní strana obalu je nově nakreslená, ale věrně kopíruje původní obal magnetofonové kazety. Původní Matějův obrázek nešel použít? Myslím, že řada lidí to na první pohled nepozná (ani mě to hned nenapadlo a to jsem Velký fanoušek TELEXU), protože Bejrůt to překreslil skvěle... a možná někdo, kdo si pořádně nepřečte info na vnitřňáku, si to neuvědomí nikdy. (úsměv)

Pavel: Asi to bude znít směšně, ale tehdy si většina kapel nevedla archív, takže jsme měli jen obal normální kazety, žádný extra kus, ze kterého se to kopírovalo. Samuel (grafik) protestoval, domluvil Bejrůta, ten to dal na první dobrou a hotovo dvacet. Taky mi to osobně přišlo jako skvělej kompromis mezi historickou věrností a technickou nezbytností.

Konzultovali jste vydání s členy TELEXU? Myslím grafickou stránku, nebo i ten výběr skladeb? Co na reedici svého materiálu říkali?

Pavel: Nechali to na nás, za což jim děkujeme, protože jinak by to fakt nikdy nevyšlo. V PHR máme jako odstrašující příklad split ZEMĚŽLUČ / DAVOVÁ PSYCHÓZA, na který se rok připravoval obal, překreslovaly se (ne ve fotokrámu, ale umělec, resp. dva umělci) titulky, naprostý peklo. Takže tudy cesta nevede.

Je všeobecně známo, že TELEX měli v repertoáru možná polovinu skladeb převzatou. Na vnitřním obalu se sice píše, že hudba, texty, aranžmá TELEX, ale v textové příloze jsou přiznáni autoři hudby u převzatých věcí. Museli jste nějak řešit autorská práva?

Pavel: Ano, nejsme sebevrazi a deska je přihlášená u OSA. Je tam ještě jeden průšvih, a to je ten, že pokud vydáváš desku, kde jsou převzatiny a mají český texty, musíš mít jejich překlady do angličtiny a písemný souhlas českých zástupců majitelů práv. Což jsme samozřejmě zjistili až jaksi za pochodu a proto ho nemáme a zavání to průserem. Přesněji, zaplatíme dvojnásobek poplatku jako pokutu, ale tím se to nelegalizuje a možná nás nakopou do zadku ti legendární čeští zástupci. Ale sama paní z OSA mi řekla, že obvykle se nikomu neozvou, natož aby něco odsouhlasili.
Je to trochu absurdní u kapely, která víc než dvacet let nefunguje a ty songy už vyšly minimálně 2x, že jo? Zvykneš si…

O slovní komentář k albu se postaral Petr Korál. Jeho slova jsou z roku 2011, což jim samozřejmě neubírá na aktuálnosti, protože materiál na desce je archivní. Ale že se sem tam vloudila nějaká chybka typu chybějící čárka je schválně, aby to bylo „punk“, nebo jaksi korektor zaspal? Stejně jako na vnitřní kapse, kde taky šotek zanechal stopu... (úsměv)

Pavel: Korektor v rámci punku neexistuje, používáme je, jen když jsou tam texty, a tady jsou jen skeny, kde není co korigovat. Že je tam češtinářská chyba, slyším poprvé, o překlepech na sáčku vím, k mému nasrání jsem vytáhl ještě v lisovně desku a první, co bylo, tak sem si toho všiml. Postupem času mně to vadí o něco méně, protože už jsem na to v tichosti rezignoval. Řešit, kdo to pojebal, jestli autor, grafik nebo kdo, fakt si tím nehodlám kazit den. Moje babička měla takový pořekadlo „Kdo nic nedělá, nic nezkurví“. Takže asi tak, snažíme se, aby to bylo košer, ale ne vždycky to ukočírujeme. A víme, že náklady, čas a energie na lov šotků by byly neadekvátní. Koho to pohoršuje, tak pardon, fakt se snažíme a fakt nevyjde všechno, jak si představujeme.

Mně to nepohoršuje, spíš překvapuje u člověka jako je Petr Korál... ale jak známo, obal nehraje. (úsměv) Petrova slova jsou v obalu i v angličtině, takže asi trochu počítáte s tím, že by se něco mohlo prodat i za hranice. Znají zahraniční punkeři tuzemské punkové kapely? Když jste třeba vydali HNF nebo ty DAVOVKY, kolik kusů šlo do ciziny? Kolik tipujete, že se tam dostane TELEXŮ?

Pavel: To je otázka, jestli je Petr Korál autorem těch chyb, nebo to vzniklo někde v procesu výroby obalu. Stejně jako ty bych to viděl spíš tak, že je v tom nevinně. Je mi líto, že podezření padá zrovna na něho, ehm.
S tou cizinou je to takový ne moc jednoduchý, asi to lidi a už vůbec lidi z kapel nebudou slyšet rádi, ale za pravdu se má hořet, že jo. Takže krutá realita je, že české punkové kapely na západě nikdy neměly nějaký vliv, význam nebo nedej bože, aby byly považované za důležité. Jasně, že zevšeobecňuju, a zkusím být konkrétnější. Například byla období, přesněji řečeno v devadesátých letech, kdy kapely jako ZÓNA A (hažte šutry) nebo ZEMĚŽLUČ, díky singlové kultuře, byly v Německu skutečně populární. Hrály tam dost koncertů, měly vydavatele nebo velmi slušnou distribuci. Za dvacet let poté ovšem nemá ani jedna z nich nic z toho, že áno.
Co tím chci říct… Jak říkají fotbalisté, štěstíčku je potřeba jít naproti. Český punkový kapely a jejich sklon ke slovanské melodice, neschopnost za komunismu nahrát slušné nahrávky v porovnání s Poláky a Jugoslávci, špaténka. A když už byla možnost, tak FPB, což je jistě unikátní, skvělá a prostě fakt dobrá kapela, švihne na LP sampler ve Francii naprosto obskurní song, ve kterým se většinu času recituje český text... A ostatní kapely na něm jsou hřebíky do palice jako EXTREM, COLERA, TOZIBABE, DEVIATED INSTINCT, REJESTRACIA například, takže to tam působí patřičně asi jako tank na Woodstocku.
Ostatně, Čechoslováků je 15 milionů, jejich jazyk je mezinárodně zcela nesrozumitelný a je potřeba si uvědomit, že to celé dohromady dělá smrtící mix pro tradici poslechu CZ/SK kapel na západě, v nějakým významnějším měřítku. Čest a sláva GRIDE, ZEMĚŽLUČI, LYCANTROPHY, MALIGNANT TUMOUR, GUIDE CRADLE, UŽ JSME DOMA! Tohle jsou namátkou vybrané kapely, který jsou přes všechny handicapy uznávanými veličinami i za hranicema.
Pokud nepovažujeme za cizinu Slovensko, která reálně cizina samozřejmě není, tak šlo například HNF do ciziny (Německo, Polsko) asi 10 kusů na výměny, a pokud se nepletu, tak žádné přímé prodeje vůbec nebyly. DAVOVKA se sem tam nějaká prodá, Japonsko, Německo co si pamatuju. Ale bylo to třeba 5 kusů desek dohromady, plus nějaký výměny (překvapení - Německo, Polsko).
Shrnuto podtrženo, všechno se prodá na „domácím trhu“ nebo jak říkají pivovarníci „pod komínem“. A aby toho nebylo málo, u cizích desek, co děláme, je to samozřejmě přesně naopak, na CZ/SK jde 5-10 %.

Bereš vydání LP TELEXU jako splnění snu, splacení letitého dluhu? Vidíš v téhle nahrávce něco svébytného, co ji odlišuje od jiných tehdejších počinů?

Pavel: Je to parádní deska, každý, zejména však Jihočeši, ji musí mít povinně rád! Přiměřeně přisprostlé texty, agresivní zvuk, slušná muzika – nebo spíš slušný výběr kapel od kterých hrát převzatiny? Splnění snu to pro mě osobně je i není, sen byl vydat DAVOVOU PSYCHÓZU – „Krízu vedomia“, což je deska, která mě formovala velmi. Sen je vlastně každá deska, která se ti přes všechny sračky, co ti kdo sype na hlavu (včetně sebe samotného, že jo!), podaří vydat.

V jakém nákladu deska vyšla?

500 kusů, po odečtu kopií pro kapelu, knihovny, recenze a tak podobně, je tedy k dispozici plus minus 450 ostře nabitých a odjištěných vinylů TELEXU!

Máš k TELEXU nějaký zvláštní vztah? Patří mezi Tvé nejoblíbenější tuzemské kapely fungující za bývalého režimu? A nejoblíbenější skladba?

Pavel: Ke všem deskám, který vydáváme, má někdo z PHR, většinou všichni, nějaký vztah proboha! „Lidi děti kanibali!“ Jako mladý punker jsem neměl rád „Skejtovou Růženu“, ale fakt nevím proč. (úsměv)

Zažil jsi TELEX na koncertech ještě za minulého režimu, nebo jsi je viděl aspoň po revoluci na nějakém tom vzpomínkovém koncertu? Líbilo se?

Pavel: Ne, jsem trapně mlád, jako ostatně většina lidí, co si tu desku pořídí. Viděl jsem je na Antifestu a byl to důstojný, ale nezabijácký festivalový set. Ale kdo čeká prdel nakopávající koncert od festivalu, je cesťák Gambrinusu nebo magor.

Máš v merku nějaký další podobný poklad, který by si taky zasloužil oprášit a vydat v důstojném balení?

Pavel: Zároveň s TELEXEM vyšli E!E, loni jsme dělali reedici HNF a pokud se desky budou slušně prodávat, na podzim vydáme další. Ostatně, soustavně jsme dělali myslím kvalitně udělaný reedice desek DAVOVÉ PSYCHÓZY, a pravidelně valíme reedice cizích kapel jako třeba VIBRATORS, CHAOS UK, BLITZ, GBH a tak dále.
Podstatný sdělení této odpovědi je tato část: Pokud se desky budou slušně prodávat. Pokud nebudou, žádný další reediční CZ desky nevydáme a silně pochybuju, že to někdo udělá za nás. Slovy klasika, to není vyhrožování, ale konstatování faktu, že bez podpory lidí, co si kupují desky, to fakt dělat nejde.

RECENZE

www.phr.cz

 


Zveřejněno: 17. 07. 2016
Přečteno:
3608 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 10. 2016 01:52 napsal/a Bodza
Dík
celýmu PHR týmu. Raději si ani nezkouším představit tu administrativu. Tyvole! K diskusi níže - za mě Stres - Pohleď ven a obě dema Kritický.... a taky Boucher Voyager od Pseudo Pseudo (ale to ať nejdřív někdo cinkne Šantrochovi a přesvědčí ho, ať to zremastruje). Další úkoly po splnění aktuálního zadání:) A kdyby se čirou náhodou o čemkoli z toho skutečně uvažovalo, rád jakkoli napomohu.
31. 07. 2016 15:25 napsal/a Peťan
TELEX!
LP včera pořízeno na Festě ve Vodňanech a dnes poslechnuto. Skvělá práce, díky všem co se na vydání podíleli. Pro mě jako rodáka ze Strakonic, absolutní povinnost mít ve sbírce :-)
25. 07. 2016 18:48 napsal/a Libor
Kritická situace
A proč se nikdy nevydá repress LP Kritické situace?
17. 07. 2016 14:25 napsal/a KubaAjz
PHR
Pavel Vládne! Budu muset zainvestovat do nákupu u PHR! Za mě by byli super vinyl re-edice třeba jednotlivé demáče HNF a nebo Smrt mladého sebevraha...