Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CD 2016, Century Media Records / black metal / Švédsko

Dlouhých šest let čekali fanoušci této dnes už kultovní švédské kapely na nový materiál. Jistou dobu se dokonce šířily zvěsti, že se kapela nadobro rozpadla a ukončila činnost. Možná by to tak i dopadlo, kdyby před více než dvaceti lety nestál u zrodu Lord Ahriman. To právě on drží otěže DARK FUNERAL pevně v rukou a právě kvůli němu se tohle těleso, plivající síru široko daleko, pod tíhou rozkolu neuložilo k ledu. Naopak, kapela se i na aktuální nahrávce předvádí ve skvělé formě. Žel satan bez Emperora Maguse Caliguly a B-Force. Post zpěváka nakonec obsadil Heljarmadr, známý především z GRÁ, nebo taky CURSED 13. To pozice baskytaristy nebyla obsazena a na novinku tyto party nahrál sám Lord Ahriman.

Jistě jsem nebyl jediný, kdo byl maximálně zvědavý, jaký materiál kapela vyprodukuje. Dlouho jsem nevěřil tomu, že by muzikanti vydali nahrávku, jež bude kvalitativně tak vysoko, jako její dva předchůdci. Proto jsem kolem tohoto materiálu chodil po špičkách a dokonce si ani nepustil loni uvolněný singl ke skladbě „Nail Them to the Cross“. Nevím, zda právě DARK FUNERAL patří do kategorie kapel, o které se větší metalová média nezajímají, ale až donedávna jsem nikde moc o kapele nečetl. Ať je to jak chce! Nová deska je tady a s ní i devět bestiálních šleh různého tempa a intenzity.

Když jsem poprvé slyšel úvodní skladbu, moc potěšený jsem nebyl a doufal, že takto nebude pokračovat i zbytek alba. První minuta a půl zní jako klasická odnož norského černého kovu. I přesto, že k tomuto vývoznímu artiklu chovám velkou úctu, nemohl jsem unést, že originální punc DARK FUNERAL je už navěky pohřben pouze v předešlých albech. Naštěstí mé obavy netrvaly dlouho a brzy poté byly ke slyšení jasně rozpoznatelné prvky této bandy. Nechybí nenávistné vyhlazováky podporované neskutečnou palbou bicích, ani záhrobně romantický „ploužáček“ v tempu tlukotu srdce. Dodnes nechápu, jak kapela plivající síru dokáže na každé své album nahrát song, který je sice pomalý, ale zato s nepřeslechnutelnou aurou tajemna. Mnoho posluchačů bude namítat, že skladba „As I Ascend“ je příliš podobná „Atrum Regina“, ale ruku na hrob, nikdo netočí nic zcela nového. Navíc hlasové projevy Emperora Magnuse Caliguly a Heljarmadra si jsou dost podobné. Pokud jsem doposud zmínil pouze jednu odlišnou skladbu, tak věřte, že není osamocená. Ten malý úlet na začátku alba někam do norského zákoutí black metalu je zcela na místě. Protože „Where Shadows Forever Reign“ nabízí mimo zmíněné i další dva ne zcela typické songy těchto „pohřebáků“. Tím prvním je „Temple of Ahriman“. Skladba středního tempa s několika tak trochu progresivními pasážemi, u kterých se posluchač napoprvé sice nemá čeho chytit, ale po vícero posleších zjistí, že jde o moc vydařenou skladbu. Možná bych i řekl, že jde o nejsilnější štych. Tou druhou je v pořadí sedmá „To Carve Another Wound“. Zde se opět moc nespěchá. Namísto palebných bicích jsou ke slyšení spíš uvolněné přechody a celá skladba má nádech pohodové atmosféry. Což je vzhledem k textu docela paradox. Ale na druhou stranu i ohavný rituál může mít pohodovou atmosféru.

O obal se opět postaral Necrolord.  S jeho prací jme se mohli setkat už na box setu v roce 2014. A je to přesně ten člověk, který ozdobil obaly kapel, jako SACRAMENTUM, EMPEROR nebo třeba DISSECTION.

Závěrem se sluší napsat, že šest let je pro dnešní posluchače dlouhá doba, ale já věřím, že fanoušci  DARK FUNERAL budou s aktuálním počinem nadmíru spokojeni. Vzhledem k tomu, že se sám řadím k jejich vyznavačům, vím o čem píšu. Proto nezbývá, než nahrávku naládovat do mozkových závitů a v brzké době jít omrknout, jak to nováčkovi půjde při živém vystoupení.

Seznam skladeb:

  1. Unchain My Soul
  2. As One We Shall Conquer
  3. Beast Above Man
  4. As I Ascend
  5. Temple of Ahriman
  6. The Eternal Eclipse
  7. To Carve Another Wound
  8. Nail Them to the Cross
  9. Where Shadows Forever Reign

Čas: 45:38

Sestava:

  • Lord Ahriman – kytara, baskytara
  • Chaq Mol – kytara
  • Dominator – bicí
  • Heljarmadr – zpěv

http://www.darkfuneral.se/
https://www.facebook.com/darkfuneral
https://www.youtube.com/darkfuneral

 

 


Zveřejněno: 27. 06. 2016
Přečteno:
4081 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 07. 2016 12:30 napsal/a Opat
DF
Tohle se nad očekávání povedlo. Nová deska DARK FUNERAL pro mě byla jednou z nejočekávanějších tento rok a jsem rád, že mohu říci, že očekávání bylo naplněno. Album mě baví od začátku do konce bez výjimky, mezi nejpovedenější kousky řadím dvojku \"As One We Shall Conquer\" a sedmu \"To Carve Another Wound\", ale jak jsem řekl, všechny skladby zde mají své místo. Oproti předchozím deskám je to jednoznačně menší náklad, je to výrazně melodičtější, chtělo by se říci přístupnější, ale rozhodně to není ku škodě, svůj xicht si Ahriman a spol. zachovali. Co musím ještě vyzdvihnout je bubeník Dominator, v současnosti jeden z nejrychlejších a nejlepších BM bicmanů. I jeho výkon na novém albu THE WRETCHED END je famózní. Na Brutal Assault jedu zejména kvůli DARK FUNERAL a jsem zvědav, co předvedou. Ze záznamů na mě nepůsobil vokalista Heljarmadr úplně jistě, ale to zrovna nemusel mít svůj den. Každopádně také 9/10!