Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2016, Papagájův Hlasatel Records / hardcore/punk / Česko

Podle mého názoru nejlepší tuzemská punk/HC kapela fungující za komunistického režimu se konečně dočkala, respektive její příznivci - dvacet sedm let po nahrání vyšlo na vinylu kultovní demo „Řeznickej krám“!

Papagájův Hlasatel avizoval vydání LP několik let, až letos se vše podařilo dotáhnout do zdárného konce a tak je tady černá deska, oboustranně potištěná vnitřní kapsa, vnitřní příloha a samozřejmě vnější přebal.

  • Přední stranu hlavního obalu okupuje velké logo kapely a stará známá kresba z obalu kazety, kterou namaloval Matěj Štěpánek... ale ne, zmýlená neplatí, kresba je sice prakticky totožná, ale jde o obrázek od jiného kreslíře, Gizbern (Bejrůt) ale dokázal nakreslit úplně to samé s minimem odchylek.
  • Zadní strana rovná se seznam skladeb a další remake kresby z obalu kazety, punkáč sedící na ohrazené hoře.
  • Kapsa na vinyl má na jedné straně fotku kapely a detailní fotky muzikantů z koncertu, na straně druhé pak poměrně známou fotku TELEXU v civilu a informace vztahující se jak k nahrávce, tak k této reedici.
  • První strana přiloženého dvojlistu (křídový papír stejně jako desko-kapsa) patří textům a reprodukci původního obalu MC, druhá a třetí sleeve note Petra Korála (v češtině a angličtině), kde vzpomíná na svá setkání s TELEXEM i na dobu, ve které kapela působila, na poslední straně pak zbylo místo na koláž z klasického plakátku kapely, alternativního loga a dopisu Okresního kulturního střediska Strakonice, v němž je soudruh Karel Bouša zván na odbor kultury ONV ve Strakonicích, „kde budou projednány některé otázky činnosti Vašeho souboru“.

Ke všem obalům a příbalům určité míří pochvala, na pohled ctí ducha doby vzniku nahrávky, navíc jsou vnitřňáky na kvalitním křídovém papíře, ale nějaký ten šotek si taky zařádil, hlavně ve stati Petra Korála, kde sem tam chybí čárka, věty jsou na můj vkus moc dlouhé a lehce zašmodrchané, protože těch vedlejších a vedle-vedlejších je tolik, že místy musím hledat ztracenou nit.

Tu ale rozhodně nemusím hledat u muziky. Všechny skladby znám nazpaměť, poslouchal jsem je ještě za komunistů, TELEX viděl naživo zrovna tak - aby ne, když hrála v okolí Strakonic poměrně často, ale viděl jsem ji i v Praze a po revoluci na nějakých těch vzpomínkových koncertech, naposledy v roce 2012 ve strakonickém letním kině. Pokaždé mě ty nesmrtelné fláky bavily, s chutí jsem si je zazpíval a zařval, a s chutí si je teď dávám z desky.

Na tu se celé demo vejít nemohlo, takže jde svým způsobem o best of, dvacítku songů ze sedmadvaceti, takže tři čtvrtiny nahraného materiálu, a i když se o každé písni dá říci, že je kultovní, nějaké prostě musely z kola ven - a já nemám s výběrem problém. Jistě, možná bych jednu dvě skladby nahradil, ale to by udělal každý a každý jinak. Z mého pohledu je mnohem důležitější zvuk, jaký z desky leze. Když jsem si po letech pustil CD, na kterém demo vyšlo v roce 2002, tak ten rozdíl je markantní, gramodeska hraje o hodně, ale opravdu o hodně lépe. Zvuk z CD mi přijde takový ostrý, pichlavý, zato vinyl hraje příjemně, Barmyho remastering udělal divy, i když samozřejmě v rámci možností. Nahrávka vznikla v roce 1989 na koleně ve zkušebně, takže zvuk je poplatný době a s tím je třeba k tomu přistupovat.

„Řeznickej krám“ je demo plné hitů, které zná nejspíš každý, kdo se o tuzemský punk a hardcore zajímá. TELEX se k demu propracoval po pěti letech přerušované existence, která je asi taky celkem dobře známa, hlavně z knihy Kytary a řev aneb co bylo za zdí, nebo z rozhovoru v rádiu, který se objevil na 2CD „Takoví to bylo“, nebo z vyprávění... V roce 1984 vznikl NOVODUR, který byl po několika zábavách (punkáčové tehdy hrávali normální tancovačky, které táhli celý večer sami; právě tam se vyhráli a později z toho těžili) zakázán, následovala etapa dvě pod názvem ARMAVIR, který taky vydržel jen chvíli, až TELEX se dožil revoluce, pořád víceméně po zábavách. Během oněch zhruba pěti let se vyměnila kytarová sekce a hlavně příchod Matěje posunul kapelu do extrémnějších hardcorových vod. Řada skladeb na „Řeznickým krámu“ letí v pěkně ostrém tempu, Karel vyřvává texty o poměrech ve společnosti, o mládeži nemající zrovna to nejlepší vychování, o mezilidských vztazích... něco je spíše legrace, něco vážnější, ale TELEX nelze považovat za angažovanou kapelu, do hloubky se nepouštěli, neřešili typická punková témata, ale chtěli se bavit, a hlavně chtěli bavit publikum, které si na většinu vypalovaček mohlo pěkně zařádit. „La la la“, „Skejtová Růžena“, „Lidi, děti, kanibali!“, „Poběhlice“, „Kámoš“, „Umírající nosič vody“, „Zlatý slavík“ - samé krátké úderné songy, které nutí do skoku dodnes. A je celkem fuk, že v řadě případů jde o věci převzaté, kterých měl TELEX od počátků v repertoáru celou řadu, vcelku pochopitelně od velikánů typu THE EXPLOITED, BLITZ, CHAOS UK, GBH... Na vinylu tvoří covery zhruba čtvrtinu, ale v kontextu desky nejde o nějaké cizorodé elementy - Matěj psal muziku v podobném duchu, a vedle oněch kratších divočin uměl i zpomalit a vytasit se s nějakou melodií; důkazem budiž třeba „Mírnej pokrok“ nebo „Proměny“, skladby, které jsou o něco členitější než ostatní.

Abych to nějak ukončil - vinyl TELEXU je počin hodný velikananánské pochvaly, vedle loni vydaných HRDINŮ NOVÉ FRONTY jde o druhou stěžejní předrevoluční punk/HC kapelu, které Papagájův Hlasatel vydal archivní materiál a za to by měl chvalořečen.

P.S. Deska je věnována památce Martina Matěje Štěpánka, který žel v roce 2011 zemřel.

Reedice - nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Kam vítr tam plášť
  2. Zlatá mládež
  3. La la la
  4. Skejtová Růžena
  5. Zlatý slavík
  6. Řeznickej krám
  7. Co tě nepálí
  8. Lidi, děti, kanibali!
  9. Generace
  10. Mírnej pokrok
  • Strana B:
  1. Kámoš
  2. Proměny
  3. Chromovaná jehla
  4. Dneska ráno v šest
  5. Poběhlice
  6. Umírající nosič vody
  7. Sehni hřbet
  8. Továrna na tvý sny
  9. Kluci jdou do války
  10. Znám ty tvý komedie

Čas: cca 44 min.

Sestava:

  • Karel Bouša – zpěv
  • Martin Matěj Štěpánek - kytara
  • Zbyšek Milanovský - kytara
  • Martin Horský - baskytara
  • Miloš Vondrášek - bicí

www.phr.cz
www.telex.wz.cz

 


Zveřejněno: 16. 07. 2016
Přečteno:
4409 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 07. 2016 19:47 napsal/a Peťan
Telex
Super!!! Při nejbližší příležitosti LP pořídím :-)