Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

2LP/CD 2016, Nuclear Blast / thrash metal / Německo

Tuhle legendu zná snad každý, kdo se alespoň jednou otřel o thrash metal. Vznik v roce 1982, na kontě více než desítka studiových alb a stovky nebo možná i tisíce koncertů odehraných po celém světě. To samo o sobě mluví za vše. Řeč je samozřejmě o uznávané trojici DESTRUCTION. Kapela si prošla různými obdobími. To nejslavnější v osmdesátých letech, vyšperkované deskami patřící do sbírky každého thrashera, následovala doba úpadku dekádu později. Nejen že DESTRUCTION v té době nenatočili žádné kvalitní album, ale kapela balancovala i se sestavou. Neřiditelný pád do propasti zastavil až návrat frontmana Schmiera v roce 1999. A když nad tím vším tak přemýšlím, zásluhy DESTRUCTION na světové thrash metalové scéně jsou hned dvojí. Nejprve trojice stála u zrodu celé této metalové odnože a měla na její vývoj nemalý vliv. A podruhé byli DESTRUCTION jedni z prvních, kteří znovu po letech hybernace nakopli celý thrash metal až do současné podoby... I to jsou důvody, proč mám tyto sympatické borce tolik v oblibě!

Dobu člověk nezastaví a i legendy stále podstupují neúnavný kolotoč na ose studio - deska - turné a ani DESTRUCTION nejsou výjimkou. Letos vydali další album, které pojmenovali jednoduše a výstižně "Under Attack". Album vyšlo, podobně jako čtyři roky starý předchůdce "Spiritual Genocide" u gigantu Nuclear Blast. Samozřejmě jak na LP, tak i na CD. Obal je v zásadě vystihující a kreslíř i tentokrát zaznamenal všechny typické detaily z obalů DESTRUCTION. Nicméně na mě přebal moc nezapůsobil a více mi sedí třeba varianty s Mad Butcherem (úsměv).

Na novince "Under Attack" najdeme hned desítku nových skladeb. DESTRUCTION nijak nevybočují ze svých standardů a tak po krátkém hraném intru startují naplno titulním songem. A dalo by se říct, že se jedná o vzornou ukázku toho, jak se celé album ubírá. DESTRUCTION byli vždy mistři v kytarových riffech. Mike i tentokrát nezklamal a opět přišel s několika výbornými riffy, které jsou ostré jako břitva a snadno zapamatovatelné. K tomu si přičtěte rychlá sóla bez zbytečného protahování a oproti předešlým deskám i více melodických pasáží, tak jako je tomu třeba v "Generation Nevermore". Bubeník polského původu Vaaver se už v sestavě DESTRUCTION naplno zabydlel a za těch šest let prokazuje kapele prvotřídní služby. Klasická dřevní stará škola s výbornou technikou. Ústřední postavou je samozřejmě Schmier, který tvrdí muziku na baskytaru a ta je opět hodně výrazná. A protože v DESTRUCTION je pouze jedna kytara, Schmierova hra dodává kapele ten tolik typický a roky pěstovaný zvuk. Také Schmierův zpěv je tam, kde má být - čistý, srozumitelný, charakteristický a mnohdy proměnný do hrubších poloh. V některých refrénech ho zdvojuje Vaaver. DESTRUCTION zpestřili album také pomalejší věcí, za kterou lze oznažit "Getting Used to the Evil". Podle mého názoru do konceptu výborně zapadá a zvyšuje pozornost posluchače. Poté už to DESTRUCTION zase začínají mydlit naplno, takže takové skladby "Pathogenic", "Second to None" nebo "Conductor of the Void" jsou produkty, které čerpají z raných alb DESTRUCTION. Dovedu si právě tyto pecky představit v koncertních setlistech. Naopak trochu nevýrazně na mě působí "Dethroned" a "Stand Up for What You Deliver". Sice struktura těchto skladeb je stejná jako u ostatních, ale připadají mi zdlouhavé a s méně nápady i energií. Deska "Under Attack" disponuje perfektním zvukem - silným, vyváženým, hutným i čitelným a přesto DESTRUCTION dokázali zachovat svůj starý poznávací sound. Jako bonus nahráli povedený cover od VENOM - "Black Metal", kde podle očekávání hostuje Alex Camargo z KRISIUN (už si to takhle spolu střihli na Rock in Rio) a také instrumentálku "Thrash Attack" z debutové desky "Infernal Overkill". Tohle mi přijde zbytečné, protože znovunahraná věc nemá žádnou šanci překonat nepřekonatelné.

Někde jsem četl, že jsou DESTRUCTION vyčpělí a bez nápadu. Jednoznačně nesouhlasím. "Under Attack" je deska, která v sobě stále ukrývá velkou dávku energie, která se uvolňuje s jednotlivými skladbami. Pravda, někdy více, jindy méně. Ale jako celek mě album baví. Jsou to klasičtí DESTRUCTION a jsou tam, kde je chtějí fans slyšet. Osobně si myslím, že je novinka srovnatelná s předchůdci "D.E.V.O.L.U.T.I.O.N." a "Spiritual Genocide". Najdete zde všechny poznávací znamení kapely použité tak, že okamžitě víte, o kterou bandu se jedná. Další klasická deska, která sice nepřekoná nejlepší kousky, nicméně pokračuje v nastoleném pořádku dál. A já to DESTRUCTION věřím. Thrash ´till Death!

Seznam skladeb:

  1. Under Attack
  2. Generation Nevermore
  3. Dethroned
  4. Getting Used to the Evil
  5. Pathogenic
  6. Elegant Pigs
  7. Second to None
  8. Stand Up for What You Deliver
  9. Conductor of the Void
  10. Stigmatized
  11. Black Metal (Venom cover) - bonus
  12. Thrash Attack - bonus

Čas: 53:50

Sestava:

  • Schmier - baskytara, vokály
  • Mike - kytara
  • Vaaver - bicí

Facebook a Homepage


Zveřejněno: 20. 06. 2016
Přečteno:
3746 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář