Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2016, Les Acteurs de l‘Ombre Productions / post black metal / Jihoafrická republika

Les Acteurs de l‘Ombre Productions patří do zástupu nenápadných vydavatelství, nicméně již několikrát jsem se přesvědčil, že nevydává zbytečnosti. Katalog francouzské firmičky sice není kdovíjak početný, ale když už něco realizuje, tak ze vší parádou, čímž myslím pěkné zpracování obalu – ve většině případů jsou CD balena do přívětivě vyvedených digipacků v černobílém provedení, s decentní grafikou. To je i případ nahrávky skupiny WILDERNESSKING, skupiny z lehce exotických končin, za které je z metalového pohledu Jihoafrická republika právem označována. Jako důkaz trocha statistiky...  metalová encyklopedie archivuje z téhle africké země 172 kapel, což ve srovnání s 1250 kapelami z Česka, které je skoro 20x menší co do rozlohy a 5x co do počtu obyvatel, nevyznívá pro dříve hojně skloňovaný stát zrovna idylicky.

Nicméně metal se hraje všude, dokonce i black metal, a dokonce i black metal s přídomkem post (nebo chcete-li avantgarde), který bych od Jihoafričanů opravdu nečekal. Když jsem „Mystical Future“ nic netuše poprvé poslouchal, jako první mě napadla Francie a jako druhé Spojené státy. Ale zdání klame, i pod Jižní kříž dorazila post vlna a WILDERNESSKING se na ní svezli. Ono svezení je možné považovat za mimořádně zdařilé, na oko pestrý kvartet vyprodukoval pět dlouhých kompozic, v nichž míchá ponurost se svěžestí, frenetický řev s čistými vokály, a taky žánry. Onen výše uvedený post black metal je třeba brát spíše zeširoka, protože kapela poměrně často zamíří i do smířlivějších rockových vod, jako v případě prostředního kusu „To Transcend“, křehké ukolébavky připomínající náladotvornou produkci ALCEST. Kytarové vybrnkávání, strohé bicí a minimalistický text, který zpěvák nezpívá, nekřičí, nechrčí... hlasová poloha připomíná nějakého vyšinutého pacienta psychiatrie, nic lepšího než nařvaný šepot mě jako popis nenapadá... jako kontrast k muzice spíše rockové to působí hodně silně a přitom nenásilně. Pánové jsou mistry v budování atmosféry, a nezáleží na tom, jestli jde o písničku pomalou a melodickou, nebo svižný nášup „With Arms Like Wands“, neostřejší zářez, který má k black metalu nejblíže, ale i v něm se vyskytují volnější pasáže, v nichž vynikají neotřelé melodie, které rozhodně nejsou vlezlé, ale mají auru jakéhosi tajemna, mystična.

Nejsilnějším tahem na bránu disponuje „I Will Go To Your Tomb“, a je důkazem toho, že každá skladba je jiná, WILDERNESSKING nahráli album kontrastní, které mi zpočátku přišlo lehce roztříštěné, ale zdání klame, tohle dílo má hlavu a patu, logický vývoj i strukturu, což dokládají dvě megaparády, které desku lemují. Úvodní (skoro)desetiminutový monolit se rozjíždí nenápadně – než se objeví stěžejní melodická linka, uplyne nějaká minuta a půl, ale pak už člověk zpozorní a vtažen do děje poslouchá, jak pečlivě jihoafrický kvartet vrství nápady a buduje atmosféru, ke které přispívá, nebojím se napsat, vlastní zvuk. A to se zvuk kytar a basy pořizoval v Jesseho ložnici (!), bicí a vokály pak v Big Houses Studios v JAR, mix a mastering proběhl v USA, baště cascadian black metalu, do kterého jsou WILDERNESSKING tu a tam řazeni.

Na závěr jsem si nechal třináctiminutový opus magnum, nádhernou kompozici, v níž se u mikrofonu objevuje Alexandra Morte z americké indie popové skupiny CAMERA SHY. Alexandra disponuje zvláštně zabarveným hlasem, který do ležérního začátku písničky dokonale zapadá. Nicméně kapela pomalu zvyšuje obrátky, nástroje nabírají na síle a tak se celkem logicky k mikrofonu staví i Keenan se svým zastřeným řevem, kontrastním vůči křehkému zpěvu ženskému. Pod zpěvy pulzuje parádní muzika, kytarové linky mají takřka extatický účinek a ocenit musím i bubeníkovu práci, hlavně kopáky jedou jako mašina, ale zvuk mají pěkně přirozený, i když čert ví, možná nějaké krabičky a studiové čachry proběhly. V závěru tempo opět polevuje, na chvíli se vrací éterický Alexandřin hlásek, tentokrát v duetu s frontmanem, a skladba graduje vypjatou pasáží s neurotickým řevem.

Už v lednu, kdy jsem nahrávku slyšel z digitálního formátu, mě WILDERNESSKING překvapili a bavili, z CD je to ale úplně jiný zážitek. A možná ještě silnější bude z LP, na kterém materiál rovněž vyšel (u Sick Getting Sick Records), pro kazetové maniaky je k dispozici i MC.

Seznam skladeb:

  1. White Horses
  2. I Will Go To Your Tomb
  3. To Transcend
  4. With Arms Like Wands
  5. If You Leave

Čas: 43:05

Sestava:

  1. Dylan Viljoen - guitars
  2. Jason Jardim - drums
  3. Jesse Navarre Vos - guitars
  4. Keenan Nathan Oakes - bass, vocals

www.wildernessking.com
http://www.lesacteursdelombre.net/


Zveřejněno: 01. 07. 2016
Přečteno:
3232 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář