Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD/LP 2016, Nuclear Blast / heavy metal / USA

Změny na postu zpěváka u zavedených kapel bývají pro věrné fanoušky jedny z nejošemetnějších a obvykle jsou pak následovány dlouhými dohady o tom, který z pěvců měl více zlata v hrdle. Když však dojde na návrat starého známého aktéra, se kterým již kapela něco dobrého prožila, naplní se fanoušci očekáváním v příslibu návratu starých dobrých časů. Tak tomu bylo i v případě nového alba METAL CHURCH a návratu ztraceného syna Mika Howeho. S ním METAL CHURCH nahráli na přelomu let osmdesátých a devadesátých tři ceněná alba. Nyní se tedy Mike Howe po odchodu Ronny Munroa vrátil, aby přidal na svoji pažbu čtvrtý zářez a v celkové historii METAL CHURCH již zářez jedenáctý, celkem lakotně pojmenovaný pouze: XI. Trochu nekoncepčně však album obsahuje hned dvanáct skladeb, byť těch regulérních je jedenáct.

Obal zdobí pro METAL CHURCH již typický motiv kytary Gibson Explorer, tentokrát utápjející se v zeleno-fialovém, toxicky vyhlížejícím oparu. Celkem vkusné, nic co by se člověk těšil, že bude nosit na tričku, ale neurazí to.

Booklet s texty a fotkami však není to, na co jsou tady všichni zvědaví. Po hudební stránce asi nikoho nepřekvapí, že tu máme co do činění se staroškolským hevíkem. Tady METAL CHURCH žádný úkrok stranou neudělali. Samozřejmě co vás praští do uší a zaujme od prvního poslechu, je zpěv. Ten je na celé desce asi to nejlepší. Nechci nijak shazovat výkony Munroa, ale z barvy hlasu Howeho se prostě musí každému srolovat nášivky na vestičce slastí. Jeho projev mi prostě k téhle hudbě sedne daleko víc a zdá se, jako by jeho hlas nikterak nezestárl. Bohužel hned druhá věc, která mě praštila při poslechu do uší, je, že album trpí na můj vkus zoufale triviálními kytarovými linkami. Jako by hrála pouze jedna rytmická kytara a ještě tak úplně nezajímavě. Ano, zvuk parádní, kytara řízně krájí jeden heavymetalový riff za druhým, ty jsou však samostatně hodně oposlouchané a tam, kde by měla nastoupit sólovka a situaci zachránit, tam božuhell nic není.

Úvodní "Restart" se zapisuje ještě velmi dobře, úderná, někde na pomezí heavy a thrashe. Jako by měla naznačit, že se staronovým zpěvákem dojde k restartu a kapela se ocitne zase na začátku toho, co činila dříve. Bohužel i další „Killing Your Time“ je názvem trefná, neboť je to pouze zabíjení posluchačova času, božuhell vata. Vůbec pomalejší skladby jsou další slabinou tohoto alba. S „Now Tomorrow“ se však už situace zlepší a se „Signal Path“ pak přijde posluchačský vrchol alba. Po něm již situace stagnuje a až na "Blow your Mind", která vám skutečně mysl neodpálí, neboť o tom spíš jenom unyle mluví, než že by došlo k činům, se dá zbytek alba považovat za solidní průměr, který neurazí, ale ani mi v paměti nijak zvlášť neutkvěl. Ale abych byl spravedlivý, závěrečné rychlejší „Soul Eating Machine“ a „Suffer Fools“ zanechávají taktéž dobrý dojem.

Novinka XI je pouze dobrý průměr. Kvůli návratu Mika Howeho se mu jistě dostane chvilkového vřelého přijetí jak od fanoušků, tak asi i u kritiky, ale neočekávám, že by dlouhodobě stálo v popředí zájmu posluchačů. Já sám jsem se musel nutit do dalších poslechů. Jednou, dvakrát by mi to bohatě stačilo, neboť krom zpěvu - byť ovšem famózního - na albu nic extra zajímavého není. Stopáž skladeb se často zbytečně pohybuje kolem 5-6 minut, což v kombinaci s jejich nenápaditostí dělá z byť jen hodinového alba příliš dlouhou záležitost. Na druhou stranu pokud Howe bude na živo předvádět stejnou formu jako na desce, rozhodně bych si ho šel poslechnout.

Seznam skladeb:

  1. Restart
  2. Killing Your Time
  3. No Tomorrow
  4. Signal Path
  5. Sky Falls In
  6. Needle and Suture
  7. Shadow
  8. Blow Your Mind
  9. Soul Eating Machine
  10. It Waits
  11. Suffer Fools
  12. Fan the Fire (bonus)

Čas: 1:02:11

Sestava:

  • Kurdt Vanderhoof - kytara
  • Mike Howe - zpěv
  • Steve Unger - baskytara
  • Jeff Plate - bicí
  • Rick van Zandt - kytara

http://metalchurchofficial.com/
https://www.facebook.com/OfficialMetalChurch
https://twitter.com/metalchurchis1


Zveřejněno: 19. 07. 2016
Přečteno:
3586 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 07. 2016 15:42 napsal/a Peťan
Souhlas
Fredy, souhlas do posledního písmenka. Mám to úplně stejně, přemlouval jsem se dlouho na další poslechy, ale na koncert bych určitě šel. Už jen kvůli starým skladbám :)