Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MCD 2016, Bizzare Leprous Production / grindcore / Slovenská republika

"Dobrý den, je 17. 6. 2026 a toto jsou hlavní zprávy dne: Vatikán dnes na Slovensko zaslal ostrou protestní nótu, ve které se ohradil proti pokračujícímu zabírání majetku římskokatolické církve ve prospěch nové církve Grindujících Ježíšovo bratří, ke které se v současnosti hlásí 99 % slovenské populace. Slovenský prezident Slimák si s vatikánskou depeší vytřel pozadí a vzkazuje zpátky svatému stolci: Příště používejte recyklovaný papír, tolik to s ním neškrábe!"

No úvodní odstavec zní pro zatím ke škodě všech příliš utopisticky. Přesto by ohledně vydání debutového počinu GRINDING JESUS BROTHERS ze severovýchodu Slovenska měli zbystřit všichni fanoušci poctivého grindu. Jejich první zářez na pažbě zvaný "Reign of Evil" totiž vyšel rovnou pod patronátem známého českého a na grind se specializujícího vydavatele: Bizzare Leprous Production. Zrozen byl ve studiu Tretradrot (jestli k tomu došlo skrze neposkvrněné početí mi není známo) a rozsahem jde o relativně krátké mini CD o stopáži cca dvanácti minut. Co však chybí na délce, dohánějí úderností a do oněch dvanácti minut zvládli GJB nabouchat hned sedm skladeb plus intro. Vizuální stránka zpracování se drží spíše asketického přístupu a tak je celý přebal a booklet vyveden převážně jen v černé a bílé. Výjimku tady tvoří fotky kapely, jenž jsou na prostřední straně bookletu vyvedeny hezky v barvě. V bookletu mimo fotek a textů již mnoho informací nenajdeme, žádné rozsáhlé děkovačky nebo info o kapele, prostě jen to nejdůležitější a nejnutnější. Celkově vše působí velmi stroze, ale nikoliv odfláknutě. Snad jen bych si postěžoval, že chybí texty k čtvrté a sedmé skladbě.

Začíná se v podstatě instrumentálním intrem. V podstatě proto, že popravdě obsahuje i trochu toho neartikulovaného řevu, ale je to hlavně taková zahřívačka na ten nášup, co přijde potom. První "Hangover" to totiž vezme již pěkně ostře a představí celou kapelu v plné kráse. Zvláště bubeníkův výkon kulometných bicích dominuje celou nahrávkou. Hlas je možná trochu utopenější oproti ostatním nástrojům, než by musel být, při soustředěném poslechu je mu však rozumět. Zpěv není jednotvárný, ale povětšinou osciluje mez dvěma polohami, crustovým chraplákem a grindovým řevem. Druhá skladba "Europsky Omyl" je na albu asi moje nejoblíbenější. Lehce líznutá právě crustem s koncertně jistě vděčným pokřikem na konci. Ve skladbě "Reign of Evil" se nám zpěvák doslova předvádí, když přidá do svého repertoáru i pig squeel a střídá tak hned tři techniky zpěvu. Zároveň je to se svými dvěma minutami nejdelší skladba na nahrávce. Skladba se středně obtížným názvem k vyslovení "Moral Sokushimbutsu" pak dá o něco více vyznít i basové lince, jinak totiž prim hraje podlazená kytara a již zmiňované bicí. Skladba "Hlad" je opět ve slovenštině. Zpěvák totiž střídá anglický a slovenský zpěv, ten mateřský používá pravda jen výjimečně. Ze sedmi regulérních skladeb jsou jen dvě ve slovenštině, přesto právě ty mě nejvíce oslovily. Rozhodně to však nemůže být pouze tím, že povětšinou straním kapelám zpívajícím ve svém rodném jazyce, neboť v případě GJB se v duchu grindových tradic jedná o texty vskutku osekané až na samou dřeň zdělení a ani o spojku navíc. Tématicky se pak pohybují kolem kritiky problémů současného světa, tedy od opileckých násilníků po Evropskou unii.

Je jasné, že tenhle dvanáctiminutový počin je hlavně taková představovačka kapely. Materiál je to vypilovaný. Avšak pravda prozatím poněkud neosobní, bez vlastní tváře, přesto velmi zábavný a i díky krátké stopáži jsem "Reign of Evil" při poslechu s chutí protočil i několikrát za sebou. Potenciál do budoucna tu určitě je a jistě ho viděli i lidi z BLP, když si tohle vydání vzali pod svá křídla. Pokud byste se chtěli o kapele dozvědět něco více, klikněte níže...

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Hangover
  3. Europsky Omyl
  4. Sold Out Reality
  5. Moral Sokushimbutsu
  6. Hlad
  7. Anarchy

Čas: 11:57

Sestava:

  • Vladislav - kytara, zpěv
  • Marek Džupin - bicí
  • Jozef Korady - baskytara


https://www.facebook.com/GrindingJesusBrothers/
http://bandzone.cz/grindingjesusbrothers

ROZHOVOR

 


Zveřejněno: 24. 06. 2016
Přečteno:
3824 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář